Home > CD reviews > Textures – Dualism

Textures – Dualism

tekst: Irma Ploeger

band: Textures
album: Dualism
genre: Progressieve modern metal
release: 23 September 2011
label: Nuclear Blast

De Brabantse band Textures heeft sinds zijn oprichting in 2003 veel indruk gemaakt binnen de metal scene. Binnen de grenzen van het vaderland zijn ze misschien niet zo groot, maar daarbuiten zijn ze wereldberoemd.

Na drie succesvolle albums is er nu Dualism. Het eerste album bij label Nuclear Blast maar ook het eerste album met nieuwe bandleden;  toetsenist Uri Dijk en zanger Daniel de Jongh.  Genoeg redenen om deze release onder de loep te nemen.

Met een intro van bijna anderhalve minuut zet het openingsnummer ‘Arms Of The Sea’ de toon voor de rest van deze cd. De grunts en clean vocals die hierna volgen, gedragen door de rock sound van de andere bandleden, maken dit nummer tot een goede smaakmaker.

Black Horses Stampede’ doet niet onder aan zijn voorganger. Zanger Daniel de Jongh zet in met een stevige grunt, alvorens over te gaan op zuivere zang. Zijn stem klinkt aangenaam en past bij de muziek. De screams naar het einde toe zijn fenomenaal. Als dit nummer live wordt gespeeld, brengt het zeker weten een moshpit terweeg.

Reaching Home’ , de eerste single, is een rock ballade van ruim vijf minuten. Daniel de Jongh zingt dit nummer met clean vocals en daarover valt niets slecht te zeggen. Zijn stem klinkt puur en sterk. Ook zijn de instrumentale ondersteuningen van, onder andere, het keyboard en de gitaren zijn goed te horen. Dit nummer is heerlijk om naar te luisteren, maar klein minpunt: na pas twee nummers een ballade horen, dat werkt niet echt aanstekelijk.

Dat Stef Broks een uitstekende drummer is horen we in ‘Sanguine Draws The Oath’. Het tempo is beduidend sneller dan in de voorgaande nummers. Met duidelijke invloeden vanuit de metalcore, grunt Daniel de Jongh zich door dit nummer heen. Toch blijft er hier ook ruimte voor zijn clean vocals. Dit is tot nu toe het hardste nummer van de cd.

Consonant Hemispheres’ is een erg gevarieerd nummer. Rustig, maar net geen ballade. De zanger laat hierbij horen dat hij heel laag en mysterieus kan zingen. Halverwege het nummer haalt hij uit met een rauwe stem, en dat klinkt erg prettig. Ook de grunt ontbreekt hier wederom niet.

Dan gooit Textures het over een andere boeg: ‘Burning The Midnight Oil’ is een instrumentaal nummer van ruim vijf minuten. Het begint rustig met keyboards, daarna versterken de drums het geluid. Voorzichtig bouwt de melodie zich op. Er zijn uitschieters te horen waarbij de drum wat harder gaat en de gitaren wat feller, maar over het algemeen is het een rustig nummer. Naar mijn idee had dit nummer niet zo lang hoeven te zijn, bovendien voegt het weinig toe aan deze cd.

Stoic Resignation’ begint luid en duidelijk met een diepe, zware grunt. Deze wordt afgewisseld met clean vocals. Dat laatste overheersen hier wel, maar het nummer klinkt krachtig. Er is een goede overloop van ‘normaal’ naar de grunt. Dit nummer klopt zowel vocaal als muzikaal en is daarom ook erg fijn om naar te luisteren.  Zeker voor de die-hard fans van Textures een herkenbaar en aangenaam geluid.

Foreclosure’ is het voorlaatste nummer van het album en eveneens het begin van het laatste nummer. De muziek klinkt best wel zwaar, de zang lijkt gedempt. Het einde is wat abrupt. En loopt dan over in ‘Sketches In A Motionless Statue’. Hier gaat het lied verder waar het gebleven was, maar dan beter.  Textures heeft met dit nummer als afsluiter een schot in de roos: snelle drum, strakke gitaargeluiden en diepe grunt van de zanger maken dit nummer tot een Textures klassieker.  De toegevoegde waarde van het nummer in tweeën delen, dat ontgaat mij.

Conclusie

Dualism is het langste album van de band tot nu toe. Hardere, brute nummers worden afgewisseld met meer melodieuze nummers. Hoewel ze over het algemeen goed klinken, zijn ze niet zo complex als voorheen. Nummers als ‘Burning The Midnight Oil’ en ‘Foreclosure’ voegen weinig toe en hadden, zonder dat iemand het had opgemerkt, van het album kunnen verdwijnen. Gelukkig weet Textures bij het laatste nummer zijn fans te verrassen, zodat zij deze cd opnieuw zullen beluisteren.

Het is niet makkelijk voor Daniel de Jongh om in de voetsporen van zijn voorganger Erik Kalsbeek te treden. De die-hard fans van Textures zullen misschien het geluid, wat Daniel de Jongh met zich mee breng, te melodieus vinden. Maar hij kan enorm goed grunten en zijn clean vocals zijn ook aangenaam. De invloeden van Uri Dijk op toetsen zijn verrassend, maar aangenaam te noemen. Het samenspel van de band klinkt alsof de bezetting nooit anders geweest is. Live zal deze band ook zeker rocken!

Rating
8/10

Tracklist
1. Arms of the Sea
2. Black Horses Stampede
3. Reaching Home
4. Sanguine Draws the Oath
5. Consonant Hemispheres
6. Burning the Midnight Oil
7. Singularity
8. Minor Earth, Major Skies
9. Stoic Resignation
10. Foreclosure
11. Sketches from a Motionless Statue

Bandleden
Daniel de Jongh – vocals
Jochem Jacobs – guitars
Bart Hennephof – guitars
Stef Broks – drums
Remko Tielemans – bass
Uri Dijk – synths

Website
http://texturesband.com/en/news

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
 1. 05/03/2012 at 19:17

  Strakke review! Ben het grotendeels met je eens! Je geeft mensen een zeer goede indruk van het album. En je beschrijft de nummers goed!

  Een kanttekening echter:

  Je hebt het nummer Singularity niet besproken! Een belangrijk nummer van het album, tevens een single.

  Ik vind het nummer Burning The Midnight Oil wel overigens wel een prachtig staaltje werk. Instrumentaal…. puur en emotie-opwekkend. Een van de hoogtepunten van het album! :o
  En ja, ik persoonlijk vind ook Foreclosure op net zo’n manier zijn charmes hebben…

  Vind het album dicht in de buurt komen van perfectie: 9/10!

  • 05/03/2012 at 20:42

   Beste Luc, bedankt voor je mooie reactie!
   Vaak is’t de keus van de journalist om bepaalde nummers te bespreken en goed dat je nog wat toevoegt.
   vriendelijke groet, Muzikantenweb team

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: