Home > Concerts > Asrai – creepy vrijdag de dertiende in 013

Asrai – creepy vrijdag de dertiende in 013

tekst: Sabrina Smit
foto’s: Jolanda van Velzen

Voor velen onder ons brengt vrijdag de dertiende ongeluk maar ik vind het een geluksdag! Dankzij de goede programmering van 013 in Tilburg, is er een mooie combinatie van twee bands gevonden. Ik noem dat geen ongeluk.

Lovelorn uit België heeft de taak te openen. Een mooie bandnaam, het is één van mijn favoriete nummers van de band Leaves’ Eyes. De band heeft dezelfde heavy catchy sound, als de beginjaren van Leaves’ Eyes maar verder kan ik geen overeenkomsten vinden.

Lovelorn  klinkt  meer in de lijn van Lacuna Coil.  De band probeert het publiek mee te krijgen in hun enthousiasme, maar dat lukt helemaal niet. Waarom de zaal zo statisch is onbegrijpelijk, want deze band is technisch erg goed en de opbouw van de nummers zijn van goed niveau. Op de vrouwelijke zang van Ladyhell is niets op aan te merken.

Ook de andere bandleden zijn kundig, want zij spelen zeer strak zonder slordigheden. De setlist bevat ook veel afwisseling. Misschien komt de gebrek aan respons uit de zaal, omdat mensen er onbekend mee zijn en het materiaal niet echt vernieuwend is.

Zo kan je invloeden herkennen van Evanescene, Entwine en Him wat in de muziek verwerkt zit. Het enige wat opvallend is dat deze band nogal ‘happy’ van sound is. Maar als je goed luistert dan doorklinken in de teksten wel melancholie. Al weet Lovelorn dit minder zwaar te brengen.

Deze lyrics gaan vooral over moeder natuur en allerlei vormen van de liefde . Naar mijn mening is deze band geslaagd als opener voor een ‘Creepy Friday’ als deze en heb ik er zeker wel van genoten.

Deze band is in eigen land al wel bekend, en vandaag in Tilburg weten ze een goede indruk achter te laten. Jammer dat de zaal zo weinig feedback gaf, waardoor de show niet van de grond af kwam. Aan deze band zal het niet liggen.

Asrai uit Schiedam heeft een goede naam als liveband opgebouwd. Niet alleen speelt deze band goed, ze zijn ook een genot om naar te kijken. Dat komt omdat de bandleden apart gekleed gaan en ze zeker een theatershow  weggeven. Of ze dat nu in 013 ook kunnen waar maken?

Geopend wordt met “Your hands so cold”  waardoor het publiek gelijk in de stemming komt voor een mooie set.  Zangeres Margriet is vanavond goed bij stem en her en der hoor ik hoe gevoelig sommige teksten zijn.

Stay with me” is een duistere tranentrekker, die ervoor zorgt dat je stil staat bij de boodschap van dit nummer. Vol emotie wordt dit nummer door alle bandleden aan ons ten gehore gebracht. Het is een ballade met veel uptempo stukken ertussen, waardoor de zaal ook lekker kan swingen.

Asrai kenmerkt zich door hun zware heavy sound met veel aparte arrangementen en gevoelige teksten. Deze combinatie  is nu net wat ik enorm goed vind, en ze doet onderscheiden van andere bands in dit genre.

Wel moet je als bezoeker door de getoupeerde haren en tatouages heen kijken. Om vooral te zien en luisteren, wat deze band brengt. Het is entertainment op een hoog donker niveau. Alle bandleden zijn energiek en er is veel interactie met de fans in een goed gevuld 013. Al is de show ook letterlijk erg donker, en worden de muzikanten niet zo goed belicht.

Met frisse energie wordt “Chain Me” gespeeld. Lange trage noten met een vette bas maken deze oude bekende toch wel heel gaaf.  Als je Asrai op een afstand beluisterd, valt het toch wel op dat de toetsenpartijen van Manon erg zweverig zijn en dat zij de rest van de muziekpartijen draagt.

Een aantal nummers zijn in een nieuw jasje gestoken, waardoor ze meerder lagen hebben gekregen. Dat komt ook terug in de nieuwe nummers “Hollow” en” Ghost “ die recent geschreven zijn. De band laat een andere kant van zichzelf zien, en is zeker gegroeid.

Asrai brengt  je terug in de jaren tactig, omdat er veel New-Wave geluiden in verwerkt zijn. In “Ghost” heeft Rik een andere gitaar waardoor het nog meer de diepte in gaat qua lage tonen. Dat geeft een extra groove en energie. “Hollow” heeft mengt de roots met een stevige rock geluid van nu .

Jammer dat het geluid halverwege de show harder wordt gezet. Ik moet echt oordoppen in om goed te kunnen blijven luisteren en ik hoor meer mensen klagen. Maar neemt niet weg dat we met zijn allen verder rocken op “Touch in the Dark”.

Afsluitend wordt “Tower” ingezet en balen de fans stevig dat de avond ten einde is. Maar toetsenist Manon komt even terug en verteld ons dat Asrai nu 13 nummers heeft gespeeld in 013 op vrijdag de 13de. Het publiek is uitzinnig, waardoor ze nog op drie toegiften worden getrakteerd. Deze avond was creepy muzikaal en heeft van begin tot het eind mij zeer geboeid.

Advertisements
Categories: Concerts
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: