Home > Concerts > Emilie Autumn – presenteert een spectaculaire show in Tivoli

Emilie Autumn – presenteert een spectaculaire show in Tivoli

tekst en foto’s: Maarten ter Braak

Als ik tegen zevenen de zaal van Tivoli Oudegracht binnenloop, staat het vooraan al redelijk vol, maar lijkt het verder nog erg rustig te zijn. Op het podium staan hekken met kettingen eraan en een grote klok.

Het oogt meteen een stuk duisterder dan eerdere shows; toen waren er veel teddyberen en theetafeltjes op het podium te zien.

Als tegen achten de zaal steeds voller wordt, dimmen de lichten.  Het publiek reageert onmiddellijk enthousiast. De  Bloody Crumpets verschijnen als silhouet één voor één.

Het eerste nummer ‘4 O Clock’ wordt ingezet door Emilie Autumn zelf vanachter het scherm en de fans op de eerste rijen zingen het nummer woord voor woord mee.

Na deze opening is het tijd voor wat nieuwe nummers. ‘Fight Like A Girl’ en ‘Time For Tea’ zetten de lijn van ‘Opheliac‘ voort en lijken thematisch nog wat harder en duisterder.

Ook visueel lijkt het een beetje alsof Emilie op oorlogspad is met haar mohawk van roze, blond haar met veren en glitters. De fans reageren enthousiast, maar muzikaal moet je er van houden. Emilie haar stem gaat een beetje alle kanten op en het is mij allemaal net iets te manisch.

Dan is het tijd voor wat rustigere nummers, waarbij oudere songs met nieuwere worden afgewisseld. Voor mijn gevoel zakt hier de show en het enthousiasme van het publiek wat in elkaar.

Met een korte opleving wanneer Emilie Autumn haar viool pakt voor de intro van ‘Liar’. Het enige moment in de show dat deze ter hand genomen wordt en het enige stukje muziek dat daadwerkelijk live is gespeeld deze avond.

Bij het nummer ‘God Help Me’ leeft de show weer op, met dank aan de Crumpets vliegen de koeken, cakejes en thee in het rond en is het lastig droog blijven op de eerste rijen.

Het is ook het moment waarop de showelementen echt de overhand krijgen. Na dit nummer volgt eerst een burlesque dans van Veronica Varlow.

Dat geeft Emilie de tijd om zich in een ander kostuum te hijsen voor het nieuwe nummer ‘Girls! Girls! Girls!’. Dit nummer heeft ook een erg burlesque variety sfeertje over zich.

De ‘Rat Game’ is een element in de Emilie Autumn shows waarin Veronica een meisje, of in het geval van vanavond zelfs vier, uit het publiek haalt voor een zoen waarbij ze telkens weer vele meisjesharten breekt. Het geeft wel weer tijd voor een omkleedpauze voor het laatste stuk van de show.

Na afloop van het laatste nummer wordt het publiek nog uitgebreid toegesproken en bedankt, waarbij wordt ingegaan op iets dat mij ook al was opgevallen, de enorme diversiteit van het publiek.

In tegenstelling tot vorige shows waarbij het toch vooral jonge gothic meisjes aanwezig waren, is in Tivoli het publiek veel uiteenlopender, van allerlei leeftijden en kledingdrachten, wat wordt samengevat als “You’re all a bunch of beautiful fucking freaks.

Om dit punt kracht bij te zetten wordt in de toegift het nummer ‘Thank God I’m Pretty’ dan ook ‘Thank God You’re Pretty en laat Emilie Autumn het zingen over aan het publiek, dat zonder moeite het hele nummer overneemt.

Maar uiteindelijk vallen dan toch de laatste glitters over het publiek en klinkt ‘Always Look On The Bright Side Of Life’ van Monty Python door de zaal en is het toch echt afgelopen.

De zaal was goed gevuld en hoewel het muzikaal gezien niet een heel sterk optreden was, maakt de show er om heen dat meer dan goed. De Crumpets zijn performers pur sang die hun karakters met verve uitspelen. Iedereen was het er na de show over eens, dit was een zeer geslaagde avond!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: