Home > CD reviews > Moonspell – Alpha Noir

Moonspell – Alpha Noir

tekst: Gerianne Meijer

band: Moonspell
album: Alpha Noir
genre: dark – doom Metal
release: 27 april 2012
label: Napalm Records

Het Portugese Moonspell is na drie jaar terug met een nieuw album. De opvolger van ‘Night Eternal’ belooft een bijzondere plaat te worden. De speciale editie van de nieuwe plaat ‘Alpha Noir’ bevat namelijk een tweede cd genaamd ‘Omega White’.

Waar de eerste van de tweeluik ‘Alpha Noir’ belooft hard en donker te zijn, zou ‘Omega White’ atmosferischer en emotioneler zijn. Om het spannend te houden wordt hier alleen ‘Alpha Noir’ onder de loep genomen.

Over spannend gesproken; het eerste nummer “Axis Mundi” begint erg onheilspellend met opbouwende drums en een gierende gitaren. Vervolgens pakt het nummer uit met ritmische grunts. Het siert de band dat ze niet het idee hebben om de hele tijd voluit te gaan, maar ook aan rustpunten in het nummer te denken. Zodoende komt het gitaarwerk nog beter tot zijn recht.

Lickanthrope” ondersteunt het doorlopende wolven thema van de band. Het nummer is hard, snel en donker. Wel zijn de vocalen beter verstaanbaarder dan bij de opening. Het gitaarwerk is wederom subliem en zorgt voor extra dynamiek. Moonspell is een band die duidelijk ervaring heeft en de sterkte punten kent.

Titelsong “Alpha Noir” is ritmisch en pakkend: het is praktisch onmogelijk om stil te blijven zitten. De stem van Fernando Ribeiro is alles waar de band voor staat: zijn vocalen geven diepte en sfeer op een unieke manier. De gitaarsolo is opzwepend alleen einde van deze titletrack  is wel erg abrupt en de opbouw misschien iets te gewoontjes.

“Love is Blasphemy” is energiek door een – bijna – vrolijk klinkende gitaar gemengd met krachtige drums. Voeg daar erg pakkende zanglijnen aan toe en je hebt een catchy nummer. Het verbaast me eerlijk gezegd hoe toegankelijk dit album is, het had af en toe misschien wel iets complexer gemogen gezien het verleden van de band.

Afsluiter ‘Sine Missione’  heeft alle potentie van een prachtig lang episch nummer, maar duurt helaas nog geen vijf minuten. Openend met onheilspellende arrangementen en een emotievolle piano, wordt de sfeer van het eerste nummer weer aangehaald. Vervolgens wordt er knallend uitgepakt, met raggende gitaren en strakke drums. Het nummer is enkel instrumentaal en laat goed het kunnen van de band zien.

Conclusie

Al met al is ‘Alpha Noir’ een zeer degelijk metal album. Moonspell weet hard en donker te zijn, en ook toom te houden. Daarnaast is het gros erg pakkend, wat in veel nummers goed uitpakt. De keerzijde hiervan is echter dat de opbouw vaak erg rechttoe rechtaan overkomt. Elk bandlid levert kwaliteitswerk af, met extra complimenten voor de gitaristen. Helaas is de (donkere) emotie minder uitgesproken dan gehoopt. Misschien ontstaat daardoor het idee dat er nog iets mist. Het zou goed kunnen dat de tegenhanger ‘Omega White’ precies oplevert wat er lijkt te misen op ‘Alpha Noir.’ Er zit dan eigenlijk nog maar een ding op: aanschaffen die speciale editie!

Rating
7.8/10

Bandleden
Fernando Ribeiro – zang
Miguel Gaspar – drums
Ricardo Amorim – gitaar
Pedro Paixão – toetsen en gitaar
Aires Pereira – bas

Website
http://moonspell.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: