Home > CD reviews > Scenario II – Uniforms of Death

Scenario II – Uniforms of Death

tekst: Gerianne Meijer

band: Scenario II
album: Uniforms of Death
genre: melodieuze death-metal
release: september 2010
label: eigen beheer

Scenario II is een Nederlandse band uit Eindhoven, die recentelijk bekendheid verworven heeft in de metal scene, door als support van Trail of Tears op te treden.

Ondanks dat het debuutalbum ‘Uniforms of Death’ al uit 2010 stamt, is het om voorgenoemde reden nog wel reviewen waard. Met name omdat inmiddels de line-up aardig veranderd is, met als nieuw gezicht Myrthe van Beest  als frontvrouw.

Opener ‘MMXII’ is een licht onheilspellende instrumentale intro, dit nummer verraadt nog weinig over de werkelijke stijl van de band. Opvolger ‘Doomsday’ laat daar echter geen enkele twijfel meer over bestaan. Dit nummer knalt, door de raggende snelle gitaren, drums en harde grunts.

Ondanks de mooie vrouwelijke vocalen van Melaina Mulder die in het nummer verwerkt zijn, lijkt de stijl van de band meer richting death/trash metal te gaan dan de gemiddelde female fronted metal. De prachtige gitaarsolo geeft wat meer dynamiek, maar voor de rest is het even wennen. Na meerdere luisterbeurten weet de melodie wel beter te pakken.

Het titelnummer laat de harde stijl niet los. Grunter Bas laat zich helemaal gaan, inmiddels vervangen door Koen Romeijn. Af en toe afgewisseld door zuivere, hoge vrouwenzang. De gitaristen Dani Lopez en Mark van Doren, zijn wat ritmischer dan op eerdere nummers en weer valt de gitaarsolo op.

Forever’ laat de wat meer melodieuze kant van de band zien. Dit is een van de beter nummers op het album, voor mensen die de hardheid wat minder kunnen waarderen. De gitaren zijn stukken rustiger en melodischer. De instrumenten lijken in zijn geheel meer in toom. Tijdens het refrein komt de zang wat meer naar voren, wat als een fijn rustpunt dient.

Scenario II’ is ook een fijne uitschieter, maar in dit geval omdat het enkel mannelijke zang bevat. Dit zorgt voor een wat beter evenwicht, waardoor de muziek goed tot zijn recht komt. Er is geen twijfel over mogelijk: deze band wil knallen!

Conclusie

Scenario II is niet de eerste, de beste Nederlandse metalband. ‘Uniforms of Death’ staat bol van technisch goede, harde death metal. Dit is echter wel een stroming die niet iedereen zal kunnen bekoren. Ondanks dat ze een uitstekende zangeres hadden in Melaina en inmiddels een goede vervangster hebben in Myrthe van Beest (Magion), leent de harde snelle metal zich niet voor de gemiddelde female fronted metal liefhebber.

Daarnaast beginnen de nummers na een tijdje op elkaar te lijken en willen ze niet echt blijven hangen. Hier is in de toekomst hopelijk een rol weggelegd voor Myrthe. Duidelijk is echter wel dat deze band een hoop goede muzikanten in huis heeft, ook met de nieuwe line-up. Het is geen perfect debuutalbum, maar het begin is er zeker!

Rating
7/10

Website
 http://www.scenarioii.nl/

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: