Home > CD reviews > Soen – Cognitive

Soen – Cognitive

tekst: Elsabijn van der Valk

band: Soen
album: Cognitive
genre: alternatief/ progressieve rock
release: 15 februari 2012
label: Spinefarm Records

Soen is een project van drummer Martin Lopez (ex-Opeth, Amon Amarth) en gitarist Kim Platbarzdis wat opgericht is in 2005. In 2010 kwamen bassist Steve DiGiorgio (Sadus, Testament, Death, Iced Earth) en vocalist Joel Ekelöf (Willowtree) bij het gezelschap.

Deze combinatie zorgt voor verrassende alternatieve, progressieve rock met een tintje metal. Het verrassende er aan is, dat je deze muziek niet bij hen verwacht.

De “Cognitive” begint met een duister intro genaamd “Fraktal”. Aan het intro is nog niet echt te horen wat je op dit album gaat aantreffen. Dus het blijft nog even een verrassing hoe de combinatie van deze kundige muzikanten gaat uitpakken.

“Fraccions” begint met een stevig intro maar schijn bedriegt. Na het intro gaat het instrumentaal over op vrij rustige muziek. De zuivere zang van Joel Ekelöf is een goeie keuze en past prima bij deze muziek.

Oscillation” is één van de weinige tracks met wat stevigere rock, wat neigt naar metal. Hier in is een knap staaltje drumwerk te horen. Wat erg jammer is dat er veel van dezelfde refreintjes in het nummer zitten.

Nu op de helft van de cd is te horen dat er erg goede muzikanten meewerken aan “Cognitive”, erg jammer is het feit dat de muziek veel van hetzelfde is. Weinig up-tempo stukken en praktisch alleen maar rustig gitaarwerk en geen stevige solo’s. Hopelijk word ik nog verrast door wat afwisseling in de songs.

Gelukkig maakt “Canvas” een hoop goed, dit nummer is lekker rockend. In de zang is hier wat meer een rauwe sound te horen in plaats van de cleane zuivere zang, waar overigens ook niks mis mee is. “Purpose” kan ik zeker waarderen, aangezien hier wat meer up-tempo stukken in zitten; meer dan op de andere tracks.

Het intro van “Slithering” klinkt ook veelbelovend met rauwe gitaar en bas partijen. Dit maakt een goede indruk, aangezien het in contrast staat met de rustige melodie eerder op de plaat.

Conclusie

Voor mensen die van alternatieve of progressieve rock houden is dit zeker een aanrader. Je moet er alleen wel voor in de stemming zijn, omdat het hele album vrij rustig is. Er is goed te horen dat er nagedacht is over de opbouw van nummers. Er is een goede balans is tussen de bas, gitaar en drums. Ook is de zang erg passend bij de muziek.

Persoonlijk had ik liever wat meer verandering in tempo gehoord op dit album; het klinkt nu vrij eentonig en veel van het zelfde. Ik had anders verwacht, gezien het verleden van de bandleden. Aan de andere kant is dit wel een compleet andere stijl dan wat je van ze gewend bent. Als je er voor open staat is dit zeker een groei plaat.

Rating
6/10

Tracklist
01. Fraktal
02. Fraccions
03. Delenda
04. Last Light
05. Oscillation
06. Canvas
07. Ideate
08. Purpose
09. Slithering
10. Savia

Website
http://www.myspace.com/soenmusic

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: