Home > CD reviews > Celtic Woman – Believe live (DVD)

Celtic Woman – Believe live (DVD)

tekst: Gerianne Meijer
band: Celtic Woman
titel: Believe live
DVD: maart 2012
genre: Klassiek – Keltisch
label: Manhattan Records

Celtic Woman is momenteel druk bezig met toeren door Amerika en binnenkort Europa, ter ondersteuning van hun nieuwste album ‘Believe’. Inmiddels bestaande uit zangeressen Chloé Agnew, Lisa Kelly en Lisa Lambe en violiste Máiréad Nesbitt, steken de dames klassieke (pop)nummers en Ierse nummers in een licht Keltisch jasje.

Van een van de eerste shows van deze toer is inmiddels een dvd uitgebracht getiteld ‘Believe Live’. Gefilmd in het prachtige Fox Theatre in Atlanta, Amerika dan zit het met de setting in elk geval goed.

Wat meteen opvalt bij het starten van de DVD is dat de dames geen zichtbare opkomst hebben. Als opener ‘Awakening’ inzet, staan ze allen al op het podium. Een enorm podium welteverstaan; met trappen, een boog en genoeg ruimte voor alle muzikanten.

De zangeressen en violiste van Celtic Woman zijn gekleed in lange galajurken en zien er tot in de puntjes verzorgd uit. Het nummer zelf leent zich bijzonder goed als openingsnummer. Het laat alles zien waar de band voor staat: een mooie  melodie, het gebruik van viool en fluit voor de Keltische toevoeging en prachtige vrouwenstemmen. De zang ligt tussen klassiek en normaal in, wat het erg toegankelijk maakt. De drum is iets naar voren gezet, waardoor het nummer nog pakkender is. De danspassen die de dames doen zijn echter wel erg oubollig.

Opvolger ‘Follow On’ geeft de ruimte aan Lisa Kelly, die met een serieus gezicht en heldere stem het nummer brengt. Het koor en het a capella gedeelte geven wat extra’s, maar het geheel blijft wat statisch.

The Foxhunter’ brengt gelukkig een hoop vertier zowel voor de ogen als de oren. Nesbitt geeft al springend en draaiend een goed opgebouwde vioolsolo weg, waarbij het publiek enthousiast meeklapt. Het roept wel de vraag op of het mogelijk is: live viool spelen en dansen, maar dat drukt de pret van het publiek niet.

Op ‘Sailing’ wordt de kracht ingezet van een flink aantal doedelzakspelers. Ze verschijnen zelfs in het publiek. Het nummer zelf heeft de potentie om erg overweldigend te zijn, met al die instrumenten en goede samenzang, maar dit komt op de DVD maar gedeeltelijk over. ‘Black Is The Colour’ is een solonummer van Lisa Lambe. Zij weet op zeer overtuigende wijze deze ballade te brengen. En in combinatie met de harp en fluit is dit een van de meer emotievolle nummers.

Opvallend is “A Tribute To Broadway,” dit eerbetoon bevat bekende cover nummers ‘I Dreamed A Dream’ en ‘Circle Of Life’. De combinatie is wat vreemd, maar met name de eerstgenoemde wordt prachtig uitgevoerd door Agnew en Kelly met een bombastisch orkest. De zang wordt, zoals over het geheel, vrij simpel gehouden zonder al te veel uithalen.

Speciaal voor ‘Téir Abhaile Riú’ hebben de dames zich omgekleed, waarschijnlijk zodat ze beter kunnen dansen. Het vrolijke, snelle nummer leent zich daar goed voor door de Keltische melodie. En er wordt zelfs een echte Ierse danser bijgehaald.

You’ll Never Walk Alone’ is een goed voorbeeld van hoe jammer het is dat veel nummers op de DVD over geproduceerd en gescript zijn. Het nummer heeft de potentie om meeslepend en emotievol te zijn, maar door het orkest, kinderkoor en gechoreografeerde bewegingen is het allemaal net iets té. Hetzelfde geldt voor de montage van de nummers. Dit is zo gedaan dat er geen enkele overgang te zien is, als een nieuw nummer start staat iedereen alweer precies in positie. Dit haalt de echte sfeer een beetje weg.

Walking The Night’ is een fijn voorbeeld van hoe het ook kan. De rustige, meeslepende ballade wordt zuiver gebracht door Agnew en Lambe. De samenzang tilt het nummer echt naar een hoger niveau. Vlak voor het eind geeft ‘Mná na Héireann’ nog wat ruimte aan Nesbitt. Er onstaat een leuke interactie tussen haar en een Ierse danser en het publiek klapt lekker mee.

 Afsluiter ‘The Parting Glass’ is een overbekend nummer, maar de vrolijkheid van de dames werkt aanstekelijk en ook de doedelzakspelers die weer meedoen geven het nummer wat extra’s. Een uitsmijter is het echter niet, ondanks de glitterkanonnen.

Conclusie

Dat gemengde gevoel blijft gedurende de hele DVD. Het is waarschijnlijk de bedoeling om erg indrukwekkend te zijn, maar dit is het allemaal net niet. Het luistert en kijkt prima weg, maar door het gebrek aan emotie en spontaniteit stijgt het niet boven het gemiddelde uit. Dit uit zich onder andere door de schamele interactie met het publiek, de bedachte stapjes (zelfs de knuffels met de kinderen uit het koor waren gescript volgens de ‘making of’) en de té perfecte zang die wel erg verdacht lijkt op de cd opnames. Celtic Woman heeft duidelijk veel zorg besteed aan deze DVD. Het publiek geeft echter stralend een staande ovatie en daar gaat het uiteindelijk om.

Rating
7.8/10

CD review van ‘Believe‘ is te vinden op Muzikantenweb.

Website
http://www.celticwoman.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. greta
    09/05/2012 at 06:25

    Ik ben zeker benieuwd naar deze DVD want de laatste tour was geweldig! bedankt voor deze duidelijke beoordeling.
    groetjes Greta

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: