Home > Concerts > James Morrison – met eenvoud een grootse show neerzettend in Amsterdam

James Morrison – met eenvoud een grootse show neerzettend in Amsterdam

tekst: Silvia Deurwaarder
foto: Rachèl Louise, Claudia Podkanski.

Met ‘The Awakening’ heeft James Morrison een album afgeleverd die bij velen in de toplijst van 2011 eindigde. Al maanden draai ik de nummers non stop. Zijn uitgesproken stemgeluid verveelt geen minuut en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen of de Brit live ook een gevoelige snaar weet te raken.

Al ruim een half jaar tourt James Morrison, en ver van tevoren is de Heineken Music Hall dan ook uitverkocht. Het is flink druk wanneer Rachèl Louise achter de piano plaatsneemt en een zoete melodie inzet. Ondersteund door een wat overstemmende drum en zachte bas, kabbelt het nummer wat door met een hoog ‘girl next door’ gehalte.

De stem is weinig eigen en Rachèl bereikt dat, waar een voorprogramma juist niet voor bedoelt is; mensen  verliezen de aandacht. Niet dat de Utrechtse geen contact probeert te maken met de zaal, maar ze is duidelijk overmand door zenuwen. Wanneer ze bij het tweede nummer roept: “dit is het moment in de set waarop je kan dansen” is de reactie wat lauw.

Toch is de piano vrolijker en het samenspel prima, alleen mist het nog bezieling. Wanneer er een akoestische gitaar bij komt, doet de zangeres wat aan Jewel denken. Braaf blijft het wel en het zijn de muzikanten die voor afwisseling zorgen. ‘Take A Flex’ is midtempo en houdt weer de aandacht niet vast. Rachèl Louise slaagt er niet in om haar passie over te brengen.

James Morrison tourt met een kleine productie door Europa: geen grote videoprojecties, bewegende achtergronden of een licht trap. De zanger houdt het bescheiden met een gouden gordijn en lichtgevende bollen. Dat is wel lef hebben, aangezien er tegenwoordig veel van een show verwacht wordt. Aan de andere kant geeft dit alle ruimte om zijn stem te laten spreken.

Beautiful Life’ is een krachtige opener van de avond, waarop de zanger zijn entree maakt zonder gitaar. Meteen spat de soul eraf, door de achtergrondzangeressen en orgel begeleiding. De muzikanten zijn goed op elkaar ingespeeld en duidelijk erg vakkundig. Toch gaat de aandacht meteen naar de zanger.

Met zijn warme stem en volume zet Morrison meteen een stevig geluid neer. Met kleine stemverbuigingen en wat rauwe uithalen, komt die bekende klankkleur goed naar voren. De akoestiek is erg goed, wat ook wel nodig is. De instrumentatie staat erg hard en later in de show wordt James Morrison vaak overstemd door zijn achtergrondzangeressen (die zowaar vooraan op het podium staan).

De vele fans, jong en oud, malen daar niet om en juichen de Brit de hele avond enthousiast toe. Al wordt er veel meegezongen en weinig bewogen; de sfeer zit er toch wel in. Het is een avond waar veel bekende hits voorbij komen, maar ook nieuwe nummers. Zo is ‘In My Dreams’ een ballade waarop de zanger een gevoelige kant laat zien; tenminste zijn stem is breekbaar, van zijn gezicht valt weinig af te lezen.

Dat kenmerkt de show wel, James Morrison speelt geroutineerd zijn set en ratelt tussendoor in bijna onverstaanbaar Brits tegen de zaal. Vrij statisch blijft de zanger in het midden staan, omringd door zijn band. Er is weinig interactie en het is zoeken naar de emotionele lading. Die dient gezocht te worden bij de fans in het publiek.

Met een plichtmatig “You look good Amsterdam” wordt ‘Say Something’ ingezet, waar de soul live vanaf spat. James Morrison is als zanger enorm gegroeid en stijgt hier boven zichzelf uit. Geen grote entertainer, maar een stem die iedereen boeit. Gekleed in simpel rood shirt en spijkerbroek, toont deze artiest bescheidenheid en dat siert hem.

‘No Strings’ is een bijzonder moment, omdat James Morrison zichzelf begeleidt op akoestische gitaar bijgestaan door de pianist. Een intiem moment, waar de nuances in zijn stem meer naar voren komen. De versie zonder de vrouwelijke tegenstem is zodoende nog indrukwekkender. De trillingen in zijn stem, de uithaal zowel de hoogte in als de rauw kant; het maakt Morrison charmant en groots.

Dan slaat de sfeer om, en is het swingen op de hit ‘Slave To The Music’.  Waarbij James vertelt dat tijdens het schrijven van dit nummer Michael Jackson over zijn schouder mee keek, omdat zijn vrienden een funcky song wilden. Dan gaan de handen de lucht in, zelfs boven op het balkon.

In de songteksten verwerkt de zanger hier en daar ‘Amsterdam’ wat in het begin wel verrassend is, maar later een trucje begint te worden. Zijn familie staat centraal deze avond. Niet alleen de inspiratie voor zijn album, namelijk het verlies van zijn vader. Maar bovenal de aanwezigheid van zijn dochtertje en vrouw.

Of dit de reden is dat de zanger halverwege wat losser komt is de vraag, maar de tweede helft van de show laat een sterkere James zien. Met de nodige pit in zijn stem wordt het publiek opgezweept.

‘Nothing Ever Hurt Like You’ is memorabel: James zet een rauwe keel op en in samenspel met de piano en orgel, ontstaat een jazzy outro: waar phrases over en over herhaalt worden in verschillende toonaarden. Al improviserend doet Morrison verbazen.

Om de adem weg te nemen op ‘One Life’ een ode aan zijn dochtertje, en daar is ook de bezieling te zien. Een zeldzame grote lach siert James en bezorgt zo iedereen een kippenvel moment. Ook ‘Precious Love’ overstijgt de cd, met een gospel tintje door de zangeressen.

Aan het einde van dit uitgebalanceerde optreden, ontbreekt ‘You Give Me Something’ niet. Met de ogen gesloten neemt James de ovatie in ontvangst. Om alleen met percussie terug te komen voor ‘The Awakening’ een lichte, hoge uitvoering waar James Morrison zijn grote stem laat spreken.

Geen groot spektakel, maar wel een grootse stem die iedereen in vervoering brengt. James Morrison laat zijn stem spreken, en dan zijn de plichtmatige praatjes hem snel vergeven.

Deze zanger bezit een breed stemgeluid die fragiel en krachtig kan zijn, pop en soul aan kan. En er zit zelfs nog groei in, en die wetenschap belooft nog veel voor de toekomst!

Advertisements
Categories: Concerts Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: