Home > CD reviews > Celtic Woman – Believe

Celtic Woman – Believe

tekst: Gerianne Meijer

band: Celtic Woman
album: Believe
genre: Klassiek – Keltisch
release: maart 2012
label: Manhattan records

Celtic Woman is in 2004 opgericht  door Sharon Browne en David Downes. Zij brachten verschillende muzikanten bij elkaar en lieten ze zowel moderne als traditionele keltische nummers in een ander jasje steken. Dit is inmiddels een beproefd concept, aangezien Celtic Woman al miljoenen albums heeft verkocht.

Van de allereerste line-up zijn er nog drie over die op het nieuwste wapenfeit ‘Believe’ meedoen: zangeressen Chloë Agnew, Lisa Kelly en violiste Máiréad Nesbitt. David Downes is nog steeds nauw betrokken bij de band en heeft dit album ook geproduceerd. Dit is de zesde plaat van dit gezelschap.

Opener ‘Awakening’ bevat een prachtige fluit, viool en drums. Die samen een mooie keltische melodie vormen. De hoge, zuivere stemmen van de drie zangeressen passen er goed bij. Het refrein is misschien iets te soft en poppy, maar al met al is dit een erg goed nummer met een mooie opbouw. ‘Nocturne’ ‘ is erg ingetogen met mooie zanglijnen die voor kippenvel zorgen. Vergeleken met het origineel van Secret Garden is de zang een stuk minder klassiek en daardoor toegankelijker voor een groter publiek. De muziek blijft echter gebaseerd rondom de viool en verliest zodoende niets aan emotie.

The Foxhunter’ laat erg goed de talenten van Nesbitt zien, aangezien het een enkel instrumentaal nummer is gericht op de viool. Het deuntje is vrolijk, de opbouw is goed en de keltische melodie brengt het nummer naar een hoger niveau. De volgende twee nummers verliezen echter de keltische sfeer en worden daardoor meteen een stuk saaier.

De band durft een overbekend nummer van Simon & Garfunkel om te zetten naar Keltisce sferen. Er is zelfs een kinderkoor toegevoegd  in ‘Bridge Over Troubled Water’ wat voor een andere dimensie zorgt.  ‘Téir Abhaile Riu’ brengt de viool weer uitbundig terug en samen met folk zang wordt dit een erg dynamisch nummer. Hierna volgen nog wat geijkte nummers die over het algemeen weinig pakkend zijn: een aaneenschakeling van melodieuze muziek van goed niveau.

Conclusie

Believe‘ is een album geworden met een paar uitschieters: met name de meer keltisch georienteerde nummers. Er is geen twijfel over mogelijk dat alle zangeressen goed zijn en prachtige stemmen hebben, maar het gros van de meer klassieke, poppy nummers klinken overgepolijst en worden daardoor snel saai. Nesbitt weet met haar viool op enkele punten wat leven in de brouwerij te brengen en de nummers waarop zij meedoet worden dan al gauw de beste. Al met al is ‘Believe’ van Celtic Woman een fijn album om aan te schaffen voor de fans, maar persoonlijk zie ik volgende keer  liever meer ‘Celtic’ en minder ‘Woman’.

Rating
7.5/10

Website
 http://www.celticwoman.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: