Home > Concerts > Nightwish – maakt indruk met oog- en oorstrelend spektakel

Nightwish – maakt indruk met oog- en oorstrelend spektakel

tekst: Silviapd
foto’s: Monica Duffels

Nightwish is terug met het grootste project uit de historie van de band: Imaginaerum. Naast het intensieve creatieproces van dit album, is er ook een film in de maak.

Eerder in 2009 speelde de band in een uitverkochte Heineken Music Hall; de vuurdoop voor zangeres Anette Olzon. De band moest zich toen bewijzen en de druk was groot.

Deze last is nu van de schouders en dit keer staat er een ontspannen band op het podium die zijn draai heeft gevonden. Nightwish overdondert met een immens spektakel

Opener van de avond is Eklipse uit Duitsland. Een vrouwelijk gezelschap die enkel strijk instrumenten bespelen. De zangerige viool wordt ondersteund door celliste Helena in een warme harmonie. Vanaf de eerste noot blijkt wel weer dat deze zaal een ontzettend helder geluid heeft; geen galm of ruis maar iedere noot mooi uitgekristalliseerd.

Cry Me A River’ is een imponerende versie van Justin Timberlake’s hit en erg goed uitgevoerd (al is de kampvuur versie van Leona Lewis ook erg gedurfd). Dit trekt de aandacht van de vollopende zaal en de respons is enthousiast.

Het  samenspel tussen de dames is uitstekend en vloeiend. Met de donkerharige Scarlett als eerste solist; haar viool stijgt er met gemak bovenuit.

Een goede sfeer wordt neergezet en die sluit mooi aan bij de afsluiter van de avond. Metal en klassiek gaan wel samen; al kiest Eklipse ervoor een breed repertoire te vertolken. Verwacht geen show zoals Apocalyptica deze maakt. Dit is een andere orde.

Dat blijkt wel bij het ‘Godfather thema’ wat een nieuwe draai krijgt en de strijkinstrumenten weten een diepte te creëren vol pit en energie. De uitvoering is van hoog academisch niveau en kundigheid om zo soepel te spelen. Indrukwekkend om te zien.

De tweede support act Battle Beast is afkomstig uit Finland en brengt een totaal ander geluid; de jaren tachtig herleven met heavy metal. De zangeres weet wel een keel op te zetten; erg rauw en flink uitschreeuwend. Niet voor iedereen een aangename ervaring.

Vooral omdat de band een totaal ander ritme lijkt te volgen: de balans in de nummers is ver te zoeken. Ook ontbreekt het ze aan een eigen geluid. Eigenlijk doet het verlangen naar een echte grootheid uit die jaren in plaats van een slap aftreksel.

Nightwish laat niet lang op zich wachten met een snelle ombouw. Wanneer de lichten doven is de zaal vol afwachtende fans. Met dit zevende album ‘Imaginaerum’ is Nightwish met gemak weer de grootste symfonische metal band (vroeger gewoon gothic genoemd).

Na Amerika is het tijd voor Europa en de muzikanten hebben er zin in. Er wordt groot uitgepakt met een enorme stage entourage: verhogingen,  vuurwerk, en 3D video.

Natuurlijk draait alles om de zangkwaliteiten van Anette Olzon. Boven verwachting is haar bereik enorm gegroeid en ze weet dat de hele avond vast te houden. Een openhartige performer,  maar bovenal een zangeres die zekerder klinkt.

Storytime’ is bombastisch en typisch een Nightwish nummer vol power. Een kracht training voor drummer Jukka Nevailainen; opzwepend en ritmisch. Voeg daarbij de orgelachtige toetsen van Tuomas Holopainen en een pittige gitaarsolo van Empu Vuorinen.

De uithaal van Anette Olzon is volumineus en helder; een goed begin van de avond. Dankzij het goede geluid in de zaal. De videoprojecties zijn duizelingwekkend van draaimolens tot flitsend vuur; een lust voor oog en oor.

Fans persen zich op elkaar  vooraan, als een trechter, om een glimp van de bandleden op te vangen. De grijze box is meestal best sfeerloos, maar dit keer groeit het enthousiasme tijdens de set.

De band heeft  geleerd van het verleden met de nieuwe versie van ‘I Wish I Had An Angel’ waarbij Anette een eigen draai geeft aan de zanglijnen en beter de oude nummers vertolkt.

Met Troy Donokley in de gelederen is er een nieuw geluid aan de band toegevoegd. Met zijn ‘pipes’ (zoals hij dat zelf noemt) wordt een  prachtige Ierse sfeer neergezet, die als een rode draad door de set loopt.

Een breed scala aan nummers komen voorbij. Waaronder ‘Amaranth’ met een groot rook kanon. Er is veel interactie tussen bassist Marco Hietala en gitarist Empu Vuorinen; dat zorgt voor wat humor

Het semi- akoestische ‘Slow, Love, Slow’ is een kippenvel moment met zangeres Anette op een kruk zittend. De jazzy sfeer met piano en lichte drums laat een totaal andere kant van de band zien: verbijsterend!

Dan gaat het roer om met ‘I Want My Tears Back’ wat doet denken aan een Iers drinklied. De fluit en gitaar solo gaan moeiteloos samen in een knallend nummer. De stem van Marco Hietala blaast live iedereen omver.

Een verrassingsmoment wanneer ‘Come Cover Me’ voorbij komt; goed gearrangeerd en dat roept wel nostalgie op.  Snel opgevolgd door een ander hoogtepunt van de avond. Een ingetogen duet tussen Anette Olzon en Marco Hietala op ‘The Crow,The Owl And The Dove.’ Dat doet verlangen naar een intiemere setting.

Drummer Jukka Nevalainen komt van zijn verhoging om met percussie ‘The Islander’ in te zetten en met de Ierse instrumenten  van Donovan wordt alles naar een hoog niveau getild: een ware traktatie!

De setlist is erg goed uitgebalanceerd en vooral de laatste twintig minuten zijn een aaneenschakeling aan hoogtepunten. Zoals de akoestische versie van ‘Planet Hell’ waarbij de uitroep van Marco door merg en been gaat.

Naast de perfect uitgevoerde muziek is er zo veel te zien op het podium: vuurwerk, rookkanonnen, dynamische video’s en een band die bruist van de energie!

Nightwish keert terug zoals niemand kon vermoeden; in volle glorie met een rijker geluid en nagenoeg perfecte show. Dat legt de lat hoog voor de toekomst!

Meer informatie:
Nightwish: http://nightwish.com/en/
Troy Donokley: http://www.troydonockley.co.uk/ 

This slideshow requires JavaScript.

Met dank aan: Nuclear Blast en Nightwish

Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: