Home > Concerts > Epica en Stream Of Passion – geluid bederft kwaliteit optreden in Lille

Epica en Stream Of Passion – geluid bederft kwaliteit optreden in Lille

tekst: Tom van den Broek
foto: Stéphane Odent

EPICA @ Lille (F)Een blauwe zaterdagavond in Noord-Frankrijk. Het is frisjes, maar het regent niet. De stad baadt in haar feeërieke kerstverlichting en straalt gezelligheid uit.

Even buiten het centrum van Lille ligt concertzaal Le Splendid. Hier zal het vanavond gebeuren: het eerste echte concert van Epica na hun Noord-Amerikaanse tournee.

Als opwarmer is de Nederlandse band Stream of Passion mee. Deze band werd in 2005 opgericht door Arjen Lucassen samen met frontvrouw Marcela Bovio. Ondertussen staat de band op eigen benen, met drie albums verder en klaar om Rijsel een staaltje van hun kunnen te tonen.

SoP @ LilleDe roodharige zangeres Marcela is een indrukwekkende verschijning met een prachtige stem en weet bovendien de zaal te charmeren door ze in het Frans toe te spreken.

De eerste nummers “Lost”, “Passion” en “Collide” zijn allemaal vrij traag en het is alsof er twee melodielijnen in zitten: de muziek volgt één beweging en de stem een andere. Dit is vrij progressief,  maar persoonlijk wordt het algauw wat veel van hetzelfde ondanks het loepzuivere geluid.

Van het vierde nummer ‘The Scarlet Mark” is recent een video van gemaakt. Bij “My Leader” begint de verveling weg te ebben en bij het bekende  “Out In the Real World” hebben ze mij beet. De man achter de knoppen heeft er ook duidelijk plezier in en springt geestdriftig in het rond. “In The End”, “Street Spirit” en “This Endless Night” maken de set compleet.

EPICA @ Lille (F)Mijn eerste kennismaking met Epica was drie jaar geleden op Raismesfest, een klein festival in de buurt van Valenciennes. Toen speelde het geheel zich af in open lucht, was het ijskoud in september,  en kwam er een grote show met heel veel vuurwerk aan te pas.

De nadruk lag toen meer op het spektakel en te weinig op de muziek. Ik ben dus benieuwd of  groei heeft plaatsgevonden en of een optreden in een zaal verschil zou maken.

De sinds dan uitgebrachte albums zijn in elk geval veelbelovend, vooral het dit jaar verschenen ‘Requiem For The Indifferent‘. De verwachtingen zijn hoog gespannen en de omstandigheden zijn goed. De zaal lijkt over een goede akoestiek te beschikken en het publiek is helemaal opgewarmd.

EPICA @ Lille (F)Zoals verwacht is “Karma” het intro, gevolgd door een stevige verwelkoming bij “Monopoly On Truth”, gevolgd door “Sensorium” en “Unleashed”. De band heeft er zin in, zoveel is duidelijk én het publiek ook. De vonken spatten van het podium.

Maar het lijkt of er iets mis is. Simone Simons haar stem komt niet toonvast over en ik krijg de indruk dat ze niet boven de instrumenten uit komt. Ook de koorpartijen, die toch een wezenlijk deel van sommige nummers uitmaken en het geheel een eigen sfeer geven, verdrinken in de zware baspartijen.

Het volume staat een stuk hoger dan bij Stream of Passion. “Cry For The Moon” en “Sancta Terra” gaan ondanks een goede prestatie van Simone, genadeloos de afgrond in en ik haak af. Jammer, zeker wanneer je weet dat het anders kan. Luister maar naar de indrukwekkende live-registratie ‘The Classical Conspiracy’.

Simone kondigt ondertussen het jubileumconcert op 23 maart in Eindhoven aan: een niet te missen evenement, de grootste show die Epica ooit heeft gedaan en dit als intro op  “The Phantom Agony”, het laatste nummer voor de toegift.

Epica zal in Eindhoven samenwerken met koor en orkest, die ook de ‘The Classical Conspiracy’ opnamen. Dat kan wel eens onvergetelijk worden!

EPICA @ Lille (F)In Rijsel trekt het publiek zich ondertussen niks aan van het geluid en zijn ze door het dolle heen. Als toegiften komen “Fools Of Damnation”, “Sorrow The Storm” en het bijna verplichte  “Consign To Oblivion” voorbij. Voor mij hoeft het echter niet meer.

Ik merk op dat Marcela Bovio van Stream of Passion de zaal binnen komt en schrikt, de oren met de handen bedekt en weer de zaal uit loopt.

Dat de bar al gesloten is als we het pand verlaten, zullen we dan maar zien als een daad van genade. Volgende keer beter, wellicht in Eindhoven voor de special jubileum show.

Fotoreportage van de avond:

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: