Home > CD reviews > Pain Of Salvation – Road Salt Two

Pain Of Salvation – Road Salt Two

tekst: Irma Ploeger

band: Pain of Salvation
album: Road Salt Two
genre: progressieve metal
release: 11 oktober 2011
label: Inside Out Music

Pain of Salvation is allang geen onbekende band uit Eskilstuna, Zweden meer. Sinds de release van ‘Entropia’ in 1997, drukt deze band zijn stempel op de muziek. Bij Pain of Salvation is het echter niet slim om in hokjes te denken.

Ruim 14 jaar geleden hoorden ze thuis in de metalscene. Anno 2011 kan je ze beter vergelijken met grootheden uit de jaren zeventig. Vorig jaar brachten ze ‘Road Salt One’ (2010) uit en dus was het dit jaar tijd voor het tweede deel ‘Road Salt Two’.

Road Salt Theme’ opent deze plaat en brengt in amper 45 seconden een mooie muzikale intro op wat komen gaat. ‘Softly She Cries’ heeft een groovy sound. Zanger Daniel Gildenlöw laat meteen zien wat hij in huis heeft: hij kan hoog zingen, maar ook rauw.

Het daarop volgende ‘Conditioned’ brengt zelfs wat country klanken ten gehore. Ook hier laat Daniel zijn talenten horen. Met ultieme beheersing zingt hij zachte melodieën, om ze dan vervolgens af te wisselen met rauwe uithalen. ‘Healing Now’ is een akoestische ballade van bijna vijf minuten. Vooral muzikaal word je hierin overdonderd door allerlei verschillende geluiden. De klanken van de akoestische gitaren, strijkers en trommels samen met de zang maken dit een juweeltje.

The Deeper Cut’ is het op een na langste nummer van dit album. Het is een erg sterk, emotioneel nummer. Van begint tot eind slokt het je op en neemt je mee in de wereld van bedenker Daniel. ‘Mortar Grind’ is een heerlijk stevig nummer met de herkenbare Pain of Salvation geluid voor de fans. Een sterke muzikale bezetting die de luisteraar uitdaagt.

Met maar liefst bijna acht en een halve minuut speeltijd is ‘The Physics of Gridlock’ het langste en meest gevarieerde nummer van deze plaat. De frontman experimenteert hierin met verschillende stemgeluiden: rauw, schreeuwerig, zacht en zelfs fluisteren.  Overigens is dat niet het enige: in dit nummer laat hij horen dat zijn kennis van de Franse taal meer dan goed is (les van zijn Franse drummer wellicht). De muzikale ondersteuning is melodieus, maar er is ook zeker ruimte voor rockachtige gitaarsolo’s.

‘End Credits’ is – zoals de naam doet vermoeden – de afsluiter van dit album en tevens de afsluiter van Road Salt in zijn geheel. Misschien nog wel sterker dan zijn voorganger aan het begin van dit album, brengen deze muzikale klanken je in aangename sfeer. Het is echt de spreekwoordelijke kers op de taart voor dit gevarieerde en vooral ook emotionele album.

Conclusie

Road Salt One was voor sommige Pain of Salvation fans een kleine teleurstelling; minder raakvlakken met de prog-metal. Hoewel Road Salt Two vanzelfsprekend in het verlengde ligt van dit album, is het toch van een ander kaliber. Daniel Gildenlöw zingt vol emotie in elk nummer. Daardoor lijkt het alsof je in zijn ban bent, al tijdens ‘Soflty She Cries,’ en pas weer bij bewustzijn bent bij ‘End Credits’.   De variatie in zowel stemgeluid als muzikale ondersteuning, zorgen ervoor dat Road Salt Two nog vaker in mijn cd-speler zal zitten.

Rating
8/10

Tracklist
1. Road Salt Theme
2. Softly She Cries
3. Conditioned
4. Healing Now
5. To The Shoreline
6. Eleven
7. 1979
8. The Deeper Cut
9. Mortar Grind
10. Through The Distance
11. The Physics Of Gridlock
12. End Credits
13. Break Darling Break (bonus)
14. Of Salt (bonus) 

Bandleden
Daniel Gildenlöw – vocals, guitar
Johan Hallgren – guitar, vocals
Leo Margarit – drums, vocals
Fredrik Hermansson – keys, vocals

Website
http://www.painofsalvation.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: