Home > Festivals > Zwarte Cross za 20 juli 2012 – spektakel en vertier in Uitopia, het beloofde eiland in de grote grijze zee

Zwarte Cross za 20 juli 2012 – spektakel en vertier in Uitopia, het beloofde eiland in de grote grijze zee

tekst: Tari ter Maat
foto’s: Monica Duffels, Henk-Jan Graven

De Schans in Lichtenvoorde is omgedoopt tot Uitoptia, het beloofde eiland in de grote, grijze zee van saaiheid en vervelende dingen. Dit is wat festivaldirectrice Tante Rikie altijd heeft gewild.

Het land van de Zwarte Cross is dan ook vernoemd naar haar favoriete snack, de zilverui. Inmiddels staat de Achterhoek al weer voor de zestiende keer op zijn kop met dit spektakel.

Met maar liefst 24 verschillende festivalweides is de Zwarte Cross het grootste betaalde muziekfestival van Nederland. De cross is uitgegroeid van een wedstrijd waar iedereen aan mee mag doen, naar de grootste crosswedstrijd van de wereld.

Met ruim 150 bands uit binnen –en buitenland zit er voor ieder wat wilds bij; van metal tot reaggae, van blues tot dance. Ook aan de kinderen is gedacht in het blagenparadijs en kunnen kunstenaars hun ei  kwijt in de theaterweide. Niemand hoeft zich te vervelen dit weekend.

Zoals gezegd heeft Lichtenvoorde met de Zwarte Cross de grootste cross ter wereld. Met het Wilhelmus opent Tante Rikie zaterdag de eerste wedstrijddag, welke start met de Calimeroklasse. Deze klasse is speciaal voor de jongste deelnemende talenten.

Voor het massaal toegestroomde publiek laten zij hun kunsten zien. Later in de middag is het tijd voor de Brommerklasse. Met ronkende motoren staan meer dan 200 coureurs te wachten voor hun ronde door het circuit.Verkleed in de meest bizarre creaties wagen zij zich op het crosscircuit. Van bijen tot beren,  van eenden tot koeien, Nintendo Mario en het grootste deel van de bewoners van Sesamstraat scheuren voorbij. Hoe gekker, hoe beter.

De brommerklasse wordt opgevolgd door de Specialklasse, beter omschreven door de organisatie als een soort ‘carnaval on wheels’. We zien Sinterklaas en zijn pieten voorbij rijden in een stroomtrein, ‘Uitopia Airlines’  is present en ook de ‘le Tour de Schance’ wordt niet vergeten. Een belangrijke boodschap wordt overgebracht door Occupy De Schans: ´Make Pies, Not War´.

Ondertussen komt de sfeer er op het festivalterrein al goed in.

Al vroeg loopt het vol op deze droge, aangenaam warme zaterdagmiddag. Her en der wordt er door de drek gestampt, maar over het algemeen is het terrein goed begaanbaar.

In de megatent staat het publiek al te wachten op The Answer. Met het nummer ´Under The Sky´ komen de mannen uit Noord-Ierland het podium op, waar ze met  luid geklap en gejuich worden ontvangen.

Met het bekende ‘Vida, I Want You’ zingt het publiek luidkeels mee. Knetterende gitaarsolo’s worden afgewisseld door het gouden keeltje van zanger Cormac Neeson. Het publiek wordt enthousiast van deze klassieke rockgeluiden.

De remmen gaan helemaal los bij het nummer ‘Never Too Late‘ welke net zoals ´Under The Sky´ van hun debuutalbum ‘Rise’ komt. Met strakke gitaarsolo’s wordt het feest compleet en gaat de hele tent uit haar dak.

Op het hoofdpodium is het tijd voor de Motorband, een unieke gelegenheidsformatie bestaande uit de Achterhoekse helden Bennie Jolink (Normaal), Hendrik Jan Lovink en Gijs Jovink (beiden bekend van Jovink & the Voederbietels).

Onder luid gejuich wordt Bennie Jolink als laatste aangekondigd op het podium. Zijn eerste woorden: “Woar is dat bier?!”. Via jerrycans gevuld met Grolsch, zorgen de mannen dat ze niet met een droge keel op het podium komen te staan.

Bennie Jolink trapt af met het nummer ‘Wat Mooi’ van Normaal. Een rustig nummer, begeleid door een klappend publiek. Maar daarna wordt het toch echt tijd om te knapp’n!

Het is duidelijk dat het publiek er nog even in moet komen. Maar dit lukt goed bij het nummer “Motorcross is O.H.I.O”. Apart detail is dat bij dit nummer een doventolk op het podium verschijnt.

De Zwarte Cross kent natuurlijk haar eigen versie van ‘We Will Rock You’ van Queen, met de tekst “Moar Ik Re-j Wel Motor”. Het wordt een gezellige bende op het podium met een band die zichtbaar geniet van het optreden.

Op weg naar de reggae-weide horen we Di-rect spelen op het hoofdpodium. Nog altijd erg populair en met de sound die ze tegenwoordig maken passen ze prima op de Zwarte Cross.

De rauwe stem van zanger Marcel Veenendaal is aangenaam om naar te luisteren, terwijl het stevige rock is wat je hoort. Als ze de hit ‘This Is Who We Are’  inzetten, zingt de verzamelde menigte luidkeels mee. Een goede keuze van de organisatie om hier de zaterdagavond mee te beginnen.

Tegelijkertijd staat Beef te spelen op de reaggaeweide. Even een compleet ander geluid tussen al het rockgeweld. Even geen motoren, maar bloemenslingers en coctails. Het is een topdrukte bij Beef. De mannen zijn terug van weggeweest. Spoedig brengen ze het publiek in een zalige relax modus.

Zelfs doorgewinterde hardrockers deinen mee op de vrolijke deunen van deze mannen. Als gevraagd wordt wat het publiek wil horen, wordt er luid en duidelijk om ‘Fifty Fifty’ gevraagd. Het tijdloze ‘Late night session’ volgt en het publiek gaat helemaal mee.

De sfeer is top. De mannen van Beef genieten overduidelijk zelf ook van het optreden. De ondergaande zon en deze heerlijke klanken maken dat je even in een totaal andere wereld bent.

Ook een andere wereld is het op de Metalweide, waar de Duitse Doro op het programma staat. Al 29 jaar is deze dame een begrip in de wereld van metal. En terecht. Vol energie stuitert ze over het podium.

Onder andere ´Fur Immer´ en ´Breaking The Law´van haar vroegere band Warlock komen voorbij. Maar ook introduceert ze haar nieuwe nummer, welke in augustus uit gaat komen. Het heet ´Raise Your Fist In The Air´ en komt te staan op haar nieuwe album.

De verwachting is dat deze in oktober uitkomt. Het nummer wordt goed ontvangen en al snel wordt er luidkeels meegeschreeuwd door de fans. Als het laatste nummer is gespeeld wordt de inmiddels 47-jarige koningin van de metal door middel van een spandoek ten huwelijk gevraagd. Helaas heeft ze deze grote fan in dat opzicht moeten teleurstellen. Maar haar spetterende optreden verzacht ongetwijfeld de pijn.

Dan door met een andere topband  uit het buitenland, de Kaiser Chiefs. In 2007 braken zij in Nederland door met hun hit ´Ruby´. Dit jaar staan ze voor het eerst op de Zwarte Cross.

Al ruim van te voren hopen de fans zich op voor het podium. De mannen gaan gelijk vol gas met het nummer ´Never Miss A Beat´. Al snel springt zanger Ricky Wilson het podium af en gaat op de dranghekken bij zijn fans staan.

Onder andere ´Kinda Girl You Are´ en ´On the Run´ komen voorbij. Het publiek houdt van de band en gaat helemaal los als knaller ´Ruby´ dan eindelijk gespeeld wordt. Een passende afsluiter van het hoofdpodium op deze tweede dag van de Zwarte Cross.

Meer beeldmateriaal van Sonata Arctica,Kreator, Di-rect, Dog Eat Dog, Fuerengel, metalweide, sfeer, rennerskwartier en de bovengenoemde bands in de fotoreportage hieronder. Met dank aan de organisatie voor de faciliteiten en mogelijkheid om aanwezig te zijn.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Festivals Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: