Home > CD reviews > Ben Caplan & the Casual Smokers – In The Time Of The Great Remembering

Ben Caplan & the Casual Smokers – In The Time Of The Great Remembering

tekst: Martijn Mansvelders

band: Ben Caplan & the Casual Smokers
album: In The Time Of The Great Remembering
genre: country, folk, jazz, world
release: 13 april 2012
label: Cool Buzz

Ben Caplan heeft in zijn thuisland Canada al behoorlijk naam gemaakt. Zijn debuut ‘In The Time Of The Great Remembering’ is daar sinds oktober 2011 uit. Op het grootse showcase-festival SXSW maakte hij indruk en gelukkig heeft men deze man (en zijn plaat) nu ook binnen de Benelux opgepikt.

Vanaf 13 april 2012 bij ons in de winkels en is hij met zijn begeleidingsband the Casual Smokers enkele malen te aanschouwen. Verwijzingen naar Tom Waits en Captain Beefheart worden dikwijls gemaakt en zijn stemgeluid wordt alom geroemd. Dit maakt de mens natuurlijk meer dan nieuwsgierig.

“Southbound” zet de toon en direct hoor je hier de instrumenten die het bandgeluid een prettige, afwisselende en zeer  uitgebalanceerde klank geven. Zoals viool, contrabass, klarinet, saxofoon, banjo, gitaar, en fluit. De warme stem van Ben Caplan gedijt goed op deze klanken en instrumenten. Het nummer combineert folk met zigeunerinvloeden. Het doorleefde stemgeluid van Ben Caplan wordt vaak vergeleken met die van Tom Waits.

In het openingsnummer kan ik een associatie met de stem van Tom Jones niet negeren. In latere nummers “Stranger” hoor je soms vlagen van Nick Cave en inderdaad Tom Waits passeren. Ben Caplan klinkt minder deprimerend dan Mark Lanegan, minder excentriek dan Captain Beefheart of Tom Waits en minder duister dan Nick Cave. Maar dat maakt hem alleen maar meer bijzonder, toegankelijk en uiterst doeltreffend.

“Beautiful” begint met een banjo en kent western en jazzy invloeden. Het nummer krijgt een frisse zomerse sound krijgt vanwege het vrolijke blazerswerk en viool. “Seed Of Love” vormt een prachtig jazz-duet met Sash Muise. Beide stemmen passen perfect bij elkaar en stuwen elkaar naar ongekende hoogte.

“Conduit” is een van de nummers die zorgt voor de vergelijkingen met Tom Waits. Onder andere vanwege het effect op Ben’s stem maar ook vanwege de aanstekelijke “la-da-da-da-da-da-da-da-da-daaaaaah’s”. Het gevoelige “Drift Apart” kent schitterende warme melodien en zanglijnen en de tekst zorgt voor de nodige kippevel momenten.

Op de tweede helft van het album is de magie, na het fraai opgebouwde “Rest your head”, soms even weg.  Toch zijn er op dit album geen missers te vinden. “Bang To Break The Drum” is een nummer met een jazzy feel waarin Ben pratend en mompelend begint. Het nummer ontspint zich in een chaotische song waarin Caplan in de climax proest, klaagt en schreeuwt. Hij brengt gedurende de plaat de nodige variatie aan in zijn stem.

“Leave me longing” is compositorisch minder uitdagend, mede doordat er in verhouding minder instrumenten worden gebruikt. In dit ingetogen nummer horen we hoe fragiel Caplan’s stem kan klinken. Ook hoor je hem zelfs nadrukkelijk ademen. Het rauwe “Stranger” vormt een perfecte afsluiter voor dit album vol met wonderschone arrangementen.

Conclusie

‘In The Time Of The Great Remembering’  is een afwisselend album van betoverende schoonheid. Zowel muzikaal als tekstueel valt er bij iedere luisterbeurt veel te ontdekken. Liefhebbers van world, folk, jazz en zigeunermuziek kunnen zich niet meer wensen. Volgens mij is dit de eerste recensie waarin niet eerst wordt geschreven over het opmerkelijke uiterlijk van Ben Caplan. Het is mijns inziens namelijk niet nodig het daar over te hebben, het is zijn muziek die spreekt.

Dat deze getalenteerde muzikant nog maar vijfentwintig jaar oud is, heeft als voordeel dat hem nog een zeer fraaie toekomst in het verschiet ligt. Mij zal het niets verbazen als we nog veel van dit baasje gaan horen. Dit album eindigt in ieder geval hoog in mijn jaarlijst van 2012!

Rating
9 /10

Tracklist 
1. Southbound
2. Beautiful
3. Seed of Love
4. Conduit
5. Drift Apart
6. Rest your Head
7. Down to the River
8. Bang to Break the Drum
9. Leave me Longing
10.Stranger

Tourdata
02 september 2012  Abbey Sessions – Thorn
02 september 2012  Brandend Zand Festival – Effenaar (tuin), Eindhoven
08 september 2012  Patronaat – Haarlem

 

Website
Advertisements
Categories: CD reviews
  1. 18/05/2012 at 20:48

    Tanks a lot Ben Caplan for sharing our review on your blog!

  1. 18/05/2012 at 14:21

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: