Home > Concerts > Epica – knallende en kleurrijke cd presentatie in Tilburg

Epica – knallende en kleurrijke cd presentatie in Tilburg

tekst: Sabrina Smit
foto’s: Ton van Moll

Al tien jaar brengt Epica heavy metal met vrouwelijke vocalen en vette grunts. Ooit in 2002 begonnen als voorprogramma van Anathema, toen ook in Tilburg. Tien jaar later worden fans getrakteerd op  de presentatie van hun vijfde album ‘Requim For The Indiffirent‘ in een uitverkochte grote zaal van 013.

Stream Of Passion bijt de spits of door een goed verzorgde show neer te zetten. Terwijl de band  stevig rockend inzet met “Lost” komt zangeres Marcela Bolvio stilletjes het podium op. Professioneel, strak en energiek kan ik deze band benoemen.

Dat zij nog niet aan het plafond van hun kunnen zitten, zie je vanavond heel duidelijk. Er is een mooie variatie in de setlist, zo worden er van het hele oeuvre voldoende nummers gespeeld. Deze band geeft het publiek wat zij nodig hebben; goede muziek en vooral veel energie.

Marcela Bovio kondigt in het Engels aan dat de bandleden zeer verheugd zijn om hier te zijn, en dat zij enorm genieten van deze tour zo samen met Epica. Het geluid is van een topniveau en bij “Collide” hoor je duidelijk de instrumenten los van elkaar. Maar wanneer je goed oplet, dan hoor je dat de bandleden een mooi  samenspel bieden en is het geheel is echt af te noemen.

Stream Of Passion kan zowel op kleine als grote podia een goede show geven. Na vanavond, vind ik eerlijk gezegd, dat de band zeer tot zijn recht komt op een podium als dat van de 013. Het podium is behoorlijk groot, maar de bandleden blijven in contact met elkaar en met het publiek.

Haunted” is erg vet gespeeld en wordt door het publiek goed ontvangen. Tijdens de cover van Radiohead ”Street Spirit” krijg ik kippenvel tot aan mijn tenen, want Marcela Bovio zingt haar hoge noten zo loepzuiver!  Dit optreden van Stream of Passion is magistraal en van zeer hoog niveau.

Kan Epica nog verrassen na tien jaar? Die band moet je nu toch wel een keer gezien hebben?  Neen dat is echt een foute gedachte! Ik verbaas mij ontzettend  over de kwaliteit en de professionaliteit van deze, toch nog, jonge band.

Nadat het  intro “Karma”wordt ingezet  valt het doek met een ontzettende klap naar beneden en onthult een opgeruimd en verzorgd podium. De bandleden staan dan al te spelen. Goed gekamde, lange haren en verzorgde kleding maken het geheel meer dan af.

Opvallend is de kleurrijke lichtshow, die ieder nummer in een andere sfeer brengt. De nieuwe nummers van  ‘Requim For The Indifferent‘ ( sinds 9 maart 2012 uit, waarvan de review op deze webzine staat) zijn nog beter uitgewerkt dan op het vorige album.

Zangeres Simone Simons, die in meerdere toonhoogtes haar talent ten gehore brengt, vormt een goede samenzang met gitarist/grunter Mark Jansen. Op sommige stukken wordt echt even gekeken naar de instrumenten, want het is niet altijd even gemakkelijk om het nieuwe werk te spelen.

Een zichtbaar genietende band speelt voor  ons “Monopoly Of Truth” en dat hakt er stevig in: Heavy metal zoals het hoort te zijn.

Alleen de sferische, dromerige toetsen met het stemgeluid van Simone maken het tot een geluid wat alleen Epica kan voortbrengen.

Wie goed luistert, onderscheidt  koorgeluiden met wat meer achtergrondzang waardoor Simone (met haar vele outfits) echt op de voorgrond blijft staan.  Verbazingwekkend dat de band opeens naar achteren stapt. Ik komt er snel achter waarom dit is: er wordt veel gebruik gemaakt van vuurwerk, wat er indrukwekkend uit ziet.

Mijn hart gaat nog sneller kloppen, want “Internal Warefare”heeft veel tempowisselingen en de nodige dosis bombast. Naast de stukken die pittig en snel zijn, wordt het afgewisseld met mooie solo’s van gitarist Isaac Delahaye. Bewonderenswaardig wat deze supersnelle gitarist kan.

Tijdens de show doen  twee buikdanseressen mee, die heupwiegend dansen op de oosterse geluiden in “Requim For The Indifference”.  Het is een hele epos wat de fans te horen krijgen, maar het publiek heeft nog lang niet genoeg gehad.

Anima” is een kort intermezzo en wordt  alleen gedragen door toetsenspel van Coen Janssen. Hierna komt de  band weer op en wordt “Guilty Demeanor” ingezet. Ook op dit nummer bevat sferische arrangementen, maar met de aanvulling van de strakke baslijnen staat Yves Huts ook in de spotlights.

Tussen het nieuwe werk door, wordt nog oud materiaal ingezet. Wanneer Epica “Cry For The Moon” spelen, dan klinkt dit nog net zo verfrissend als het begin van 2002. Dat is nu juist waarom Epica er nog steeds is.

Met iedere show, ieder album lijkt deze band te groeien.De band is door dit hele grote podium in staat om veel contact te leggen met het publiek die er maar geen genoeg van krijgt.

Gitaren worden moeiteloos gewisseld voor een akoestisch onderdeel in de set. Mooi dat eerst Mark Jansen wisselt en daarna Isaac Delahaye, dit geeft de indruk dat er goed wordt nagedacht over hoe je de muziek het beste kan presenteren.

De teksten zijn begaan met allerlei wereldse zaken, maar daar moet de fan wel tijd  er voor nemen om ze te doorgronden, om zelf je oordeel te vellen over deze onderwerpen.

Na de toegift “Avelanche” worden nog een tweetal nieuwe nummer gespeeld ,” Deter The Tyrant” en “Seranade Of Self Destruction”.

Zelfs dan valt het doek nog niet. “Sancta Terra” komt nog voorbij en als laatste nummer “Consign To The Oblivion” waarbij Simone Simons buiten adem dit nummer mee zingt. Deze show heeft op mij een grote indruk achter gelaten.  De energieke bandleden,  het nieuwe werk, maar ook de lichtshow maakt dit een optreden om niet snel te vergeten.

Met dank aan: Epica en management

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. 15/04/2012 at 22:37

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: