Home > CD reviews > Delain – We Are The Others

Delain – We Are The Others

tekst: Gerianne Meijer

band: Delain
album: We Are The Others
genre: Alternative/Rock
release: 1 juni 2012
label: CNR Entertainment

Delain heeft inmiddels naam gemaakt in de alternatieve muziekwereld. Onder leiding van ex-Within Temptation-toetsenist Martijn Westerholt werd in 2006 debuutalbum ‘Lucidity’  uitgebracht met vele gastbijdrages van bekende artiesten.

Opvolger ‘April Rain’ versterkte de pakkende rock kant van de band, want het album stond vol met meezingbare songs. De toetsen van Westerholt en de interessante stem van zangers Charlotte Wessels geven de band een herkenbare sound. Na wat problemen met de oude platenmaatschappij  is het derde album ‘We Are The Others’ uitgebracht onder CNR Entertainment.

Vanaf opener ‘Mother Machine’ wordt al duidelijk dat de band een iets andere richting ingeslagen is. Openend met ‘spookhuisgeluiden’ is de band onheilspellender dan fans gewend zijn. Als harde gitaren en drums invallen dan wordt de krachtige toon gezet. De karakteristieke toetsen zijn nog wel aanwezig. De vocalen van Wessels zijn lager en het refrein bevat een meeslepende zanglijn. Een groot pluspunt is dat de gitaar vrij veel naar voren staat, wat het geheel wat donkerder maakt. Alle elementen van de oude Delain zitten erin: maar dan met een wat zwaarder randje, een erg fijn nummer!

Electricity’ bouwt voort op deze sfeer met gedempte toetsen en opbouwende drums. De gitaarriff doet denken aan een draaikolk en zodoende ontstaat er eer een muur van geluid. Helaas is dit nummer door de vele herhaling wel minder pakkend dan zijn voorganger, maar zeker niet slecht.

Titeltrack ‘We Are The Others’ verdient alleen al door de inspiratie erachter een bijzondere vermelding. Wessels liet zich inspireren door wat het Britse meisjes Sophie Lancaster overkwam. Door haar alternatieve uiterlijk werd ze aangevallen door een groep jongeren en is aan haar verwondingen overleden. Een duidelijk lijflied voor mensen die niet bij de ‘norm’ willen horen en tegelijk een emotionele ode aan dit meisje. De toetsen aan het begin laten meteen goed de melodie horen en de tekst weet meteen te grijpen. Bijzonder is dat het nummer pakkend en meezingbaar is zonder emotionele lading te verliezen. Het gebruik van het kinderkoor geeft nog meer impact. Live moet dit zeker een knaller worden.

‘Hit Me With Your Best Shot’ vertoont de eerste echte barsten in het nieuwe album. Veelvuldig gebruik van elektro arrangementen zou vernieuwend moeten zijn, maar komt licht irritant over. Het erg simpele refrein laat ook te wensen over. De raggende gitaar is dan wel weer fijn.

Gelukkig geeft ‘I Want You’ weer erg veel om blij van te worden. De snelle piano en goede zang weven een mooi geheel en als de gitaar erin knalt voelt het nummer helemaal als een warm bad. Het nummer ontpopt zich een stuk donkerder dan verwacht. Opvallend ook is dat het sterk aan Stream of Passion doet denken.

Ook ‘Are you Done With Me’ valt op door het lichte gitaarwerk in combinatie met vloeiende zang. Hierdoor lijkt dit nummer nog het sterkst op een ballad, die gek genoeg mist op dit album. Het refrein is echter knallend door drums, gitaar en een sublieme uithaal van Wessels.

Afsluiter ‘Not Enough’ is ook een echte knaller en klinkt erg karakteristiek door de toetsen. De drums geven bombast en de zang is wederom krachtig. Charlotte Wessels is hoorbaar gegroeid. Qua tekst valt dit nummer helaas tegen, waardoor het misschien niet de meest geweldige afsluiter is.

Conclusie

Met ‘We Are The Others’ is Delain duidelijk een iets andere richting ingeslagen. De herkenbare elementen bestaan nog steeds, maar dit album klinkt donkerder en volwassener dan zijn voorgangers.  De zang van Charlotte is verbeterd  en ook het gitaarwerk is een pluspunt. Desondanks bevat het album wel een aantal schoonheidsfoutjes; zoals soms de simpele refreinen en experimentele uitstapjes die niet helemaal goed uitpakken. Dat gezegd is het ook een groeialbum: één luisterbeurt doet geen recht aan de nummers, sommigen weten pas later te overtuigen. Al met al mag Delain trots zijn, het laat een interessante groei zien en wekt belangstelling naar wat de band nog meer van plan is.

Rating
7.8/10

Website
http://www.delain.nl/ 

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: