Home > Concerts > Spin Doctors – jaren negentig herleven in rustig Bibelot

Spin Doctors – jaren negentig herleven in rustig Bibelot

tekst: Dennis van der Maden
foto’s: Marc de Jong

Poptempel Bibelot gaat terug in de tijd met de jaren negentig rockband Spin Doctors. Bij binnenkomst blijkt snel dat de kaartverkoop tegenvalt. De hergroepering van de rockers, die in hoogtij dagen volle stadions bespeelden, trekt nu nog geen halfvolle zaal.

De magere opkomst mag de pret niet drukken, zal zanger Chris Barron gedacht hebben. De frontman komt het podium op met een grote glimlach en de uitstraling van een Hollywood ster, die het publiek ‘wel eventjes’ komt entertainen.

Waar hij in de jaren negentig een langharige krullenbos en dikke baard had, beschikt Barron nu over een korte kop met slechts een stoppelbaardje. Een frissere uitstraling van de frontman, die volwassen is geworden.

De artiesten hebben allen nog genoeg energie en enthousiasme voor een prima optreden. Sterker nog, de opkomst blijkt geen belemmering voor een zeer persoonlijk optreden.

Barron betrekt het publiek bij de show door een korte toespraak, mee laten zingen-en klappen, en fans aan te wijzen. Deze frontman kijkt de fans ook echt aan.

Samen met zijn enthousiasme, maakt dat de show net wat specialer. De setlist bestaat voor het grootste gedeelte uit nummers van het eerste album ‘A Pocket Full of Kryptonite’.

Dit album wordt in de originele volgorde gebracht. Tijdens het zingen van de nummers, voert Barron sporadisch als een tiener vlugge danspasjes uit. Hij rent regelmatig rond op de melodie van de muziek en gooit regelmatig zijn been over de microfoon standaard heen.

De volgorde van het album aanhouden heeft als nadeel dat een van de bekendste nummers ‘Little Miss Can’t Be Wrong’ al als derde aan de beurt is. Voordeel is dat de sfeer er al snel erg goed in zit. De voorgaande nummers ‘Jimmy Olsen’s Bleus’ en ‘What Time Is It’ brengen de stemming er goed in.

Vanaf de eerdergenoemde klassieker, klappen veel mensen in het publiek enthousiast mee. Om al snel mee te zingen en te dansen. Deze rockers weten zeker de zaal mee te krijgen. Dit houdt aan en komt tot een hoogtepunt bij dé Spin Doctors-hit ‘Two Princes’.

Tijdens dit verhalende nummer, wordt het voornamelijk het refrein hard meegezongen. Barron speelt hier op in, door iedereen zinnen uit het refrein te laten schreeuwen. Iedere keer wanneer hij de microfoon naar voren houdt, klinkt in een massaal geschreeuw ‘just go ahead now’ door de boxen.

De nummers van de Spin Doctors hebben altijd een bepaalde stijl, die een vrolijk gevoel oproepen. Luchtige rock die niet te hard of soft is. Lekkere gitaarsolo’s en drumritmes wisselen elkaar af met eenvoudige riffs. Met een melodie die makkelijk in het gehoor ligt.

Zichtbaar genietend spelen de artiesten hun nummers. Als het hele album gespeeld is, eindigt het optreden in een reeks solo performances. Eerst gitarist Eric Schenkman die laat zien dat hij een prima techniek in huis heeft.

Hij wordt opgevolgd door drummer Aaron Comess die eeuwig door lijkt te rammen op zijn drumstel. Zonder ook maar naar zijn drumstel te kijken, geobsedeerd door iets in  het publiek. Solerend in hoge concentratie, zonder zelfs met zijn ogen te knipperen.

Halverwege vliegt er een stokje uit z’n hand, maar in een oogwenk heeft hij een nieuwe te pakken en lijkt het alsof er niets gebeurd is. Tot slot laat bassist Mark White nog zien hoe belangrijk een goede bassist voor een band kan zijn. Met een mooie slaps op zijn basgitaar sluit hij af.

Na een korte pauze komt Spin Doctors nog het podium op voor twee toegiften. Ze worden vergezelt door een lokale gitarist, die ze blijken te kennen.

De man van middelbare leeftijd is gekleed als een echte rockster met open blouse en lichtbruine puntschoenen. Ook een rock ’n roll kapsel van de jaren zeventig ontbreekt niet. Met zijn jazzgitaar blijkt hij goed overweg te kunnen.

Gitarist Schenkman geeft hem de gelegenheid in de spotlights te staan en dat doet de Dordtenaar dan ook graag. Na het nummer neem frontman Barron de spotlight weer over en sluit stijlvol af.

Hij bedankt iedereen, en geeft aan dat hij graag een praatje wil maken met de fans. Vervolgens verlaten de bandleden het podium en gaan ze bij de merchandisestand staan. Spin Doctors keert terug met een uitmuntend optreden.

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements
Categories: Concerts
  1. Phil Jeremy
    23/01/2012 at 11:17

    Dus deze mysterieuze ‘lokale gitarist’ was niet de Amerikaanse Steve Conte, zoals Chris Barron hem aankondigde?

    zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Conte

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: