Home > CD reviews > Saxon – Sacrifice

Saxon – Sacrifice

tekst: Stefan Peters

Saxon - Sacrificeband: Saxon
album: Sacrifice
genre: heavy metal
release: 22 Februari 2013
label: UDR – EMI Records

Saxon timmert sinds eind jaren zeventig aan de weg. Het grootste succes werd behaald in de jaren tachtig tijdens de hoogtijdagen van de ‘New Wave of British Heavy Metal’.

De band wordt in één adem genoemd met grootheden als Iron Maiden en Judas Priest. Helaas gingen met de ondergang van deze stroming ook Saxon kopje onder. In tegenstelling tot lotgenoten als Angel Witch en Blitzkrieg, (die er ondanks een comebacks nooit bovenop gekomen zijn), is bij Saxon altijd het vuur van de heavy metal blijven branden.

Het duistere intro “Procession”  lijdt de luisteraar naar datgene waar fans Saxon van kennen: lekkere metal. Titeltrack “Sacrifice” is precies dat en misschien wel iets meer. De gitaren van Paul Quinn en Doug Scarratt gaan direct in een hoge versnelling met pittige gitaar riffs, die zo uit de jaren tachtig lijken te komen. Zanger Biff Byford klinkt ook als een jonge hond. Agressief, gretig en enthousiast.

De band houdt deze inspiratie niet het gehele album vol wat uiteraard jammer is, maar niet erg. Qua productie is dit de beste plaat die Saxion ooit heeft afgeleverd. De hand van Andy Sneap, onder andere bekend van Arch Enemy, Megadeth en Dimmu Borgir, is duidelijk hoorbaar in de mix. Vooral als de muziek wat harder wordt, dan is nog steeds ieder instrument te onderscheiden.

Zoals gezegd zijn het vooral de hardere nummers die er tussenuit springen. “Warriors Of The Roadis gewoon goede heavy metal, niet meer en niets minder. “Guardians Of The Tombheeft de potentie om een live klassieker te worden. Een sfeervol intro, waarna plankgas wordt gegeven en een goed meezingbaar refrein. Wat wil je nog meer wensen?

Opmerkelijk is de de tweede gitaarpartij  in het verder nogal eentonige “Made In Belfast”, waardoor het nummer een luisterbeurt waard is. Het uitstekende refrein in “Night Of The Wolf” zorgt voor één van de weinige verassingen op ‘Sacrifice’ dat uiteindelijk heel degelijk wordt afgesloten “Standing In A Queue.”

Conclusie

Het enige wat de Britten hebben opgeofferd ten opzichte van de vorige plaat is de sound. Was de productie op voorganger ‘A Call To Arms’ nog traditioneel te noemen, op ‘Sacrifice’ komt de band met een moddervette sound. Dat is ongetwijfeld te wijten is aan Andy Sneap. Een moderne klassieker in het ouvre van de band, is dit album echter niet. Hoewel er maar een paar nummers echt tussenuit springen, is het wel een goede aanschaf voor iedereen die heavy metal een warm hart toedraagt.

Rating
8.3 /10

Tracklist
01 Procession
02 Sacrifice
o3 Made In Belfast
04 Warriors Of The Road
05 Guardians Of The Tomb
06 Stand Up And Fight
07 Walking The Steel
08 Night Of The Wolf
09 Wheels Of Terror
10 Standing In A Queue

Website
http://www.saxon747.com

Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: