Home > Concerts > Epica – muzikale reis in Monze met krachtige set

Epica – muzikale reis in Monze met krachtige set

tekst: Ann de Langhe
foto’s: Stéphane Odent

De derde editie van PowerProg & Metal Festival loopt ten einde wanneer enkele fans snel post vatten bij Stage A, het hoofdpodium. Reden tot zoveel haast, is het lang verwachte optreden van de Nederlandse trots Epica.

Met het nieuwe album ‘Requiem For The Indifferent’ bereikt de band de top in de Europese charts en er wordt dan ook rijkhalzend uitgekeken naar de show. Het eerste nummer uit het laatste epos dat vanavond wordt gebracht, is het veelzijdige “Monopoly Of Truth”.

Frontvrouw Simone Simons imponeert niet enkel de fans op de eerste rij, maar trekt ook de aandacht van andere festivalgangers.

Langzamerhand komt meer volk binnen om polshoogte te nemen. Ik verneem van enkelen onder het publiek, dat ze ook onder de indruk zijn van het ritmische drumspel door Arjen van Weesenbeek.

Het volgende nummer stamt af van het tweede Album, “Consign To Oblivion”. Het contrast tussen beide nummers benadrukt de veelzijdigheid van de zangeres. Door de jaren heen heeft Simone Simons zich verschillende stemtechnieken eigen gemaakt. Op bühne schakelt ze moeiteloos over van het ene register naar het andere.

Wanneer “Unleashed” wordt ingezet, is de zaal goed gevuld. Er klinkt wat ruis door, maar het euvel wordt snel verholpen. Het kan de pret niet bederven, het nummer is een favoriet onder het publiek.

De band is volledig op dreef wanneer het indrukwekkende “Deter the Tyrant” op het publiek wordt losgelaten. Het plaatje klopt: indrukwekkende gitaarpartijen, bonkende drums, schitterende vocalisen door Simons, afgelost door een pakkend meliodieus intermezzo en de grunts van Mark Jansen.

Coen Janssen is een imposante keyboardspeler, maar ook een goede entertainer. Vooral tijdens de rusterige momenten vergezeld door kompaan Isaac Delahay. De inbreng van Delahay wordt vooral duidelijk tijdens de klassiekers als “Cry For The Moon” of The “Obsessive Devotion“. De guitaarsolo’s tillen de bekende nummers naar een hoger niveau.

De eerste single van de nieuw plaat ” Storm the Sorrow”, slaat in Mons zeer goed aan. Wie voor het optreden de laatste schijf niet in huis had gehaald, krijgt elke reden om dat na de show wel te doen. De afwisselende set zorgt voor een goede cadens; er is een mooie spanningsopbouw in de set.

Te snel is de tijd aangebroken voor het laatste nummer. Mooie afsluiter van deze geslaagde avond, is naar traditie “Consign to Oblivion“.

Het optreden was soberder dan voorgaande shows, maar des te krachtiger.  De visuele elementen en lichteffecten werden aangepast aan de venue. De setlist is goed uitgedacht. Het schetste de muzikale evolutie van de band. Van “The Phantom Angony”  tot  “The Divine Conspiracy” over naar “Requiem for the Indifferent”.

Er werd de juiste balans gevonden tussen vaste waarden en nieuwe parels. Dit is ook duidelijk in de zaal merkbaar. Fans van het eerste uur werden vergezeld door nieuwe rekruten. Op het podium gold hetzelfde; de band kende in haar tienjarig bestaan al enkele bezettingswissels.

Het optreden in Tilburg recentelijk was de zwanenzang van bassist Yves Huts. Huts opvolgen was een huzarenstukje, maar Rob van der Loo bewees in Mons een waardige opvolger te zijn.  Hij doorstond met glans de vuurproef. Dat de transitie vlekkeloos verliep, illustreert het professionalisme van de band.

Er werd een decennium lang getimmerd aan de weg naar succes. Ontelbare successen over verscheidene continenten en vijf albums later, staat de band aan de vooravond van een nieuw avontuur.

De band aarzelt niet zich te vernieuwen, te sleutelen aan de succesformule, zowel in de studio als op het podium. In Mons vingen de fans een glimp op van wat de band nog in haar mars heeft. ‘A New Age Dawns’ voor alle leden van Epica.

Met dank aan: Epica en crew

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: