Home > CD reviews > Model Depose – Model Depose

Model Depose – Model Depose

tekst: Sabrina Smit

band: Model Depose
album: Model Depose
genre: Electro/New Wave/Rock
release: 18 september 2011
label: eigen beheer

Model Depose uit Groningen brengt goede oude tijden tot leven met hun aanstekelijke dansliedjes. De band is ontstaan door de zeer getalenteerde muzikanten uit de bands Prey en Swansdown.

Ex-bandleden van Prey (Roeland van der Velde, Mariët Gast) en Swansdown (Jobbe Holtes en Casper Vellekoop) hebben hun eigenzinnige samenspel samengevoegd en zo is Model Depose ontstaan. Qua geluid zijn ze vooral in de sfeer van Depeche Mode, The Cure, Sisters of Mercy te vinden.

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat dit echt alleen maar het jaren tachtig geluid voortbrengt, want Model Depose brengt juist een verfrissend nieuw geluid wat erg modern te noemen is. Deze CD is al een paar maanden uit, maar Muzikantenweb wil toch graag haar visie geven op deze mini CD.

Ondanks dat er maar vier nummers op deze CD staan, geeft het je een goede indruk over de band. Het zijn aanstekelijke dansbare  en duistere liedjes, die je voeten en lijf in beweging brengt. De band heeft geen drummer, maar maakt gebruik van computer “Nikita”.

Hoogtepunt van dit album is ‘Mercury‘ omdat zanger Roeland van der Velde erg interessant is om naar te luisteren. Hij zorgt er voor dat door zijn manier van zingen, je aandacht wordt vastgehouden. Geen nummer is hetzelfde ingezongen, want zijn stemgeluid is zeer gevarieerd en ik kan niet anders zeggen: gewoon een lekkere stem!

Naast fluisteren, zingt hij gemakkelijk de hoge noten. Roeland kan ook zo maar even lage noten zingen. Wanneer je deze mini-cd beluisterd, zal het je opvallen dat alle instrumenten los van elkaar, heel mooi zijn ingespeeld. Daarom krijgt de muziek een eigen frisse, duistere sound. De gitaristen produceren een jankerig metal sound. De toetsen en drums juist dat jaren tachtig geluid, de bas sluit strak aan en maakt het geheel af.

Op ‘A Brand New Day‘ zijn de toetsen van Mariet Gast,  heel sferisch en zweverig te noemen. Daardoor stap je weer terug in de tijd. Vergelijkbaar met eerder genoemde bands, maar door het sausje van de gitaristen, klinkt het anno 2012! Ik hou niet van drums uit een computer, maar bij deze band klinkt het toch wel vet. De basspartijen in dit nummer zijn lekker vet voor een popliedje. De invloed van the Cure is zeker hoorbaar. De ervaring die deze bandleden hebben opgedaan in hun muzikale carrière, maakt dat deze CD zeker niet als een demo klinkt.

What Do You Say’ staat er twee keer op, waarvan de radio edit, zeker de voorkeur heeft. Ongelooflijk knap dat de gitaren lekker hoog uithalen, en daardoor extra gierend in de mix. In dit nummer is een mooie tweede stem ingezongen, en er is een mooie fade-out qua stem in het middenstuk. De slaggitaar heeft ook een heel apart geluid naast de gitaarsolo.  Dan is het te simpel om te zeggen “lekkere dansmuziek” want, zelfs als je rustig op de bank zit, is dit heerlijk om naar te luisteren.

Conclusie

Dit is ontzettend leuk als je van de  jaren tachtig houdt, maar er niet in blijft hangen. Er zijn veel industriële effecten ingezet, en dat maakt de interpretatie van Model Depose net even anders. Prima composities en de teksten gaan vooral over de diepere betekenis van de liefde. Dit zou best commercieel passen op diverse radiozenders.

Mede door het artwork zou je deze mini-CD willen kopen. Het artwork is van een bijzonder hoog niveau en is verzorgd door ZeroNine. Wanneer je het hoesje openklapt dan zit de CD daar tussenin gestopt, waardoor het naar je toe komt.  Klein minpunten: jammer dat er geen songteksten beschikbaar zijn en dat deze mini-CD zo kort is. Maar het geeft je wel een goede, dansbare indruk!

Rating
8/10

Line-up
Jobbe Holtes – gitaar & backing vocals
Roeland van der Velde – zamg
Mariët Gast – toetsen en & synths
Casper Vellekoop – gitaar & backing vocals
David Bos – bas
Nikita – drums

Website
www.modeldepose.nl

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. 13/02/2012 at 07:17

    Heb ze vorig jaar gezien op het Blackoutfestival in Dordrecht, en ze klinken echt te gek.

  1. 13/02/2012 at 17:22

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: