Home > CD reviews > Newton’s Cradle – Newton’s Cradle (EP)

Newton’s Cradle – Newton’s Cradle (EP)

Tekst: Tjeu Koppen

band: Newton’s Cradle
album: Newton’s Cradle (EP)
genre: rock
release: maart 2012
label: eigen beheer

Natuurlijk ga je als recensent eerst googlen wanneer een bandnaam je interesse wekt, maar de betekenis en afkomst van de naam niet bekend zijn. Newton’s Cradle blijkt een wetenschappelijk stuiterspel te zijn dat is uitgevonden door Sir Isaac Newton.

Liefhebbers van natuurkundige wetenschappen weten direct waar ik het nu over heb. Anderen hebben meer uitleg nodig: de Newton’s Cradle bestaat uit vijf metalen ballen van gelijke grootte en gewicht. De ballen hangen elk aan twee touwtjes aan een frame. Door de buitenste bal tegen de rest te laten stuiteren verplaatst de energie zich van bal tot bal, waardoor het voortdurend in beweging blijft.

Vijf eenheden spelen hun kracht aan elkaar door. En dat is precies de link die je kunt leggen met de vijf bandleden van Newton’s Cradle. Deze rockband uit regio Eindhoven bracht in maart 2012 haar  titelloze debuut-EP uit. Eens zien dus of er hier sprake is van een rockband met ballen?

Opener “Simple Days” kent een krachtige Stone Temple Pilots achtige gitaar-riff  en vormt een goede basis voor de zang van frontvrouw Forra. Deze vrouw heeft een toegankelijk en gangbaar stemgeluid dat nergens uit de bocht vliegt, maar ook nergens excelleert. “Simple Days” is een goed nummer met een duidelijk kop en een staart, een goede gitaarsolo en prettige catchy zanglijnen. De productie klinkt uitgebalanceerd met het accent op het gitaargeluid.

Bad Fuse” rockt wat minder dan haar voorganger. Het is een hoekig nummer dat lekker loopt met een sterke melodie. De (zachte) mannenstem op de achtergrond past goed bij het stemgeluid van de zangeres. Aan het einde van dit nummer overstuurt Forra haar zang wat , waardoor ze het nummer wat extra krachtig meegeeft.

With You” kent een fraaie intro. Het verzorgde baswerk van Mick valt in dit nummer op, maar is over de gehele EP uiterst subtiel te noemen. In dit nummer horen we dat Forra ook op ingetogen wijze kan zingen, waardoor haar stemgeluid beter tot haar recht komt. Het nummer bouwt zich fraai op en kent genoeg dynamiek. Hier is Newton’s Cradle dan ook op haar best.

Het instrumentale “Slowly” is over het geheel genomen niet spannend genoeg. “Fall Of Shame” is wederom een riff-georiënteerd rocknummer dat wat betreft tempo en stijl lijkt op opener “Simple Days”

Conclusie

Deze titelloze debuut-EP vormt een prettige muzikale kennismaking met Newton’s Cradle. Zes nummers die lekker in het gehoor liggen met een totale speelduur van bijna dertig minuten. Nog niet alle nummers zijn compositorisch even sterk en spannend. De band mag wat meer op zoek gaan naar het spelen met dynamiek.

Nu blijft het nog bij ‘rock met balletjes’ terwijl de muzikanten laten horen over voldoende mogelijkheden te beschikken. Kortom, deze band is volop in beweging. Geef Newton’s Cradle de te tijd om te groeien zodat er gesproken kan worden over ‘rock met ballen.’ 

Rating
6,5 / 10

Tracklist
1. Simple days
2. Bad fuse
3. With you
4. Slowly
5. Fall of shame
6. Majority games

Website
www.facebook.com/newtonscradlerock

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: