Home > Concerts > Within Temptation – theater show in Vredenburg tot in de puntjes verzorgd

Within Temptation – theater show in Vredenburg tot in de puntjes verzorgd

tekst: Silviapd
foto’s: Rudy de Doncker

De ‘Sanctuary Theater Tour’ van Within Temptation is van start gegaan. Waarvan de tweede show gisteren in Vredenburg – Leidsche Rijn te Utrecht, plaatsvond.

Komende weken zal de band diverse theaters in Nederland aan doen, waarvan 14 en 15 maart afsluitend in Carré, Amsterdam. Voor tweede, extra show zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

Within Temptation brengt een bijzonder programma naar de theaters. De band durft bekende nummers te arrangeren, voor de gelegenheid met cellist Jonas Pap erbij.  Daarnaast wordt er een greep gedaan uit B-kanten van singles, voor de echte liefhebbers.

Van begin tot eind is het spektakel tot in de puntjes verzorgd: prachtige videobeelden, 3D effecten op een groot LED scherm, en een grootste lichtshow maken de omlijsting compleet. De band wil een speciale sfeer neerzetten en dat lukt uitstekend, zoals alleen Within Temptation dat kan: bombastisch, catchy en vol dynamiek.  Met de krachtige stem van Sharon den Adel als hoogtepunt.

Vredenburg is bijna uitverkocht en trekt een gemêleerd gezelschap: van jonge alternatievelingen tot gezinnen. Bij dit zittende concert is er voor ieder wat wils. De eerste helft voor de pauze, is episch rond een uitgesponnen thema.

De Schotse hooglanden vormen een wijds (muzikaal) decor, waarbij een zieke jongen als rode draad, de nummers verbindt. De Keltische opening met cello, roffelende drums en lichte gitaren doet de spanning oplopen wanneer het doek valt.

De melodische piano van Martijn Spierenburg vloeit samen met de hoge uithalen van Sharon, puur en zonder effecten. Van de verhoging daalt de zangeres af naar beneden in een witte, korte jurk.

Ondanks dat de hele show goed geregistreerd is, blijft de band spontaan al wordt er weinig gesproken tussendoor. Alle aandact gaat naar de muziek met de videobeelden. Deze zijn mooi gemaakt: de kijker wordt meegetrokken door het wuivende gras, en dat maakt de beleving alsof je er zelf in staat.

Within Temptation - Brussel 11-13-2011, door Rudy de Doncker 3

Restless‘ en ‘Farewell‘ krijgen een nieuwe dimensie; de gierende gitaren worden gecombineerd met een zangerige cello. Zo worden veel nummers getransformeerd en in deze unieke setting, des te overtuigender. Dat bezorgt iedereen zeker kippenvel!

Na de pauze is het overschakelen naar de zwaardere set. Dit is vooral een feest der herkenning met een aaneenschakeling van hits. Ook nieuwe nummers van de laatste succesplaat ‘Te Unforgiving‘ komen voorbij.

De stem van Sharon weet te imponeren, dichtbij perfectie. Zowel hoog, laag als volume wisselend binnen een tel: alles met het grootste gemak. Wat een stembeheersing en wat een power.

Zoals op ‘Lost‘ wat ingetogen opent, maar door de stevige uithalen uitgroeit toch een pittige rocksong. Daar is dan ook eindelijk een opzwepende, jankende gitaarsolo van Ruud Jolie.

De toon is gezet, op ‘Faster‘ wordt versnelt door drummer Mike Coolen en is de bombast compleet. De zangeres roept iedereen op om te gaan staan, waar al snel aan gehoor wordt gegeven. Een totaal andere zaal dan pakweg een halfuur geleden; geen bescheiden geklap, maar joelende en klappende bezoekers.

Ice Queen’ en ‘Stand My Ground’ ontbreken niet, met grote inzet van alle muzikanten. Within Temptation legt de lat hoog en dat werpt zijn vruchten af. Met de toegift ‘Sinéad‘ bewijst de band flink gegroeid te zijn: een volwassen geluid wat zeker bij blijft, een memorabele avond.

Meer informatie over de  ‘Sanctuary Theater Tour’ op: http://www.within-temptation.com/

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: