Home > CD reviews > Déva Dyne – Inner Life

Déva Dyne – Inner Life

tekst: Gerianne Meijer
Deva Dyne cdhoesband: Déva Dyne
album: Inner Life
genre: pop – rock
release: September 2012
label: Forza Artists & Records

Déva Dyne is een relatief nieuwe pop, rock formatie. Het duo waaruit de band bestaat, zijn niet onbekend in de muziekwereld: zangeres Judith Jobse en componist Rick Snel.

Zij maakte in 2001 furore met haar single ‘You,’ die ook nu nog aardig wat airplay krijgt en hij is voornamelijk bekend als trance-producer.

Samen met sessiemuzikanten hebben ze nu samen debuutalbum ‘Inner Life’ gecreëerd. Als ik op de sfeer van het hoesje afga, zou het album best wat etherische, folkachtige nummers kunnen bevatten. Mensen bekend met ‘You’ weten ook dat Jobse over een krachtige, emotionele stem beschikt, dus over de vocalen hoeven geen zorgen gemaakt te worden.

Opener ‘Someday’ klinkt redelijk zoals de verwachting. Het nummer begint rustig en de stem van Judith neemt snel de overhand. De gitaar verweeft zich hier licht mee en de drums geven wat donkers. Jobse haar stem is zuiver en krachtig en ze kan hier veel kanten mee op. Het gehele nummer luistert goed weg en heeft best wat power. Qua genre zou je het een donkere pop ballade kunnen noemen.

Ook ‘I Won’t Give Up’ zit op de zelfde lijn. Openend met een droevige piano en lage zang, is ook dit een ballade. De zang van Judith doet soms denken aan Sharon den Adel (Within Temptation), maar dan lager en met minder emotie. Tevens is hier de muziek haast te zacht voor haar krachtige stem, wat het geheel wat onaf maakt.

The End Of Time’ is steviger, door een vooraanstaande gitarist en sessiemuzikant Leendert Haaksma. Het refrein is helaas niet een van de sterkere op het album en het gevoel bekruipt met dat Jobse te veel met haar stem wil. Ze haalt te pas en te onpas trucjes uit met haar stem, wat na drie nummers al beginnen te irriteren.

Ook het uptempo ‘Fools Rule the World’ heeft valkuilen. De drum is zwaar en de muziek bombastischer, wat best lekker is. Er zitten wat oosterse invloeden in, maar door de zware bas en programmering krijgt het nummer een te zware clubsfeer. Tevens zijn de teksten duidelijk politiek gericht en probeert Jobse te geforceerd boos te zingen.

Desperation’ weet gelukkig het tij weer wat te keren. Het is een mooie ingetogen ballade, met enkel akoestische gitaar en zang. Dit laat goed zien dat Jobse ook bescheiden kan zingen, maar toch blijft wat emotie missen.

Het mooie refrein vol piano van ‘On The Run’ wordt helaas verpest door het dance achtige gestamp van de coupletten. Blijkbaar wilde Déva Dyne ook iets van de achtergrond van Snel laten zien, maar het resultaat is rommelig en ietwat vreemd.

Butterfly’ is gelukkig weer een ballade, waar de band toch echt beduidend beter in is. De harp die wordt weergegeven is mooi en de teksten zwaarmoedig. Ook de muziek helt over naar wat donkerders met gitaar en drums. Dit past de band wel: niet te veel poespas. Afsluiter ‘You’ is een akoestische versie van Jobse haar hit uit 2001. Persoonlijk prefereer ik het origineel, maar een buil is hier niet echt aan te vallen.

 

Conclusie

De conclusie na beluistering van dit album is duidelijk: de ballads op het album zijn aardig en geschikt voor oude fans van Jobse, fans van bijvoorbeeld Maria Mena en misschien zelfs de rustige nummers van Within Temptation. De uptempo nummers zullen de luisteraars wat verdelen. Er zullen wel mensen zijn die de geforceerde moderne invloeden kunnen waarderen, maar er zullen ook mensen zijn die deze nummers zullen overslaan. Déva Dyne kan zich beter richten op de sterke punten en dit geëxperimenteer achterwege laten.

Rating
6.8 / 10

Website
http://www.devadyne.com

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: