Home > Festivals > Paaspop – diverse artiesten met een knallende afsluiter op de zaterdag

Paaspop – diverse artiesten met een knallende afsluiter op de zaterdag

Foto’s en tekst: Monica Duffels

Op vrijdagavond  wordt het startsein  gegeven voor de vierendertigste editie van het Brabantse festival Paaspop in Schijndel. Al snel is duidelijk dat de eerste avond volledig is uitverkocht. De vrijdag heeft een avondvullend programma, met populaire artiesten als Racoon, Kane en Guus Meeuwis.

Ook alle driedagen-tickets zijn compleet vergeven. Uiteindelijk zijn ook alle dagkaarten uitverkocht en mag het festival in totaal ruim 51.000 bezoekers verwelkomen.

Dat zijn er nog ruim 10.000 meer dan vorig jaar, wat best uniek is gezien de verwachte kou (denk ook hierbij aan de festivalcamping), de economische recessie en de flinke bezuinigingen op cultuur.

De organisatie heeft ernaar gestreefd om deze editie een stuk grootser, indrukwekkender en mooier op te zetten. Dat is ze goed gelukt. Er zijn dit keer dertien mooie podia en de organisatie heeft 150 acts weten te programmeren. Er is dan ook voor ieder wat wils. Van optredens van populaire bands, stevige rock-acts, theatervoorstellingen tot op het dansen bij stevige technomuziek.

Ook aan de inwendige mens is gedacht. Qua eten en drinken is er keuze te over. Wel worden er typische festivalprijzen berekend, wat in mijn geval bijvoorbeeld  inhoudt dat ik met een “grote” portie van 15 poffertjes (weliswaar met een scheutje Grand Marnier om een beetje op te warmen) en een Latte Macchiato 10 euro kwijt ben.

Op zaterdag wordt het startsein gegeven voor mijn persoonlijke Paaspop-beleving. Rond drie uur ’s middags arriveer ik op het terrein. Inmiddels is de Band Zonder Banaan begonnen op de mainstage. De stemming zit er al goed in en met hun folkrock worden de aanwezigen opgezweept. Snel gaan velen  helemaal uit hun dak, waarbij het bier inmiddels al rijkelijk vloeit.

Show elementen als rookkolommen en vuurwerk worden hierbij niet geschuwd. In het theater draaien de Fiasco Brothers plaatjes  tussendoor om de tijd te doden, voordat het tijd is voor Ali B om het podium te betreden.

Klokslag half vijf arriveert hij op het podium en geeft hij een interactieve voorstelling. Waarbij het de bedoeling is dat de toeschouwers hem vragen stellen en hij dan antwoord geeft. Met niet bepaald serieuze vragen als “Wat was er eerder: Het kip of het ei” wordt een beetje de toon gezet voor het komende uur.

De stukjes worden afgewisseld met rapmuziek, waarbij hij onder andere ondersteuning krijgt van Brace. Ik kan hooguit een kwartiertje van de show bijwonen, omdat het alweer tijd is om naar de Belgische band Triggerfinger te gaan kijken op het hoofdpodium.

Inmiddels is het al erg druk in de tent en de band zet als vanouds weer een grandioze set neer. Eyecatcher is de de charismatische zanger, die goed de aandacht weet vast te houden en een eenheid lijkt te vormen met zijn gitaar. Persoonlijk is deze band een van mijn favorieten tijdens dit festival. Wat een energie explosie!

Daarna is het tijd om eens het Masters Of Rock podium te bezoeken, waar The Devil’s Blood  uit Eindhoven een optreden geeft. De bandleden zijn gehuld in donkere kledij en hun gezichten zijn besmeurd met nep-bloed. Hun muziek klink duister, slepend en log, hoewel het eigenlijk toch nog vrij lichtvoetiger klinkt dan je zou verwachten.

In de tent, die de ‘Jack Daniels stage’ wordt genoemd, zwaait Radio 3FM de hele middag de scepter. Zo geeft aanstormend talent Blaudzun vroeg in de avond  een optreden.

De zanger ziet eruit alsof hij zo de jaren zestig is gekomen met donker halflang haar en een bril met jampotglazen. Hij heeft een stel goede muzikanten om zich heen verzameld, die veelal méér dan een instrument beheersen.  Deze show is geschikt om met de ogen dicht te volgen, voor een pure muziekbeleving.

Als Blaudzun klaar is met zijn optreden wordt het podium alvast omgebouwd voor de folk-metal band Trollfest uit Noorwegen. Ondertussen wordt op hetzelfde podium de 3FM Serious Talent Award uitgereikt aan Gers Pardoel, bekend van het nummer “Ik Neem Je Mee”.

Inmiddels is het tijd voor de Golden Earring die natuurlijk op het hoofdpodium geprogrammeerd staat. Vorig jaar gaf deze band  al een succesvol optreden op Paaspop en dat succes wordt nu weer herhaald. De bezoekers worden op hun wenken bediend, want veel bekende nummers, zoals “The Twilight Zone” en “Another 45 Miles To Go” passeren de revue.

Verderop in de ‘Masters Of Rock stage’ geeft de Zweedse band In Flames een energiek optreden. De nu-metal slaat goed aan bij het publiek, al heb ik het idee dat de band betere tijden heeft gekend.

Op de mainstage is het dan tijd voor de band The Wombats uit Engeland. De muziek heeft wat new wave invloeden uit de jaren tachtig en wordt ook wel een beetje vergeleken met Joy Division.

Het publiek reageert vrij lauw op het optreden. Lijkt alsof de meeste mensen eigenlijk staan te wachten op de headliner Within Temptation; die pas twee uur later staat ingepland. Ik besluit om niet zo lang te wachten en snel door naar de Finse folkmetalband Korpiklaani. Deze band slaagt er ook in om een feeststemming te creëren bij het publiek.

En dan is het eindelijk tijd voor de afsluiter, Within Temptation. Het hoofdpodium is nog steeds goed gevuld, hoewel het al goed te merken is dat veel mensen het al welletjes vinden. Aangezien het al 1 uur ’s nachts is en er voor velen nog een lange en intensieve Paaspop-dag in het verschiet ligt.

Within Temptation geeft een grootse show weg, waarbij de nummers veelal worden begeleid met video-beelden. De band speelt veel nieuwe nummers, maar ook oudere hits zoals “What have You Done” en “Stand My Ground” komen voorbij. En zo komt er een eind aan een geslaagde tweede festivaldag.

Fotoreportage bands en sfeer:

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements
Categories: Festivals Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: