Home > Festivals > Veenhoop festival – verslag Kontrust en Saxon

Veenhoop festival – verslag Kontrust en Saxon

tekst en foto’s: Ton van Moll

Op de laatste dag van het Veenhoop Festival staan twee pittige bands geprogrammeerd. Een uitgebreid verslag volgt. In het land waar Skutsjesil tot een dagelijkse bezigheid is en waar de volksheld Grutte Pier en Doutzen Kroes zijn geboren zijn, treedt de metal legende Saxon op.

Saxon is een van de grondleggers van de hedendaagse metal  zoals velen dit kennen. In de jaren tachtig is de de New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) ontstaan. Grote namen als Iron Maiden, Motorhead, Judas Priest en Saxon vallen onder deze stroming voortgebracht.

Saxon is als gietijzer: naar mate het ouder wordt krijgt het meer karakter en kleur. De band is opgericht in 1976 en van de oorspronkelijke bezetting zijn enkel nog zanger Biff Byford en gitarist Paul Quinn over na geregelde wisselingen.

Het Friese Veenhoop festival heeft door de jaren heen wel meer bijzondere bands en artiesten weten te strikken die er ook geen moeite mee hebben om voor duizenden fans te spelen en. Herman Brood, Suzi Quattro, Status Quo, Meat Loaf, Within Temptation en Peter Pab Speed rock zijn een greep uit de podium historie van het Veenhoop festival. Vanavond is het de beurt aan Saxon en Kontrust in het voorprogramma om geschiedenis te schrijven.

De Oostenrijkse Cross-overband Kontrust is tussen de Oosterijkse Alpen in 2001 opgericht. Kontrust is ontstaan uit de groep Suicide Mission. Ze openen in de volle feesttent op drassige het festival terrein. Kontrust stond al eerder dit jaar in de kleine zaal van de 013, daar waren ze de headliner met Nemesea in het voorprogramma.

Een mengeling van nummers van de oude en de meest recente CD komen voorbij  in de drie kwartier speeltijd.  De muziek en teksten laten over hun afkomt niets te raden over, een vette knipoog naar het land waar Kontrus is opgericht.

Ondanks dat de zangeres Pools is vertolk zij heel goed de Oostenrijkse roots in Kontrust. Er zijn duidelijk fans in de zaal, de band kan in rekenen op een support koor van uit het publiek. Bij ‘Sock ‘N’ Doll‘ komen de sokken- poppen uit de koffer en wordt het publiek op een poppenspel getrakteerd.

Bij het toch wat magische ‘Hocus Pocus’ en ‘Hey DJ‘ gaat het publiek los om vervolgens bij het mooie ‘The Butterfly Defect’ even bij te komen en te luisteren. Nadat de band terug geroepen  is; sluiten ze af met ‘La Bomba‘. De band bedankt het toegestroomde en enthousiaste publiek hartelijk en hoopt gauw weer terug te zijn.

Het podium wordt snel schoon geveegd om plaats te maken voor Saxon. Na een rustig intro komt de band ten tonele en vanaf dat moment zou het namelijk niet meer rustig worden in de Veenhoop.

De band kan bijna oneindig putten uit een groot repertoire oude en recente hits. De zaal gaat dan ook volledig los bij het horen van de muziek die voor velen al voor hun geboorte hits waren. Ook de in groten getale aanwezig “ouderen” in het publiek kunnen de muziek nog steeds waarderen. Strak en goed gedisciplineerd speelt de band hun nummers.

Tijdens het nummer ‘Weels of Steel‘ kan de zanger (die nog zeer goed bij stem is) met enige moeite nog boven het koor in de zaal uitkomen. Op het goed georganiseerde festival is de sfeer ontspannen en zeer gezellig. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het festival veilig en goed te laten verlopen zonder af te doen aan lokale gezelligheid.

Al met al een zeer enerverende dag met een unieke kans om deze combinaties van bands samen op een podium te zien. Een waardige afsluiting van een druk festival seizoen.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Festivals
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: