Home > Concerts > Epica – sluit met Xandria de tour in Nederland af

Epica – sluit met Xandria de tour in Nederland af

tekst en foto’s: Ton van Moll

Het Paard van Troje in Den Haag heeft de eer om Epica onderdak te bieden voor het laatste optreden van de deze tour in Nederland.

Na een bezoek aan Griekenland volgt er een korte pauze. Daarna zal de band ruim een maand door de Amerika en Canada toeren. Ook staan ze op de jubileum editie van Metal Female Voices Fest.

Door het mooie weer, waren er vroeg in de middag al een paar Nederlandse en Franse fans verzameld voor de zaal. De grote drukte kwam pas vlak voordat de deuren opengingen. De organisatie kwam tot twee keer vriendelijk melden, dat de deuren iets later opgingen in verband met een technische storing.

Xandria brengt Duitse symfonische metal van de bovenste plank. Sinds Lisa Middelhauve (vrouw van bassitst Nils) de band in 2008 om persoonlijke redenen verliet, heeft de band na een paar wisselingen in 2012 een nieuwe zangeres gevonden, Manuela Kraller.

In deze nieuwe setting is de vijfde plaat ‘Neverworld’s End‘ opgenomen, en hebben ze Epica tien optredens vergezeld in deze tour.

De band heeft met Manuela duidelijk gekozen voor een wat steviger repetoire; de nieuwe CD is geen voort borduursel op eerdere stijlen. De zangeres laat op een positive manier duidelijk merken dat ze de nieuwe frontvrouw is.

Ook zij ontkomt er niet aan om ouder werk te zingen. Waar dat bij veel andere bands regelmatig een teleurstelling is, doet Kraller dit voortreffelijk. Je ontkomt er niet aan om een vergelijking te trekken met origineel. De krachtige zang en performance van Manuela, laat je dat snel vergeten.

Sinds het optreden afgelopen oktober tijdens MFVF, is de band duidelijk meer een team geworden. De leden vormen een geheel en dat vertaalt zich in een dynamische podium act. De zangeres prikkelt de fans om te melden dat Xandria nog veel in petto heeft voor het komende MFVF festival. Haar duet met Simone Simons is een mooi sluitstuk van deze tour.

Xandria weet de zaal zonder enig moeite te boeien, na “Valentine” wordt het publiek verder opgezweept met “Blood On my Hands.”  Dan is goed te horen dat het publiek zijn teksten kent:  er wordt goed mee gedaan met de interactieve act.

Nieuwe en oude nummers worden flink afgewisseld: van “Save My Life”, “Euphoria”, “Cursed”, “The Lost Elysion” totdat “Ravenheart” aangekondigd wordt. Bij dit nummer kan je er niet om heen om terug te denken aan de tijd dat Lisa dit zong. Deze uitvoering is geen imitatie, maar een heel eigen geluid.  Een welverdiend applaus zwelt aan na afsluiter “India.”

Na een flinke ombouw van dertig minuten klinkt “Karma” en kan het feest beginnen. Epica laat goed merken dat ze er veel zin in hebben. Er wordt weer groots uitgepakt op dit laatste – net niet uitverkocht – optreden.

Na “Monopoly On Truth” en “Sensorium” komt Frank Schiphorst (MaYaN) op voor “Internal Warfare.” Spoedig opgevolgd door “Sancta Terra” met een tweede gastbijdrage. Namelijk Marcella Bovio (Stream of Passion) en Manuela Kraller (Xandria) in duet met Simone Simons. Een kippenvel moment bij de fans.

Tijdens gevoelige “Delirium” kan de zaal even op adem komen. Totdat het brandalarm af gaat, wat ervoor zorgt dat de stroom van alle stage-appertatuur uit viel. De band en publiek staan plots “droog” wat door Simone wordt opgelost door persoonlijk bier te brengen voor de fans.

Drummer Ariën van Weesenbeek  maakt van de gelegenheid gebruik om een, niet geheel onverdienstelijke, drumsolo ten gehore te brengen. Na dit kleine oponthoud, komt de energie terug op “Blank Infinity.” De zaal gaat pas ect los op “Storm Of Sorrow.”

Het overbekende “The Phantom Agony” is  het laatste nummer voor de break. Daarna krijgt het publiek nog een mooie serie oude- en nieuwe nummers te horen. Met als hoogtepunt “Cry For The Moon” wat door Marcela Bovio op viool wordt ondersteund.

Titletrack van de nieuwste plaat komt voorbij ” Requiem For The Indifferent“. Met “Unleashed” en “Consign To Oblivion” als afsluiter neemt de band voorlopig afscheid van Nederland.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: