Home > CD reviews > Vive La Fête – Produit De Belgique

Vive La Fête – Produit De Belgique

tekst: Gerianne Meijer

band: Viva la Fête
album: Produit De Belgique
genre: Elektrorock
release: 16 mei 2012
label: Firme De Disque

Het Belgische Vive La Fête draait al een aardig tijdje mee in de muziekwereld. Sinds 1997 brengen ze dansbare Elektrorock, die het erg goed doet op festivals en misschien wat verassend; op catwalks. Het nieuwste wapenfeit Produit De Belgique’ schijnt een echte groepsplaat te zijn, die aansluit bij de typische live-sound van de groep.

Opener “Décadanse” is uptempo met een ritmische gitaar en vrolijke, hoge zang. De teksten zijn, over bijna het hele album, in het Frans. Dat zal niet iedereen behagen, maar zorgt wel voor een speciaal tintje. Het nummer is pakkend in zijn eenvoud.

De teksten worden wel regelmatig herhaald. De gitaar staat vooraan in de mix en de elektrogeluiden overheersen gelukkig niet, maar weten wel voor een glimlach te zorgen. Het nummer blijkt pakkend genoeg om te blijven hangen, wat een pluspunt is.

Je N’ Sais Pas Si Tu”  bevat vanaf het begin een drum, gitaar en lage elektrogeluiden en is iets bombastischer dan de opener. Helaas komt dit nummer, mede door de achtergrondzang, wat geforceerd over en haalt het niet bij de voorganger.

Contraire” haalt de kwaliteit weer omhoog door een herhalende opbouw en een opzwepende gitaar. De vocalen van Els Pynoo zijn wat lager en daardoor iets vaster en mooier. Het geheel is vloeiender en de combinatie tussen alle elementen komt hier goed uit de verf.

Ook “Ce Soir” laat de goede kant van de band zien, maar dan op een hele andere manier. Het nummer is snel en knalt meteen door zang en gitaar. De zang is hier echter vervormd, wat het gek genoeg, meer kracht lijkt te geven.

De twee nummers die hierop volgen zakken echter weer in, mede door de simpele teksten en niet overal even heldere zang. “Titi” valt wel op door veelvuldig gebruik van de bass (Ben Brunin) en keys (Roel van Espen), wat het een donker ‘underground’ gevoel geeft.

Afsluiter “Concert” laat voor het eerst wat hoge pianotonen horen. Dan gaat het nummer over naar een bombastisch stuk met gitaar en drums. De zang heeft na twaalf nummers echter wel haar glans verloren en weet niet meer te boeien. Sterker nog, soms lijkt deze niet echt te passen bij de muziek. De muziek zelf is wel lekker pittig en opzwepend. Het vijftien minuten durende nummer, laat dan ook vooral de kwaliteiten van de muzikanten zien, door zelfs een pianosolo te laten horen. Maar als deze solo minutenlang duurt is dit dan wel weer iets teveel van het goede.

Conclusie

Vive La Fête heeft geprobeerd een gevarieerd album af te leveren, maar dit is maar op een paar fronten gelukt. De meeste variatie zit helaas in de kwaliteit van de nummers: de meeste zijn middelmatig, met een paar uitschieters omhoog en omlaag. De fans zullen er vast wat mee kunnen, maar voor de gemiddelde muziekliefhebber is het geheel waarschijnlijk niet interessant genoeg. De veelal korte nummers weten niet altijd te verbergen dat het wat saai wordt, met name door de vocalen en teksten. Op een festival is het vast erg leuk, maar op een plaat slaat het helaas een beetje dood.

Rating
6.8/10

Tourdata
06 Juli – Amsterdam, Melkweg
07 Juli – Zwolle, Firefly Festival
13 Juli – Utrecht, Stekker Festival

Website
http://www.vivelafete.be/

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. mario
    21/05/2012 at 16:02

    Rating for me: 10/10 :)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: