Home > CD reviews > Trillium – Alloy

Trillium – Alloy

tekst: Gerianne Meijer

band: Trillium
album: Alloy
genre: Melodische metal
release: 4 november 2011
label: Frontiers Records

Trillium is een nieuwe band opgericht door Amanda Somerville. Deze zangeres is voornamelijk bekend in de metalscene door haar werk als zangcoach en koorbijdrage voor Epica, Kamelot en After Forever.

Haar solo zangcarrière bestond tot nu toe voornamelijk uit zachte rockplaten. Met laatste wapenfeit ‘Windows’ uit 2009.

Voor haar nieuwe project Trillium werkt ze samen met niet geringe namen uit de metalwereld: gitarist Sander Gommans (After Forever), Sascha Paeth (Kamelot, Epica, Avantasia) als producent en bespeelt een flink aantal instrumenten.

Opener ‘Machine Gun’ toont meteen de hoge uithalen van Amanda’s stem. Als daarbij een ritmische gitaar inzet, belooft dit een goede start. In het nummer wordt veel ruimte gemaakt voor de zang, de melodische en ritmische gitaren lijken deze meer  te ondersteunen dan een geheel te vormen.

Nummer ‘Coward ’ valt in dezelfde valkuil. Het begint erg melodisch met een lekkere gitaar en piano door Simon Oberender, om daarna weer veel ruimte te maken voor de zang. Nu is dit geen groot probleem omdat Amanda Somerville een puike zangers is. Ze laat bij zowel hoge en lage tonen geen enkele steek vallen. Soms doet dat zelfs wat aan Floor Jansen (zangeres ReVamp) denken.

Utter Descension’ gaat een andere richting op. Beginnend met strijkers en zachte zang, slaat het na een minuut om in een pakkender ritme. De zang en muziek zijn hier wat meer in evenwicht, maar toch moet de gitaarsolo je wakker schudden.

Bow to the Ego’ laat een hardere kant zien met raggende gitaren, snelle drums  van Robert Hunecke, met sinistere zang. Het refrein is pakkend en er valt misschien zelfs op te headbangen.

Scream it’ is ook lekker hard, met name door de geweldige gastzang van Jorn Lande (zanger van Masterplan). Hierin zit wederom een mooi contrast. Beginnend met mooie strijkers (Miro) om vervolgens over te schakelen naar harde rauwe zang van Lande, samen met donkere gitaren. De zang van Somerville vormt hier een rustpunt, waardoor het nummer erg dynamisch is.

Opvolger ‘Justifiable Casualty’ vormt met zijn voorganger en van de beter nummers op het album. Startend met een rustige akoestische gitaar (Olaf Reitmeier) zet het nummer een fijne sfeer neer, om vervolgens ook de melodische elektrische gitaar te laten schitteren. Deze twee wisselen elkaar snel af verweven met de puike, afwisselende zang van Amanda Somerville. Dit zorgt voor een verrassend fijn nummer.

Slow it Down’ is de officiële afsluiter van het album en is de enige echte ballade. Kwalitatief is hier niets op aan te merken, maar zal ook niet blijven hangen als een erg opvallend nummer.

Conclusie

Er is geen twijfel over mogelijk dat Amanda Somerville een uitstekende zangeres is.  Met de muzikanten die ze om zich heen verzameld heeft, zit het met de muzikale kwaliteit ook goed. Het hele album achtervolgt me met het gevoel dat Somerville zich nog niet helemaal thuis voelt in het genre.

Het album mist, op een paar nummers na, een persoonlijke stempel. Nergens kom je echt te weten wat Trillium muzikaal onderscheidt van de gemiddelde metal band. Hopelijk weet Trillium zich met een volgend album meer een eigen geluid aan te meten en dan zou het metalgenre er best eens een grote band bij kunnen krijgen!

Rating
7.5/10

Tracklist
1. Machine Gun
2. Coward
3. Purge
4. Utter Descension
5. Bow to the Ego
6. Mistaken
7. Scream It
8. Justifiable Casualty
9. Path of Least Resistance
10. Into the Dissonance
11. Slow It Down
12. Love is an Illusion (Bonus Track)

Bandleden
Amanda Somerville – zangeres, piano
Sascha Paeth – gitaar, bas, toetsen en drums
Sander Gommans – gitarist
Miro – arrangementen, keyboards
Olaf Reitmeier – akoestische gitaar
Robert Hunecke – drums
Simon Oberender – toetsenist

Website
http://www.amandasomerville.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: