Home > Concerts > Paradise Lost en Swallow The Sun – start tour in Tivoli met sollide show

Paradise Lost en Swallow The Sun – start tour in Tivoli met sollide show

tekst en foto’s: Maarten ter Braak

Mei wordt op veel manieren geassocieerd met de lente. De bloeimaand, lekker weer en bloemen. Maar het lijkt erop dat het weer al weet dat daar deze avond geen sprake van is met een sombere regenbui.

Deze avond zullen twee bands het podium van Tivoli betreden wiens muziek niets te maken heeft met vrolijke bloemetjes. Paradise Lost komt in Utrecht haar tour aftrappen ter ere van het nieuwe album ‘Tragic Idol’ en in het voorprogramma staat de Finse band Swallow The Sun.

Gelukkig kan ik schuilen voor de regen, want het is nog erg rustig in de gang naar de entree van de Oudegracht toe en ook als de deuren eenmaal open zijn blijft het erg rustig: een handjevol mensen op de eerste rij en verder wat mensen achterin rondom de bar.

Totdat Swallow The Sun het podium betreedt. De achterste helft komt wel een stuk dichterbij staan waardoor de band niet voor slechts een paar mensen staat te spelen.

Het podium staat ondertussen ook behoorlijk vol, misschien wel iets te vol want veel bewegingsruimte hebben de bandleden niet. Met als gevolg dat het een wat statische show is om naar te kijken.

Toch deert dat niet omdat de band technisch goed speelt. Al vind ik het jammer dat een deel van de vocalen van band komen. Zanger Mikko Kotamäki bezit juist over een krachtige en donkere stem. Gitarist en oprichter Juha Raivio is een blikvanger. Een interview met hem over de nieuwe plaat volgde eerder.

Ongeveer de helft van de set bestaat uit materiaal van hun laatste plaat ‘Emerald Forest And The Blackbird’ wat wordt afgewisseld met ouder werk. Een solide set die staat als een huis en goed wordt ontvangen.

Als de show van Swallow the Sun voorbij is blijkt het ook nog een stuk drukker te zijn dan voorheen. Hierdoor is de zaal goed gevuld zonder ongemakkelijk druk te worden.

Ik vermoed dat dit ligt aan mensen die nog eerst van hun werk moesten komen, want de gemiddelde leeftijd ligt ruim boven de dertig. Nadat er op het podium de nodige apparatuur is weggehaald, is het de beurt aan Paradise Lost.

Meteen vanaf het begin is duidelijk dat dit een band is die weet wat ze doen. De muziek wordt zonder moeite strak gespeeld en de set is afwisselend met nummers uit de verschillende periodes van de band.

Dat wordt door het publiek gewaardeerd. Al is er weinig interactie met het publiek, waardoor het geheel toch behoorlijk routinematig aanvoelt. Het grootste minpunt aan de avond is het hoge volume.

Tussen de bands door is het lastig een gesprek te voeren en bij de optredens zelf wordt de muziek vaak meer een brei van geluid. Ook bij thuiskomst bleek ik een suis in mijn gehoor te hebben ondanks het constant dragen van oordoppen.

Kortom, ik kijk met gemengde gevoelens terug op deze avond. Swallow the Sun bleek live erg overtuigend en Paradise Lost zette een solide, wat routine matige set neer. Maar door het hoge volume heb ik niet ten volle kunnen genieten van de avond en dat is zonde.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. Tamara
    07/05/2012 at 16:14

    Thanks I like the pictures! hope to see PL on some summer festivals this year!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: