Home > Concerts > Stream Of Passion – memorabele jaarafsluiting in Tivoli

Stream Of Passion – memorabele jaarafsluiting in Tivoli

tekst: Silviapd
foto’s: Henk-Jan Graven

In Tivoli de Helling, sluit Stream Of Passion op spectaculaire wijze het jaar af, met gastoptredens en ruim een drie uur durende show.

Zangeres Marcela Bovio noemt het een lange dag, omdat de band al vroeg in de weer is voor de laatste repetities met gasten. Om deze speciale show tot in de puntjes te verzorgen.

En goed verzorgd is deze avond zeker: het programma is doordacht, vol verrassingen. Wie niet aanwezig was, zal spijt krijgen: de unieke samenkomst van artiesten en hoogstaande kwaliteit, maken dit optreden tot een ware traktatie!

De avond is verdeeld is drie blokken: het eerste deel met veel nieuwe nummers, een akoestisch middenstuk en een afsluitend elektrische set met veel gasten. Zo brengt Stream Of Passion variatie aan. Voor de fans eens wat anders dan de clubshows van het nieuwe album ‘Darker Days.

Om klokslag half negen begint de band met de opener van dit derde album, wat steviger en progressiever is dan zijn voorgangers. Wanneer ‘leading lady’ Marcela Bovio het podium betreedt is het geklap en gejuich niet uit de lucht. Ondanks dat de band pittig inzet, komt ze met gemak boven ze uit en weet het publiek meteen te betrekken bij de show.

De band staat vol vertrouwen op het podium, en weet van begin tot eind een hoge kwaliteit vast te houden, zonder te verslappen. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat vergt van ieder bandlid veel concentratie en vakmanschap. Met name de nieuwe nummers leggen de lat technisch hoog voor Stream Of Passion.

Zoals ‘Collide’ met zware gitaren van Eric Hazebroek en Stephan Schultz. Drummer Martijn Peters werkt zich al snel in het zweet met indrukwekkende versnellingen en creëert een stevige basis.

Johan van Stratum presteert het om op een vol podium nog een gat in de lucht te springen. Om zonder adempauze stevige basriffs te combineren met een energieke performance.

Marcela Bovio neemt de viool ter hand op ‘In The End’ waar de energie vanaf spat, maar vooral de aanstekelijke melodie zweept het publiek op. Gevolgd door een ouder nummer ‘ Calliopeia’ met een melodieus piano intro van Jeffrey Revet.

Waarom ‘The Hunt’ niet op het album terecht is gekomen, maar als bonus is uitgebracht blijft raadselachtig. Vooral omdat het live een krachtige song is die in je hoofd nazoemt. Met logge gitaariffs, die een progressief begin verraden. Maar schijn bedriegt, want het ontpopt zich tot een uitgesponnen melodie, waar Marcela’s warme stem de eyecatcher is.

Na een korte pauze begint het meest indrukwekkende deel, of in ieder geval het meest verrassende, de akoestische set. Dat Marcela Bovio een ervaren zangeres is, die een goede controle heeft over haar stem is wel bekend. Dat ze zowel laag als tot duizelingwekkende hoogte kan stijgen, laat ze zien op ‘Romeo et Juliette Walz’ een klassiek nummer voor sopraan.

“Na jaren heb ik weer klassieke zangles genomen en het is voor het eerst dat ik voor zo veel mensen iets probeer vanavond, dus dat is wel spannend!” onthult ze bescheiden. Met gemak houdt de zangeres adem over, om na een uithaal nog te verbazen met een krachtig hoge noot die iedereen kippenvel bezorgd.

Met die bekwaamheid schaart Marcela zich aan de top van het genre en zelfs daarbuiten. Er zijn maar weinig zangeressen die een goede techniek hanteren en echt de kenmerken van een sopraan hebben, zonder trucjes toe te passen.

Violist Ben Mathot is de eerste gast, die volgens Marcela alles kan spleen, van jazz tot klassiek. Samen met toetsenist Jeffrey Revet vooraan op het podium tijdens ‘Deceiver.’ Met zowel elektrische- als klassieke viool, krijgt dit nummer een extra dimensie: krachtig en bevlogen.

Dan een bijzonder moment van de avond, een duet tussen Marcela Bovio en Jay, de zanger van My Favorite Scar. Samen met producer Joost van den Broek (ex-toetsenist After Forever) op piano.

My Favorite Scar’ is een natuurlijke samensmelting van stemmen, alsof het nooit anders is geweest. Een mooie combinatie, omdat beide zangers een groot stembereik hebben.

Alsof deze hoogtepunten nog niet genoeg zijn, doet zangeres Marjan Welman (Autumn, Ayreon) mee op ‘Spark,’ een succesvolle combinatie. Haar tegenstem is helder. De zangeressen hebben een geheel eigen geluid wat prima samen gaat, mooi om te zien.

Een ode aan Muse op ‘Muscle Museum’ door Joost en de frontvrouw, ook nog eens akoestisch om het extra moeilijk te maken. Knap hoe de zangeres deze hit naar haar hand zet, terwijl de typerende stem van Matthew Bellamy erin doorklinkt.

Op ‘Far and Apart’ doet de band zijn rentree, waarna het publiek meer los komt op de ‘The Flame Within’ waarop eindelijk massaal meegeklapt wordt.

De band staat als een huis op ‘My Leader’ alleen jammer dat ze door de lichtshow slecht te zien zijn (dat geldt voor de hele avond).  Zanger Jay van My Favorite Scar komt nog een keer terug voor ‘Games We Play.’

Om iedereen daarna te trakteren op een Ayreon nummer ‘Computer Eyes’ met Marjan Welman als eyecatcher naast Marcela. Complimenten voor het indrukwekkende gtiaarwerkt van Stephan Schultz, met een vingervlugge solo. Voor velen is dit hét moment van de avond!

Charlotte Wessels van Delain zingt mee op ‘Broken’ een vrij donker nummer, wat een dynamisch duet wordt door de combinatie van een pop stem met de krachtige frontvrouw. Zelfs na ruim twee uur klinkt Marcela nog krachtig en dat contrast is nu goed te zien.

Op ‘Street Spirit’ worden beide stemmen knap vervlochten. Met name in de lage regionen pakt het goed uit. Wanneer met ‘Haunted’ (inclusief rook kanon) dan toch echt een einde komt aan deze spectaculaire avond, lijkt de band niet moe.

Wat een prestatie om zo mooi 2011 af te sluiten: dat mag beslist het begin zijn  van een traditie!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. Marco Derksen
    29/12/2011 at 22:53

    Mooie foto’s en een mooie beschrijving van de avond.
    Ik geloof dat ik wat gemist heb …

  1. 08/02/2012 at 22:28

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: