Home > CD reviews > The 11th Hour – Lacrima Mortis

The 11th Hour – Lacrima Mortis

tekst: Irma Ploeger
band: The 11th Hour
album: Lacrima Mortis
genre: doom metal
release: 27 januari 2012
label: Napalm Records

In 2009 was er ineens een nieuwe aanwinst voor de Nederlandse doom metal scene: The 11th Hour. De band bestaat enkel uit twee leden: Rogga Johansson (Paganizer, Ribspreader, The Grotesquery) en drummer Ed Warby (Gorefest, Hail Of Bullets, Ayreon/Star One).

Warby is één van de beste drummers in ons kikkerlandje. Voornamelijk bekend met zijn werk in de death-metal hoek, was het debuutalbum ‘The Burden of Grief’ een verrassing voor velen. Ed Warby bespeelt elk muziekinstrument, en zingt ook nog de clean vocals. Drie jaar later is het tweede wapenfeit daar: ‘Lacrima Mortis’.

Ook bij dit album heeft Ed Warby de touwtjes stevig in handen gehouden en bijna alles zelf ingespeeld en gezongen. De grunts zijn deze keer niet gedaan door Rogga Johansson, die door ziekte niet op zijn best was. Pim Blankenstein (Officium Triste) heeft zijn rol overgenomen op dit album en daarover niets anders dan lof.

We All Die Alone” is de openingstrack. Het nummer heeft alle ingrediënten van een goed doom nummer: melodramatische muzikale ondersteuning, breekbare clean vocals en een stevige grunt. De lyrics zijn diepzinnig, neigend naar depressief. Na meer dan zeven minuten ben je ondergedompeld in een vijver van doom.

Rain On Me” is een even sterk vervolg en duwt je verder kopje onder. Een van de kritieken op het vorige album waren de vocalen van Ed Warby. Het is goed te horen dat hij hier aan gewerkt heeft. Zijn stem klinkt zowel breekbaar als sterk. Vol overgave brengt Warby de tekst over.

The Death of Live” start met een indrukwekkende gitaarsolo, voordat de drums bijvallen. Na anderhalve minuut begint Ed pas met zingen. Het hele nummer door blijft de muzikale ondersteuning de boventoon voeren. Dat is echt briljant gedaan en maakt dat je elke klank, elke noot, uit het nummer hoort. Respect voor Ed Warby!

Bury Me” is het laatste nummer van dit album. Het begint met een rustgevende piano intro, voordat er een stevig gitaar inzet en Ed met een krachtige stem begint te zingen. Ook de grunts van Pim ontbreken niet. De afwisseling tussen clean vocals en grunt, komt in bijna elk nummer op het album voor. Het had af en toe wel iets origineler gekund.

Conclusie

Ed Warby heeft ondanks zijn death metal achtergrond, heel goed begrepen waar doom metal om draait. Alle nummers klinken melodramatisch, diepzinnig, tegen het depressieve aan. Niets anders dan respect voor deze man, die zoveel ballen in de lucht moet houden en daarbij niets inlevert aan kwaliteit. Het enige minpunt vind ik het feit dat veel nummers hetzelfde klinken. Of dit nu juist komt doordat Ed de touwtjes niet uit handen geeft, durf ik niet te beweren. Het blijft een prima doom metal plaat.

Rating
7.5/10

Tracklist
1. We All Die Alone
2. Rain On Me
3. The Death Of Life
4. Tears Of The Bereaved
5. Reunion Illusion
6. Nothing But Pain
7. Bury Me

Line- up CD
Ed Warby – Zang, Gitaar, Drums, Synths
Pim Blankenstein – Zang

Line-up live
Ed Warby – Zang, Gitaar, Drums, Synths
Pim Blankenstein – Zang
Bram Bijlhout – Gitaar
Frank Harthoorn – Gitaar
Daniël Huijben – Bass
Dirk Bruinenberg – Drums

Website
Facebook: https://www.facebook.com/pages/The-11th-Hour/
Myspace: http://www.myspace.com/11thhourdoom
Label: http://www.napalmrecords.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: