Home > Concerts > Evergrey en Iced Earth – metal package aan de Maas

Evergrey en Iced Earth – metal package aan de Maas

tekst: Stefan Peters
foto’s: Andrea Beckers

Evergrey en Iced Earth door Andrea Beckers 15De Rotterdamse Maassilo, niet de eerste plaats waar je aan denkt bij het woord metal. De oude opslagplaats op Zuid, waar de ooit zo populaire discotheek ‘Now N Wow’ een doorstart probeerde te maken, wat uitmondde tot een deceptie.

Tegenwoordig zijn het vooral hiphop- en dancefeesten die in dit karakteristieke pand gehouden worden. Af en toe is het tijd voor een potje metal aan de Maas.  Een schande dat deze muziekstroming zo weinig voet aan de grond krijgt in één van de grootste steden van het land.

Evergrey en Iced Earth door Andrea Beckers 6

Vanavond mogen onder andere Evergrey en Iced Earth aantreden om in de naam van metal Rotterdam te veroveren. Is de Maasslio hier een geschikte locatie voor? Ja en nee. Ja, omdat het industriële interieur iets stoers en onoverwinnelijks uitstraalt wat synoniem is aan beide bands. Nee, omdat het geluid hier verre van ideaal is.

Zo is bij Evergrey de stem van frontman Tom Englund amper te horen, zodra er ook maar een beetje muzikaal geweld losbarst. In veel gevallen zou dit een totale dooddoener zijn voor een optreden, maar de energie, het enthousiasme en de bekwaamheid die deze vijf muzikanten uit Zweden redden de avond.

Evergrey en Iced Earth door Andrea Beckers 3Tussen de nummers door worden er plectrums uitgedeeld aan de mensen in het publiek, die lijken op te gaan in de muziek. Zij kennen de teksten van de nummers waarschijnlijk wel uit hun hoofd en het matige geluid valt in het niet bij de intieme show die ze er voor terug krijgen.

Wat ook opvalt aan de band is dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld en veel interactie tonen. Op een gegeven moment wordt er speels over en weer gegooid met lege flesjes water.

Met een geïnspireerde versie van A Touch Of Blessing” neemt Evergrey met een lach afscheid van het publiek.

Evergrey en Iced Earth door Andrea Beckers 21Na een korte ombouw is het tijd voor Iced Earth. Met een goed applaus worden de Amerikanen welkom geheten. Wat bij de eerste noot opvalt is dat het geluid vele malen harder is dan bij de voorgaande band. Betekent dit dat zanger Stu Block net zoals Tom Englund moeilijk boven het geluid uitkomt?

Nee. Deze man heeft daar waarschijnlijk niet eens een microfoon voor nodig. Wat een stem, wat een beest. De nadruk ligt uiteraard op het meest recente werk ‘Dystopia‘. Ook het enige album tot nu toe ingezongen door Stu Block.

Ook de oude nummers zet hij lekker naar zijn hand, wat al meteen duidelijk wordt tijdens “Burning Times” waar hij geen noot verkeerd raakt.

Evergrey en Iced Earth door Andrea Beckers 23

Voordat de band de klassieker “I Died For You” wordt ingezet, vertelt Stu dat dit nummer voor hem een emotionele lading met zich meebrengt. Toen hij het inspeelde, pleegde een goede vriend zelfmoord. De vriend zou vandaag jarig zijn. Wat volgt is een emotionele uitvoering, waarbij Stu de pijn overdraagt en deze doet meevoelen.

Zo goed als de zanger te horen is, zo slecht zijn de solo’s van Troy Steele uit de muur van geluid te onderscheiden. Echt een gemis, want op plaat komt hij zeer virtuoos over.

Er moet ook nog een woord gewijd worden aan de verborgen ster van Iced Earth: diep verborgen achter zijn drumkit steelt Brent Smedley toch echt de show.

Voordat Iced Earth afscheid neemt, komt bandleider Jon Schaffer aan het woord. Hij zegt dat er snel gewerkt wordt aan een nieuw album en belooft dat de komende drie jaar, de mooiste jaren gaan worden die fans ooit gekend hebben. “Watching Over You” wordt gespeeld en met een applaus, grootser dan bij de entree, wordt er afscheid genomen van de Amerikanen.

Fotoverslag beide bands:

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: