Home > Interviews > Color Ones – wil een brug slaan tussen illustraties en muziek

Color Ones – wil een brug slaan tussen illustraties en muziek

tekst: Gerianne Meijer
foto: Color Ones

Color Ones is een rijzende ster in de muziekwereld, het gelijknamige debuut album kwam begin dit jaar uit met goede respons in de media (zie de cd review). De Utrechtse band maakt toegankelijke indie rock. Vooral live zijn de muzikanten erg energiek.

Zo spelen ze in mei op verscheidene Bevrijdingsfestivals, waaronder Utrecht, en Den Bosch. Een gesprek met zanger en songwriter Martijn Konijnenburg. Zo schreef hij Krystl’s hit ‘Golden Days‘ en ‘Bottles.’

De bandleden zijn allen bekend van Leaf. Wat hebben jullie gedaan in de tijd dat Leaf stopte en Color Ones begon?

Martijn Konijnenburg: ” Vakantie genomen, gewerkt aan nieuw materiaal, terug gekeken, en onze ogen op de toekomst gericht.”

Wat was jullie inspiratie voor het album ‘Color Ones’, zowel teksten als muziek?

Martijn Konijnenburg: “Voorbeelden hiervan zijn er te over, en erg uiteenlopend. Van een goed boek tot een reis naar het buitenland, fotografie, kunst, humor, filosofie,  een boeiend gesprek. Maar ook angst, of verlies, het zit in van alles. Je moet het alleen weten te herkennen als het zich aan je openbaart. Inspiratie is wat je krijgt uit de  botsing tussen je manier van denken of voelen, en de wereld om je heen. Je kan dat zien als twee vuurstenen. En de ene keer maak je een briljant vuur, en de andere keer bak je er helemaal niks van. Het is een wonderlijk proces, maar oefening baart kunst.”

Hoe horen we deze inspiratie en invloeden terug in het album?

Martijn Konijnenburg: “Simpelweg doordat de liedjes er op staan. Zonder bovenstaande invloeden waren ze er niet geweest.

Waarom hebben jullie gekozen voor Skiggy Rapz als producer en mixer?

Martijn Konijnenburg: “Skiggy is zo ongeveer een bandlid, zeer goede vriend, en verdomd goede mixer en producer. Dus die keuze was snel gemaakt. Ook Arno Dreef heeft bijgedragen aan het produceren van dit album, ook een vakman en inmiddels een vriend van de band.”

Hoe kunnen jullie verklaren dat jullie muziek zo goed aanslaat, zoals bijvoorbeeld op 3FM.

Martijn Konijnenburg: “Eigenlijk door de wind, want die stond namelijk precies gunstig richting Hilversum, toen we onze single uitbrachten. Je moet een beetje geluk hebben!

Het artwork voor het album is best bijzonder, zowel de foto’s als de tekeningen, wat was het idee daarachter?

Martijn Konijnenburg: “Het idee is dat we graag een mooie visuele verbintenis wilden maken met de muziek. Een brug wilden slaan tussen die twee eigenlijk. Dus heeft elk liedje zijn eigen illustratie gekregen. Niet in een boekvorm, maar los. Zodat je de voorkant zelf kunt kiezen (omdat de voorkant uitgesneden is) en de illustraties ook kunt gebruiken als mini posters. Het komt voort uit de interesse voor het visuele; kunst en fotografie. Dat is tot leven gebracht en bedacht in samenwerking met de vrienden van Buropony, die al het artwork tot nu toe voor ons hebben gemaakt.”

Hoe is de hiërarchie in de band en hoe vertaalt dat zich naar het schrijfproces?

Martijn Konijnenburg: “Het schrijfproces komt er op neer dat ik  Tienus, de liedjes schrijf. Om het vervolgens aan de rest te laten horen in de vorm van een demo, of ik speel het voor ze.  Hoe dan ook, altijd een spannend moment wat de bandleden ervan vinden. Daarna kan ik gelukkig gebruik maken van hun talenten om de compositie echt af te maken en in te kleuren. Maar er is geen baas, er is ruimte voor iedereen om eigenwijs te zijn.”

Wat proberen jullie live neer te zetten, zoals sfeer bijvoorbeeld?

Martijn Konijnenburg: “Ons doel is, denk ik, om bij elk optreden onze weg te vinden naar het publiek, door middel van het zo goed mogelijk spelen van de nummers. Door onze energie. Door de band te zijn die we zijn. In de hoop dat het puliek het voelt, en wij ook. Zodat we dus iets delen en met zn allen in het moment kunnen zijn.”

Spelen jullie live ook wel eens covers? Welke zouden jullie nog graag willen spelen?

Martijn Konijnenburg: “Nee, we spelen live geen covers, en hebben niet bepaalde wensen. Het zou wel tof zijn als we op een gegeven moment in onze carrière zelf gecovered worden, en dan het liefst door de Muppets.”

Jullie wonen allen in Utrecht, wat is er zo bijzonder aan deze stad?

Martijn Konijnenburg: “In de eerste instantie was het vooral praktisch om in Utrecht te gaan wonen. Maar wat fijn is, is dat Utrecht een sfeervolle stad is waardoor je er niet snel weg gaat, omdat het meer doet denken aan een dorp. Misschien is dat wel het bijzondere, dat deze stad je het gevoel geeft dat je in een dorp bent, een dorp waarin je niet snel verdwijnt in de anonimiteit. Het heeft iets vertrouwds.”

Wat hebben jullie voor toekomst voor ogen met deze band?

Martijn Konijnenburg: “Wij willen, net als de Stones, oud worden met muziek!”

Meer informatie over komende tourdata en de band: http://www.color-ones.nl/

Dank aan: Color Ones,  DMG  recordings

Advertisements
Categories: Interviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: