Home > Concerts > Nemesea – cd presentatie in Aalsmeer

Nemesea – cd presentatie in Aalsmeer

tekst en foto’s: Erwin van Dijk

Nemesea is al jaren actief  in Nederland, maar nooit echt doorgebroken naar het grote publiek. Dat ligt niet aan de kansen die de band kreeg. Nog voordat ze een volledige setlist hadden, werd Nemesea door After Forever op tour meegenomen. Wat veel naamsbekendheid opleverde.

Het eerste album van ‘Mana‘ is een lekker gothic – metal album, met een van de beste album intro’s ooit gemaakt.

Daarna komt de band in de aandacht door het ‘SellaBand’ fenomeen (publiek betaald vooraf mee aan een nieuw album) en wordt het tweede album ‘In Control‘ gerealiseerd.

Muzikaal gezien is het tweede album wel een breuk met debuut. Weg waren de Nightwish invloeden: bombast wordt vervangen door alternatieve rock muziek. Zelfs electropop is aanwezig, een nieuw muzikaal experiment.

Met ‘The Quiet Resistance’ probeert Nemesea het opnieuw. Muzikaal gezien een stapje terug naar de doelgroep. In commercieel opzicht heeft de band al een klein succes geboekt: een leuke toer met In Extremo in Duitsland. Dit album klinkt ook veel beter, zie album review.

De N201 is een jongerencentrum in kassen-tuinbouw, wildernis tussen Schiphol en Amsterdam. Een van de vele jongerencentra in deze regio (zoals The Mix, Fascinus, JC Solution) met een goed podium, maar geen budget om er iets mee te doen.

De kassa gaat zo rond negen uur open. Aangezien er geen voorverkoop was, staat er al een aardige rij voor de deur. In de zaal was het eerste dat mij opviel, het plexiglas scherm rond de drumkit. Zo’n scherm voorkomt dat het drumgeluid te veel gaat overheersen op het podium. Toch duurt het nog ruim een uur voordat Nemesea zich laat zien.

Op dat moment is de zaal is vol, maar ik heb de indruk dat het nog lang niet uitverkocht is. Je zou verwachten dat de band lekker stevig zou beginnen, maar in plaats daarvan worden een aantal akoestische nummers gespeeld.

Zoals ‘Caught In The Middle‘ en ‘Whenever‘ waarbij Manda Ophuis haar stem kwaliteiten laat zien. Samen met de bandleden wordt een goede show neer gezet.

Een intieme set: vier muzikanten op barkrukken, en verder weinig poespas. Gitarist Henk-Jan de Jong verzorgt daarbij ook de ondersteunende zangpartijen.

Toetsenist Lasse is a nergens te bekennen. Ergens is dat ook wel logisch, want er was geen ruimte voor een piano op het podium. Dat past natuurlijk nooit in de tourbus. Drummer Frank van der Star, heeft een assortiment rammelaars tot zijn beschikking die je normaal gesproken alleen tegenkomt bij de folk.

Na een korte pauze, gaat de band electrisch versterkt verder. Dan komen de zwakke punten van de N201 tevoorschijn. Het podium is laag en vrij krap, ook omdat gitarist Henk-Jan en bassist Sonny gebruik maken van een keyboard.

Echt geweldig is het geluid voorin de zaal niet, en met het lage plafond is een lichtshow lastig. Nemesea weet ondanks die omstandigheden wel te overtuigen.

Wel had de band eerder mogen beginnen met spelen. Zonder eigen vervoer is de N201 slecht bereikbaar, zeker wanneer de band rond half twaalf ’s nachts nog heel wat nummers moet doen.

De band weet een goede balans te vinden tussen het nieuwe – en oude werk. Dit is een formatie die heel ver kan komen en daarom is het ook zo jammer dat Nemesea zo weinig optreedt. Voor wie Nemesea nog wilt zien: de band speelt op 3 februari in de P3, Purmerend.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
 1. 23/01/2012 at 22:03

  Ze spelen 3 Maart in de Bibelot in Dordrecht. En hou hun website in de gaten want er zullen nog wel meer gigs komen dit jaar.En allemaal even ‘like’ op hun facebook he.
  http://www.facebook.com/nemeseaofficial.
  Ton.

 2. 23/01/2012 at 22:09

  Ga ik zelf ook in de fout: optreden Bibelot, Dordrecht is op 31 Maart.

 3. 23/01/2012 at 22:11

  Het is 31 maart in bibelot.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: