Home > CD reviews > Anathema – Weather Systems

Anathema – Weather Systems

tekst: Sabrina Smit

band: Anathema
album: Weather Systems
genre: Experimental/Rock
release: 16 april 2012
label: Kscope

Het uit Engeland afkomstige Anathema is in 1990 begonnen met melodische heavy muziek, die geleidelijk door de jaren heen is veranderd naar stevige experimentele rock. Daar waar het nu meer te vinden is in de sferische stevige hoek, verrast Anathema vriend en vijand met de opvolger van ‘We’re Here Because We’re Here‘.

Weather Systems‘ brengt de luisteraar nog meer melancholie en dramatisch intens gevoelige nummers, die tot het diepste van de ziel raken. Het beluisteren ervan moet je vooral rustig op de bank doen en het over je heen laten komen volgens gitarist Daniël Cavanagh.

Het lijkt rustige muziek, maar dat is schijn. Er is zoveel om naar te luisteren. Daniël Cavanagh heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om zijn gevoeligheid en gedachtes te laten horen. Uitgewerkt met de  rest van de band, is dit toch wel het beste van het beste uit dit genre.

Song by song Review

Luister eens naar het openingsnummer van de plaat “Untouchable Part 1” en je zal verrukt zijn over het snelle accoustische gitaargeluid van Daniël Cavanagh, waarbij zanger en gitarist Vincent Cavanagh met zangeres Lee Douglas harmonieus de liefde bezingen. Ik vind het geluid van Vincent’s stem minder rauw klinken dan op de andere CD’s en het klinkt erg aangenaam met de aanstekelijke toetsenpartijen van Les Douglas. De opbouw van het nummer is rustig en heeft een erg mooi einde.

Net bekomen van het openingsnummer gaat de band verder met “Untouchable part 2” die niet onder doet aan zijn voorganger, en ook echt een tranentrekker is. Het maakt dat ik een brok in mijn keel krijg wanneer zij zingen over “I had to let you go”. Een goede luisterbeurt benadrukt uitgebalanceerde drumpartijen, die uniek te noemen is.

The Gathering Of The Clouds”  tilt de band naar een hoger niveau en dat komt  met name door het orkest. Het drama klinkt door  in dit nummer. Met op de  achtergrond stemgeluiden, violen, piano en de drums die het tempo opvoeren.

Lee Douglas heeft in “Lightning Song” een grotere vocale rol en heeft het nummer strak en zuiver ingezongen. In het vorige album vond ik dat Lee nogal vaak trillde met haar stem en dat doet ze nu geheel niet. Een prachtige resonantie is wat we nu horen.

Sunlight” wordt door Daniël Cavanagh zelf gezongen en is een intens mooi rocklied. Wat gaat over de regenboog na donkere wolken, die wij allemaal in ons leven hebben. Erg toepasselijk bij de titel van dit album.

Hoogtepunt van dit album is “The Storm Before The Calm” wat erg ‘spacy’ klinkt en uit je speakers knalt vol energie. Het is steviger dan de andere nummers door experimentele gitaar riffs en pittige drums. De opbouw van het nummer is niet alledaags te noemen of typerend voor de band. Meer dan negen minuten ontvouwt een dynamisch spel: niet alleen snelheid, maar ook wat tragere stukken.  Voeg daarbij het jankende gitaargeluid van Daniël, dat is zo herkenbaar, maar toch ook weer vernieuwend te noemen. De rest eromheen is zo anders ingespeeld.

Uitschieter op dit album is “The Beginning And The End” vanwege de strakke bas, die in samenspel met de drums het nummer dragen. Hij is al als ‘teaser’ via platenmaatschappij Kscope  getoond. Opvallend hierbij zijn de zangkwaliteiten van Vincent Cavanagh.
The Lost Child” brengt mooie sfeervolle toetsenpartijen, die worden aangevuld door de bekkens van de drums en klinkt daardoor heel vol. De tweede hoge stem van Vincent sluit goed aan bij Lee, wat mij in hogere sferen brengt. Het contrast tussen de zangpartijen en de muziekpartijen zijn zo groot dat je niet gelooft dat dit allemaal in één nummer verwerkt is. Kortom een geniaal nummer. Wanneer de rest van de band de  instrumentenvol inzet, komt er geen einde aan het gejank van de gitaren. Dit is Anathema anno 2012!

Afsluitend nummer is “Internal Landscapes” wat uit het hart geschreven is en niet onder doet aan alle andere nummers op deze CD. Opvallend is de productie van dit album. Het is opgenomen in Liverpool, North Wales and Oslo. Elk van deze plaatsen is belangrijk voor het verleden, heden en de toekomst van Anathema. De plaat is geproduceerd en afgemixed door  Christer-André Cederberg (Animal Alpha, In the Woods) en is vijf keer genomineerd door de Noorse Grammy awards.

Conclusie

Met tranen in mijn ogen heb ik “Weather Systems” beluisterd en ben verbaasd dat Anathema dit gevoel van drama bij mij oproept met dit nieuwe studioalbum. Ik hoop dat het voor de liefhebbers van dit genre ook zo overkomt. Deze band laat zich van een zeer gevoelige kant horen en heeft zijn eigen sound verder uitgewerkt naar een meer toegankelijk repertoire. Grensverleggend, experimenteel en vooral mooi, zijn woorden die in mij opkomen. Anathema heeft zichzelf overtroffen en ‘Weather Systems’ is gewoonweg briljant .

Rating
10/10

Tracklist
1. Untouchable Part 1
2. Untouchable Part 2
3. The Gathering Of The Clouds
4. Lightning Song
5. Sunlight
6. The Storm Before The Calm
7. The Beginning And The End
8.The Lost Child
9. Internal Landscapes

Website
www.anathema.ws

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: