Home > CD reviews > Russian Red – Fuerteventura

Russian Red – Fuerteventura

tekst: Gerianne Meijer

band: Russian Red
album: Fuerteventura
genre: Alternatief
release: oktober 2011
label: Sony Music Entertainment

Russian Red, bestaat eigenlijk alleen uit  de Spaanse zangeres Lourdes Hernández. Zij heeft in Spanje met haar debuutalbum ‘I Love Your Glasses’ al flink wat beroemdheid verworven.

Met haar nieuwste wapenfeit ‘Fuerteventura’ wil ze ook de rest van Europa veroveren. Ditmaal is ze omringd door een aantal gastmuzikanten van onder andere Belle & Sebastian.

Opener ‘Everyday Everynight’ laat meteen goed horen waar het allemaal om draait: de ietwat hese, herkenbare stem van Lourdes die goed past bij de lichte folky sfeer van het nummer.

Om een idee te geven: haar stem lijkt een beetje op een kruising tussen Dolores O’Riordan van de Cranberries en Norah Jones. Opvallend is dat nergens een Spaans accent te horen is en de zangeres is overal goed verstaanbaar. Muzikaal is het nummer weinig verrassend: een rustige akoestische gitaar, ritmische drums en een zacht koor verweven zich allen tot een prettig weg luisterend nummer.

Opvolger ‘The Sun the Trees’ slaat een iets andere richting in. Het nummer is uptempo en de vrolijkheid spat ervan af. Het zo zou passen in een reclame van een zomers product. Anders dan zijn voorganger, niet ingetogen.

‘I Hate You But I Love You’ doet weer een stapje terug. Het nummer bevat een mooie melodie en de instrumenten worden weer op de achtergrond gezet om ruimte te geven voor de zang. Een harmonica geeft een extra dimensie. Minpuntje is wel dat Lourdes stem niet optimaal de emotie weet weer te geven. Op de zang zelf valt niets aan te merken, maar het nummer weet ondanks dat niet echt te raken. Dit verbetert op ‘Braver Soldier’ en is daardoor een van de betere nummers op het album. Hier komt de emotie meer naar voren,  mede door de mooie piano en gitaar.

Het titelnummer is weer wat meer uptempo. Het is catchy, maar doet wat oubollig aan. Zeker wanneer op het eind klappende handen erbij komen. De trompet en piano zorgen ervoor dat het nummer wel charme heeft.

Met ‘Tarantino’ slaat ze weer een andere kant op. Het nummer heeft een donkere, sexy sfeer door de gitaar en zang. Het refrein is mooi en ook de mannelijke zang op de achtergrond geeft verdieping. Het nummer zou zo gezongen kunnen worden in een rokerige lounge bar. Dit nummer laat een fijne kant zien van deze zangeres.

‘My Love Is Gone’ borduurt hier licht op voort, door een lome drum en hese zang. Het sprankelt nergens, maar na meerdere luisterbeurten blijkt dat niet storend te zijn. ‘Nick Drake’ toont iets meer emotie en laat beter horen wat Lourdes in de hogere regionen kan.

Hetzelfde geldt voor ‘A Hat’. Dit nummer bevat een wat donkerdere sfeer en klinkt jazzy. Daarnaast  laat Lourdes ook zien dat ze flink kan uithalen, mooi!

Afsluiter ‘Cigarettes Revisited’ stond ook al op haar debuutalbum, maar is voor de Europese release ook op ‘Fuerteventura’ gezet. De meningen hierover zullen verdeeld zijn. Het nummer is uptempo, maar weinig bijzonder. Wederom komt het gevoel niet goed over. Misschien was het beter geweest om het sfeervolle ‘A Hat’ als afsluiter te laten.

Conclusie

‘Fuerteventura’ is door de bijzondere stem van Lourdes Hernández zeker geen dertien in een dozijn album, maar er zijn zeker minpunten te noemen. De meeste nummers blijven wat aan de oppervlakte en raken niet echt, op een paar uitzonderingen na. Daarnaast mochten sommige nummers wel wat steviger, vaak kabbelt het wat voort. Dat gezegd, zal het album wel een groot publiek aanspreken en is het zeker voor fans van licht verteerbare folk muziek een aanrader.

Rating
7/10

Website
 http://www.russianred.es/es-en/home

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: