Home > Concerts > Stream of Passion – wederzijds respect tijdens een bijzondere jaarafsluiting in Tivoli

Stream of Passion – wederzijds respect tijdens een bijzondere jaarafsluiting in Tivoli

tekst: Gerianne Meijer
foto’s: Monica Duffels


Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 007 door Monica Duffels
De Nederlandse symfonische metalband Stream of Passion heeft een druk jaar gehad: door Europa reizend als voorprogramma van Epica en begonnen met het schrijven van een nieuw album.

Vlak voor de jaarwisseling heeft de band nog wat in petto: een speciale eindejaarsshow in Tivoli De Helling. Officieel genaamd ‘A winter evening with Stream of Passion, part 2’ belooft het, net als vorig jaar, een bijzondere avond te worden vol gastmuzikanten en verrassende nummers.

Nadat de deuren geopend zijn stroomt de zaal gestaag vol met een divers publiek. Als de band (pas) om negen uur start, staat iedereen hutje mutje. Geen wonder, want het optreden is uitverkocht. Toetsenist Jeffrey Revet mag de avond openen en wordt snel aangevuld door de rest van de band die ‘Spellbound’ inzet.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 008 door Monica DuffelsDe eerste gastmuzikant is meteen al zichtbaar: Ben Mathot (Ayreon) die met zijn viool de band extra ondersteunt. Zijn viool is goed te horen, maar de bas lijkt in eerste instantie erg te overheersen. Het applaus is nog wat matig, maar frontvrouw Marcela Bovio weet bij het oudgediende ‘Passion’ wel het publiek op te zwepen.

Haar perfecte hoge stem en de subtiele bewegingen lijken te betoveren. Na afloop is het publiek dan ook enthousiaster. Ook bassist Johan van Stratum ademt muzikaliteit met zijn performance en expressie, wat prachtig is om te zien.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 006 door Monica DuffelsHet rustige ‘When You Hurt Me The Most’ is een van de emotionele hoogtepunten van de avond. Het nummer laat zien hoe goed Bovio emotie kan overbrengen in zowel stem als uitstraling en het publiek kijkt geboeid toe.

Marcela kondigt vervolgens aan dat het volgende nummer ‘Out In The Real World’ een verzoekje is van een fan. Gedurende de avond volgt er nog een verzoek. Het is erg mooi om te zien hoe dicht de band bij haar fans staat.

Het is duidelijk te merken dat de band de steun van de fans erg waardeert en zo ontstaat een sfeer van wederzijds respect die gedurende de avond alleen maar groeit.

De eerste cover van de avond is er een die de band vaak speelt, namelijk ‘Street Spirit’ van Radiohead. De  band heeft het nummer prachtig naar eigen hand gezet en het is duidelijk een favoriet van zowel band als de muzikanten.

Marcela’s hoge uithalen blijven verbazen en de blauwe laserlichten geven een donkere sfeer die goed past bij dit zwaarmoedige nummer. Tegen het eind gaat gitarist Eric Hazebroek helemaal los door zijn gitaar in zijn nek te gooien. Het is lastig voor te stellen dat dit nummer ooit uit de setlist zal verdwijnen.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 013 door Monica DuffelsDat het volgende nummer bijzonder wordt, blijkt wel als Marcela Bovio haar korset afdoet om zodoende zo goed mogelijk te kunnen ademen. Stream of Passion wil wat klassieks laten zien en doet dat in de vorm van ‘Summertime’ van George Gershwin.

Het siert de zangeres enorm dat ze ter plekke op het podium nog even opwarmt. De aria wordt vervolgens prachtig vertolkt en het publiek luistert muisstil om bij het eind meteen in applaus uit te barsten.

Helaas krijgen we hierna te horen dat een van de gastmuzikanten, Daniël de Jongh van Textures deze avond niet aanwezig kan zijn vanwege een auto-ongeluk. Na ons ervan verzekerd te hebben dat hij wel in orde is, zetten ze alsnog ‘Awake’ in.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 009 door Monica DuffelsHet nummer van bovengenoemde band komt goed naar voren en wordt rustig gehouden door de viool van Ben en de akoestische gitaar van Eric. De stem van Marcela past ook in deze andere stijl goed en deze vertolking maakt me nieuwsgierig naar het origineel.

All I Know’ wordt vervolgens ondersteund door Marjan Welman, de zangeres van Autumn. Haar tweede stem voegt nog meer emotie toe aan het nummer, maar het lijkt ingekort. Dat had best langer mogen duren!

Met ‘My Curse’ wordt een gloednieuw nummer gespeeld. Het lijkt een typisch Stream of Passion nummer met een begin vol gitaar, bas en stevige drums van Martijn Peters en schone vocalen er overheen gelegd. Het refrein is pakkend en er is genoeg ruimte om het publiek op te zwepen. De band lijkt hierin duidelijk plezier te hebben en dat belooft wat voor het nieuwe album.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 012 door Monica DuffelsBij ‘Calliopea’ en cover ‘When The Levee Breaks’ mag Marjan het podium weer delen met deze energieke band. Het laatsgenoemde nummer is geschreven door Kansas Joe McCoy en Memphis Minnie, maar is gecoverd door Led Zeppelin. Het nummer wordt opgedragen aan iedereen die altijd ver reist om de band te zien en dat valt goed bij de zaal.

Ook op het podium straalt het plezier van alle leden af. Beide zangeressen laten hun vocale kracht zien in uithalen en de knuffel tussen de dames op het eind bezegelt een leuk gastoptreden.

Helaas is Jelle Schrooten van Face Tomorrow minder goed voorbereid. Hij maakt af en toe gebruik van een spiekbriefje en zijn optreden komt wat introvert over. Het publiek slikt de interessante vertolking van ‘New Born’ van Muse als zoete koek en het moet gezegd dat met Marcela op de achtergrondzang dit best een bijzonder geheel is. ‘Deceiver’ brengt hij met passie, maar toch komt het niet goed van de grond.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 014 door Monica DuffelsMy Leader’ is daarentegen een van de krakers van de avond. Als Charlotte Wessels van Delain voor dit nummer het podium betreedt stijgt er flink gejuich op. De zangeres doet haar best en haar contrasterende stem werkt wel samen met die van Bovio, maar ze haalt haar kracht niet. De rest van de band kolkt energiek om de twee zangeressen heen en zo wordt dit een geslaagde vertolking.

Als vervolgens Damian Wilson (Ayreon, Maiden United) opkomt krijgt hij het grootste applaus van alle gastmuzikanten. Dit is niet verwonderlijk, want de innemende man heeft een charmante verschijning op het podium en kletst vrolijk de overgang aan elkaar.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 020 door Monica DuffelsHij mag vervolgens zijn eigen ‘When I Leave This Land’ ten gehore brengen. Dit doet hij netjes en de band laat hem een beetje de show stelen. Marcala, die de achtergrondvocalen verzorgt, straalt en zingt zelfs mee als de microfoon niet aan haar mond staat.

Met de Iron Maiden cover ‘The Trooper’ gaat ‘de Damian Wilson show’ nog even door, maar het moet gezegd: hij beschikt over een geweldige stem. Het publiek vind het geweldig en er gaan veel handen omhoog.

Met de Ayreon cover ‘Into the Black Hole’ komt Charlotte Wessels het feestje compleet maken. Wederom verzorgt Damian de hoofdvocalen, maar er is hier ook genoeg ruimte voor de twee dames. Marcela kan haar viool ook nog even laten gelden en ook gitarist Stephan Schultz krijgt zijn moment in de spotlights.

Tivoli 28-12-2012 Stream Of Passion 016 door Monica DuffelsVoordat afsluiter ‘In The End’ gestart wordt, volgen een hoop bedankjes van Marcela aan de band, crew en fans. Het melodische nummer laat nog een keer de typische energie van de band zien en het publiek doet enthousiast mee.

Als voor de buiging alle gastmuzikanten nogmaals terugkomen ontstaat een onvoorziene situatie: Damian krijgt Charlotte zover dat ze gaan stage-diven en de dame en heer gooien zich met succes in het publiek!

Het gebaar staat haast symbool voor deze avond: Stream of Passion weet dat hun fans ze altijd zullen ‘vangen’ als dat nodig is en hebben daarom door middel van deze show een mooi bedankje gecreëerd. Deze band verdient respect en heeft dat gekregen door middel van een uitverkochte zaal. Vervolgens hebben ze dit respect teruggegeven aan de fans dooreen memorabele show te geven. Tot volgend jaar!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: