Home > Interviews > Night Of The Proms – directeur Jan Vereecke over de editie van 2012

Night Of The Proms – directeur Jan Vereecke over de editie van 2012

tekst: Silvia Deurwaarder
foto’s: Night Of The Proms (editie 2012), Femke Hansen (editie 2011)

Night Of The Proms is dé succesformule om pop met klassieke muziek te verenigen. Een evenement wat  in 1985 in België begon, bedacht door Jan Vereecke en Jan van Esbroek. Sindsdien is het uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend spektakel, wat ieder jaar met een verrassend programma komt.

In de loop der jaren breidt de formule zich uit over Europa: zo worden er in 2012 shows gegeven in Zweden, Duitsland, Luxemburg en België. Op vrijdag 23 november, zaterdag 24 november en voor KRO leden op zondag 25 november, doet het spektakel Ahoy in Rotterdam aan. Voor de klanten van Sligro zijn er op 26 en 27 november ook nog concerten.

Dit jaar komt Night Of The Proms terug met wederom een verrassende combinatie aan artiesten. Zo staan The Jacksons en Anastacia er, begeleid door het Il Novecento Orchestra onder leiding van Robert Groslot. De presentatie is in handen van Carl Huybrechts. Ook is er Nederlands talent aanwezig, waaronder Glennis Grace.

Tussen de concertreeks door in het Sportpaleis van Antwerpen, waar Jan Vereecke ook de scepter zwaait, is er tijd voor een telefonisch interview over de aankomende drieëntwintigste editie.

U heeft een paar dagen rust, voordat het laatste deel van de Belgische optredens plaatsvindt. Bent U erg druk op dit moment?

Jan Vereecke: “Er valt nog veel te organiseren omtrent de Nederlandse en Duitse shows die eraan zitten te komen. Er zijn nog verbeterpunten en beslissingen te nemen. Het scheelt dat ik op voorhand weet dat dit een drukke tijd is, dan is het geen verrassing.”

De reacties in de media over deze editie is lovend, hoe ervaart U dat?

Jan Vereecke: “Ik ben blij dat het in België goed ontvangen is. Al gaat het erom dat de mensen die betalen tevreden zijn: het gaat om de bezoeker en niet om de pers, omdat zij er niet voor betalen.  Persoonlijk ervaar ik een optreden anders als ik er wel voor betaald heb.”

Een verrassende en grote naam zijn The Jacksons op Night Of The Proms dit jaar. Hoe heeft U deze groep benaderd?

Jan Vereecke: “Veel mensen vragen mij of het moeilijk was, maar het was verre van dat. Ik heb wel lastigere groepen gezien in mijn lange carrière. Na dertig jaar deed de band recentelijk een tour door Amerika, waarna ik op het goede moment contact legde omdat ze op zoek waren naar Europese shows. In februari en maart zullen de broers terug komen met een eigen show en Antwerpen niet vergeten. Het is een prettige samenwerking met The Jacksons.”

De directeur wil wel een tipje van de sluier oplichten wat de bezoeker van The Jacksons kan verwachten: “Ik heb al veel meegemaakt met het orkest, maar deze nummers klinken geweldig. De reden is dat het origineel oorspronkelijk ook met orkest is opgenomen. Nu wordt dit opnieuw gedaan met zelfs buisklokken op ‘Can You Feel It.’ Het geheel klinkt veel organischer met tien koperblazers erbij.”

Zelfs na tig shows te zien, wordt het geen gewenning om bij Night Of The Proms te zijn: “Het blijft opwindend om die artiesten samen te zien met het orkest.”

Een andere grote naam is pop, soul zangeres Anastacia. Net een paar dagen geleden is haar vijfde album ‘It’s A Man’s World’ uitgekomen, precies twaalf jaar na haar succesvolle debuut ‘Not That Kind.’ Een primeur om deze zangeres binnen te halen.

Jan Vereecke: “Twee jaar geleden heb ik Anastacia ontmoet voor het optreden met Natalia (Vlaamse zangeres Natalia Druyts – red.) en dat wekte vertrouwen om met ons samen te werken. Al een paar jaar eerder had ik haar gevraagd voor Night Of The Proms, maar toen waren er langdurige gezondheidsproblemen. Dat vroeg geduld, maar nu was er ruimte vrij in de drukke agenda. Ook was ze vorig jaar aanwezig in Rotterdam om de shows te zien. Ze is een geweldige zangeres die nog veel succes oogst.”

Een onthulling over haar optreden wil de directeur wel doen: “Het is swingende pop muziek vol soul, en er zitten dan ook veel koperblazers in de begeleiding. In 2006 deed het Il Novecento Orchestra met Anastacia voor de Franse televisie een uitvoering van ‘I’m Outa Love’ en die orkestraties waren al bekend, waardoor het vlot werken was aan deze performance.  “

De tweede zangeres bij deze Night Of The Proms is de Nederlanse Glennis Grace, die tegenwicht biedt aan de krachtige stem van Anastacia.

Hoe bent U in contact gekomen met Glennis Grace?
Jan Vereecke: “Een tijd geleden heb ik een liveplaat van haar gekregen en ik wist dat ze krachtige vocalen heeft. Ze is recentelijk ook tot ‘Beste Zangeres’ van Nederland verkozen, al wist ik dat nog niet toen we bezig gingen voor Night Of The Proms. Het is een uitstekende zangeres en haar stem is vergelijkbaar met Witney Houston. Glennis Grace zal een Nederlandstalig nummer zingen, naast een Engelse song.

In de gelederen meer Nederlandse muzikanten. Waar vorige edities de sopranen van Div4S en violist Charlie Siem een extra toevoeging waren bij het orkest, is het dit keer harpist Remy van Kesteren. Op zijn tiende is hij toegelaten aan het Utrechts Conservatorium, inmiddels spelend over de hele wereld en oprichter van het Dutch Harp Festival.

Jan Vereecke: “Bij het vormgeven van de nummers en keuze van het repertoire, is rekening gehouden met een plek voor de solisten. Dit keer is dat Remy van Kesteren. De bedoeling is dat er een interactie ontstaat tussen de solist en het orkest. En niet te vergeten de zaal, die kennis maakt met zijn instrument. Dat brengt dynamiek tijdens de avond.”

Visuele elementen zijn van groot belang: de orkestraties werden afgelopen keer omlijst door Walt Disney films naast de live videobeelden en lichtshow. Ook deze keer is er door het team hard gewerkt om een spektakel te creëren. Waar haalt U de inspiratie vandaan voor deze beelden?

Jan Vereecke: “ Dat komt soms heel onverwacht, zoals gisteren toen ik in het Sportpaleis stond en dacht aan het laatste deel van de Twilight Saga (filmserie naar de boeken van Stephenie Meyer – red.) die nu in première is gegaan. Dat lijkt mij dan iets om voor volgend jaar te gebruiken.

Vaste gast is John Miles, inmiddels een goede vriend en een artiest die veel inbreng geeft.

Jan Vereecke: “Het is altijd een aangename verrassing om met John Miles te werken. Dit keer zal hij naast zijn hit ‘Music’ ook een persoonlijk nummer brengen voor het eerst. Hij schreef het ooit voor zijn dochter, die nu zelf moeder is geworden. Helaas heeft haar zoontje de ziekte Cri-Du-Chat (het ontbreken van een stukje vijfde chromosoom – red.). Zo komt er aandacht voor deze ziekte en dat is een mooi initiatief.

Vaak geeft Night Of The Proms ruimte aan een opkomend talent, om zo artiesten kennis te laten maken met het concept.  Tevens is er de kans voor het publiek om met een ander geluid in aanraking te komen. Dit jaar is dat Naturally 7, bij sommigen bekend als supportact van zanger Michael Bublé.

Jan Vereecke: “Ik kwam met Naturally 7 in contact via het Duitse management. Ik had ze tijdens de tour met Michael Bublé maar kort gezien en ik ben later naar een optreden in Berlijn geweest. Ze scoren  goed bij het publiek, omdat ze een aantal covers doen die zeer verrassend klinken. Het is zeker een ontdekking van de avond!

Dan is het tijd voor de directeur om zich te wijden aan Night Of The Proms, omdat in de avond het spektakel weer van start gaat in het Sportpaleis, waar een paar dagen ervoor Within Temptation nog een jubileum show verzorgde zo tussen deze concertreeks in.

Er zijn nog een paar kaarten verkrijgbaar voor vrijdag 23 november 2012 in Ahoy, Rotterdam.
Meer informatie: http://www.notp.com

Categories: Interviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: