Home > Festivals > Zwarte Cross vr 19 juli 2012 – eerste dag brengt de sfeer er goed in

Zwarte Cross vr 19 juli 2012 – eerste dag brengt de sfeer er goed in

tekst: Monica Duffels
foto’s: Monica Duffels, Henk-Jan Graven

De zestiende editie van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde begint veelbelovend met goede weersverwachtingen. Niet dat het de echte fan zal tegen houden om naar Lichtenvoorde af te reizen per fiets, of mooier nog, met de cross motor.

Velen zijn donderdag al afgereisd om op de volle camping een plaatsje te bemachtigen en te genieten van de eerste kampvuur optredens en cabaretiers.

Wanneer Normaal de middag inluidt in de Megatent, zit de sfeer er al goed in. De verslaggever krijgt prompt een biertje aangeboden uit het publiek. Er zijn dan net een paar stappen op de festival grond gezet.

Met deze traditionele opening, behalve dan voor de camping gasten die donderdag al veel leuks bij het kampvuur voorgeschoteld kregen, is de cross ook echt van start.

Dit jaar met een angst imboezemende act: een sprong over het hoofdpodium. Iets wat in die jaren nog nooit vertoond is en dat doet zelfs bij Tante Rikie het kippenvel op de arm verschijnen.

De volgende band die zijn entree maakt,  is het reggae band Will & The People. Deze bestaat uit uit jonge getalenteerde muzikanten en met spetterende optredens op Pinkpop en Lowlands, zeker geen onbekende naam.

De band zorgt voor een relaxt sfeertje met hun vrolijke klanken in de Megatent. Een goede sfeermaker die zeker nog eens mag terug komen op een groter podium, want de tent staat al snel te schudden op de grondvesten!

Tegen zessen ga ik kijken naar de FMX stunts in de Monster Energy FMX area. In tegenstelling tot voorgaande jaren is dit gedeelte nu open, zodat veel meer mensen van de stunts kunnen genieten.

Ook de Globe Of Death is hier te vinden, een bol waarin vijf crossmotoren elkaar met hoge snelheid passeren. Er wordt zelfs in het publiek gevraagd of er mensen zijn die durven plaats te nemen in de bol. Twee dames durven dit aan en gelukkig met een goede afloop.

In de vroege avond geeft Jovink een klein optreden in het nieuwe festival gedeelte The Bayou Porch waar je als bezoeker ook kunt BBQ-en.

Het geheel straalt een bluesy sfeer uit met een”podium als “front porch” van verweerd hout. Het doet de ouderen terug verlangen naar New Orleans. Het gros kinderen vooraan geniet in de zon. Uiteraard is het hier weer stervensdruk als Jovink speelt, wat natuurlijk geen verrassing is.

Daarna is het tijd om naar het hoofdpodium te gaan alwaar Tante Rikie onder begeleiding van enkele muzikanten,  bovenop de rand van het hoofdpodium de Zwarte Cross versie van het Wilhelmus zingt.

Niet geheel loepzuiver, wat behoorlijk de lachers op de hand werkt, maar dat zal zeker ook wel de bedoeling zijn. Ze is dan ook niet voor niets de festivaldirectrice, dus het is haar vergeven.

De bovenrand van dit podium vormt de schansbaan voor de stunts van de crossmotoren. Helaas worden deze stunts niet vooraf aangekondigd en het is dan ook goed je ogen open houden. De festival bezoeker wordt zo onverwacht verrast met een mega stunt.

Het is vooral afhankelijk van de weer omstandigheden; met veel wind kan het niet door gaan. Zo is het helaas bij een stuntman fout gegaan, die gewond raakte aan zijn hoofd.

Vervolgens wordt de band Drive Like Maria aangekondigd. De band brengt onvervalste rock van Nederlandse bodem.  Het geheel komt wat statisch en eentonig over, maar het wordt uiteindelijk toch iets gevarieerder wanneer de gitariste tijdens de laatste nummers plaatsneemt bovenop de bovenrand.

De energie barst los bij de gelikte show van The Hives. De band ziet eruit om door een ringetje te halen en dat staat wel in schel contrast met de punk rock, die toch wat baldadig is en vooral niet braaf.

Deze opzwepende rock, van scheurende gitaren gedragen door een gepassioneerde frontman, maakt indruk op het grote veld. De band maakt veel contact met het publiek en geniet zichtbaar. Een prima verzorgd optreden wat zeker zal bijblijven.

Within Temptation is de headliner van deze eerste dag. Met ‘Shot In The Dark’ wordt stevig geopend en ook hier stevige rock met een catchy randje. Na een paar nummers verschijnt zangeres Sharon den Adel ineens achterop een crossmotor.

Er worden nummers gespeeld vanaf de ‘Mother Earth’ periode tot de huidige cd, met nummers als Ice Queen, Angels, Sinead, The Heart Of Everything, What Have You Done, Stand My Ground.

Van de grootste meezinger tot de meer donkere nummers. De band heeft de touwtjes in handen met een goed verzorgd optreden, wat de toestromende massa doet genieten. Vooral wanneer de band terug komt voor een drietal toegiften.

Te beginnen bij ‘Never-Ending Story’ met begeleiding op de akoestische gitaar door Ruud Jolie. Z e hebben pas hun theatertour afgerond en blijkbaar vormde dit nummer ook een onderdeel van de set.

Daarna volgt het nummer ‘Mother Earth’ wat verrassend genoeg, niet eens als laatste nummer wordt gespeeld. Ze doorbreken de traditie en eindigen met het nummer ‘Stairway To The Skies’ van hun laatste album  ‘The Unforgiving’.

Meer beeldmateriaal van Alestorm, Exodus, metalweide, sfeer, rennerskwartier en de bovengenoemde bands in de fotoreportage hieronder. Met dank aan de organisatie voor de faciliteiten en mogelijkheid om aanwezig te zijn.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: