Home > Festivals > Eindhoven Metal Meeting – geslaagde vierde editie met vele uitschieters op het program

Eindhoven Metal Meeting – geslaagde vierde editie met vele uitschieters op het program

foto’s en tekst: Maarten ter Braak

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-dark-tranquillity-5-door-maarten-ter-braakDe vierde editie van de Eindhoven Metal Meeting wordt geteisterd door uitvallers. Het begon met de afzegging van Flotsam & Jetsam en later Warbringer. Een maand van tevoren laat Reign Of the Architect plots een gat achter in de programmering.

De organisatie wist Dark Tranquillity te behouden en zorgde voor vervanging, met onder andere het Nederlandse Deadcell. En op de eerste dag van het festival komt het bericht dat door familieomstandigheden Thyrfing niet zal spelen. Gelukkig kon zelfs deze uitvaller nog opgevuld worden met Talanas, de support act van My Dying Bride , waardoor de zaterdag een flink hoog doom gehalte krijgt.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-dark-tranquillity-2-door-maarten-ter-braakMaar terug naar de vrijdag, wat begint met de klanken van Dark Tranquility‘s “Wonders At Your Feet” opgevolgd door ” The Mundane And The Magic.” Frontman Mikael Stanne zoekt tussen de nummers door veel het contact met het publiek.

Bij het inzetten van “Monochromatic Stains” gaat het publiek echt los en wordt er stevig geheadbangd in de zaal die goed vol staat.

Achter de band is de videoclip van dit nummer te zien en zo ook bij het nummer “Zero Distance”, een bonustrack van het laatste album ‘Into The Void‘. Tijdens de overige nummers wordt er ook goed gebruik gemaakt van verschillende projecties passend bij de nummers.

Het is duidelijk dat de vrijdag is uitverkocht, maar ondanks de drukte is de sfeer gemoedelijk en hoef je nergens echt lang te wachten voor een drankje of iets te eten. Kortom, ook als er even geen band is om te kijken is het goed vertoeven in de Effenaar.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-obituary-2-door-maarten-ter-braakDe volgende band op het ‘Large’ podium is Obituary, deze death metal band speelt vanavond een speciale show met enkel nummers van de eerste drie albums: ‘Slowly We Rot‘, ‘Cause Of Death‘ en ‘The End Complete‘.

De show kent geen genade, geen amicale praatjes tussendoor, ze knallen gewoon het ene na het andere nummer de zaal in. En het publiek geniet volop en stoort zich niet aan de – in mijn oren – nogal naar aanwezige piep in het geluid. Maar al met al zet Obituary een goede show neer, die uitermate goed ontvangen wordt en daar gaat het uiteindelijk om.

Bij Taake in de kleine zaal staat het ook goed vol. De black metal wordt iets minder enthousiast ontvangen als de death metal van Obituary, maar ook hier genoeg knikkende hoofden door de zaal. Aan het enthousiasme van de band kan het in ieder geval niet liggen.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-satyricon-5-door-maarten-ter-braakDan is het tijd voor de headliner van de avond Satyricon. De band opent sterk met een onheilspellend intro, waarna Frost zijn drums de zaal inknalt en het nummer “Now, Diabolical” wordt ingezet. De band speelt strak en het publiek heeft er zin in. Het geluid is wat aan de harde kant, maar niet storend. Kortom, een goede start.

Met “The Pentagram Burns” is de band lekker op dreef. Alleen tussen de nummers door zakt het wat in. Satyr vertelt een hoop, maar het is slecht te verstaan. Ik vang wat flarden op over een nieuw album in september en dat deze show in Eindhoven bijzonder is, maar het waarom ontgaat me.

Gelukkig is het tijdens de nummers anders, bij “King” gaan de handen de lucht in en tijdens de afsluiter “Mother North” zingt vrijwel het hele publiek mee op aangeven van Satyr. Al met al is het een goede show en lopen na afloop veel mensen moe maar voldaan naar buiten toe.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-deadcell-3-door-maarten-ter-braakOndertussen is in de andere zaal waar Macabre enthousiast staat te spelen voor een evenzo enthousiast publiek. Het werkt aanstekelijk en ik blijf wat plakken.

Het nummer “Nightstalker” wordt opgedragen aan Julie, het meisje van de merchandise en het publiek zingt het catchy refrein vrolijk mee.

Tijdens “Brujeria” is het dan ook een stuk rustiger in de zaal, maar dat geeft wel ruimte voor een goede pit bij de metal van deze Mexicanen. De band is zelf ook energiek en weet het publiek goed mee te krijgen in hun show. Een mooie afsluiter van de eerste dag!

Op zaterdag wordt er geopend door Deadcell, de enige band zonder drumstel op het podium dit weekend. Het is nog rustig in de zaal, maar de band krijgt het voor elkaar om meteen al mensen in beweging te krijgen. Een goede strakke show en een veelbelovend begin.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-talanas-1-door-maarten-ter-braakIets later is het de beurt aan de Excrementory Grindfuckers, deze Duitse band neemt zichzelf alles behalve serieus. Deze grindcore mannen brengen een flinke dosis flauwe humor mee. En wat dat keukentrapje nu op het podium deed is lastig te beschrijven, maar het leverde in ieder geval een hoop gelach uit de zaal op.

Tijdens invallers Talanas is de zaal weer akelig leeg. Deze band is op het laatste moment aan de line-up toegevoegd en een onbekende factor. De doom metal van deze band steekt prima in elkaar en de band neemt de tijd om hun medeleven te betuigen aan de band Thyrfing, die uitviel door het overlijden van een familielid.

Ondertussen is het in de overige ruimtes van de Effenaar behoorlijk gezellig, veel mensen hebben even een momentje om te eten ingepast of staan bij Gorath te kijken waar het zo druk is dat ik ook maar even wat te eten haal. De catering is overigens heel prima, 4 mogelijke keuzes waaronder ook vegetarische en kwalitatief goed.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-the-11th-hour-2-door-maarten-ter-braakNa Gorath is het in de kleine zaal de beurt aan The 11th Hour. De doom band van drummer Ed Warby wordt goed ontvangen bij het publiek. Door de lengte van de nummers, komt de band vandaag maar aan vier songs toe. Afwisselend afkomstig van beide albums. “Lacrima Mortis” en “Burden of Grief”.

Boven in de grote zaal is ondertussen een Belgisch feestje aan de gang bij Aborted. De band speelt loeistrak en frontman Sven De Caluwé zweept het publiek op tot circle pits en een ‘wall of death’. De energie spat er vanaf en het publiek gaat er energiek in mee. Een van de vetste shows van de dag.

Krux geeft ook een solide show weg, het is de derde doommetal band van de dag en de lat lijkt telkens weer een stukje verder omhoog te schuiven qua kwaliteit. Dat belooft nog wat voor My Dying Bride later. Zanger Mats Levén (bekend van Therion) is goed bij stem en steekt het publiek aan met zijn energie.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-deathstars-2-door-maarten-ter-braakAlleen op de eerste rijen lijkt men niet zo te genieten van de show van Krux, maar die eerste rijen bestaan dan ook voor een groot deel uit meisjes die met smart wachten op de volgende band: Deathstars.

Deze Zweedse band speelt goed en flirt veel met het publiek, dat volop in beweging komt. Met voor de verandering toch veel wiegende heupen, in plaats van ronddraaiende hoofden.

De band speelt vooral nummers van  de ‘Night Electric Night‘ en ‘Termination Bliss‘ albums. Zoals “Mark Of The Gun”, “Blitzkrieg Boom” en “Cyanide”. Het enige minpunt aan de show is dat ze grotendeels tegelijk spelen met The Devil’s Blood, iets waarvan bassist Skinny ook van baalt. Na het nummer “Death Dies Hard” is het dan ook snel naar beneden.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-my-dying-bride-3-door-maarten-ter-braakHet laatste deel van de show van The Devils Blood bestaat grotendeels uit hetzelfde nummer. Zowel het publiek als hetgeen er op het podium gebeurd oogt vrij statisch. Muzikaal is het prima in orde en staat het als een huis, maar als live ervaring is het allemaal nogal weinig indrukwekkend.

Ondertussen is de zaal boven stampvol gelopen voor My Dying Bride, de headliner van vanavond. De band trapt af met “Kneel Till Doomsday”, de opener van het nieuwe album ‘A Map Of All Our Failures‘ om vervolgens onder groot enthousiasme van het publiek door te gaan met “Turn Loose The Swans”.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-my-dying-bride-4-door-maarten-ter-braakDan is het na “Like Gods Of The Sun” is het tijd de frontstage te verlaten en achterin de zaal nog wat te kunnen zien. Het is mooi te zien hoe de hoofden van de mensen als een soort zee op en neer deinen, op het ritme van de zware doom metal van de Britten.

De kale zanger Aaron Stainthorpe gooit zijn ziel en zaligheid in zijn performance en muzikaal is er niets op de show aan te merken. Met“The Raven And The Rose” en “The Cry Of Mankind.”

Dan is het weer tijd voor een nummer van het nieuwe album “A Lovely Song To Take Home To Your Families For Christmas” kondigt Stainthorpe het nummer “A Perpetual Funeral” aan. Hierna is er toch nog tijd voor een laatste nummer “The Forever People” en komt er een einde aan de – voor mij -beste show van het hele festival.

eindhoven-metal-meeting-14-12-2012-sodom-1-door-maarten-ter-braakHierna wordt het ook rustiger in de Effenaar, een deel van het publiek vertrekt zo langzamerhand weer naar huis en de grote zaal wordt overgenomen door een gemengd publiek van jongere en oudere metalheads, die veel spijkerjasjes met patches dragen.

Niet geheel verwonderlijk aangezien Sodom als volgende het podium zal betreden. Deze band viert haar dertigste verjaardag en kan rekenen op een enthousiast onthaal van de fans.

In hoog tempo worden nummers als “Vice Of Killing”, “Sodomized” en “The Saw Is The Law” op het publiek afgevuurd. Weinig poespas, gewoon brute metal met een goede sfeer, is de set van Sodom.

Het einde van de Eindhoven Metal Meeting maak ik niet meer mee, maar ik kijk terug op een geslaagd festival met een prima line-up, ondanks alle uitvallers. Er is voor iedere metalhead wel iets te vinden op een van beide podia, de sfeer is beide dagen ontzettend goed en organisatorisch liep het (voor zover ik kon zien) op rolletjes. Ik ben nu al benieuwd naar de vijfde editie volgend jaar.

fotoverslag alle bands:

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: