Home > CD reviews > Cloudmachine – A Gentle Sting

Cloudmachine – A Gentle Sting

tekst: Stefan Peters

Cloudmachine - A gentle stingband: Cloudmachine
album: A Gentle Sting
genre: Rock
release: 25 februari
label: Bertus

Cloudmachine is de Nederlandse band rondom zanger en songwriter Ruud Houweling. In 2009 bracht de band ‘Back On Land’ uit, die fraaie kritieken oogstte. Anno 2013 is het tijd voor de opvolger. ‘A Gentle Sting’ is in een periode van acht weken opgenomen in Engeland, met behulp van producer Tristan Longworth.

Zonder der rest van ‘A Gentle Sting’ te horen, kan ik direct tot de conclusie komen dat op deze plaat geen geschiktere opening kan staan dan “Hands On Skin”. Het bevat alles wat een goede introductie nodig heeft: het klinkt uitnodigend, open, is perfect meezingbaar en ligt goed in het gehoor. Belangrijker nog, het doet de luisteraar verlangen naar wat er nog komen gaat. En dat is heel veel.

‘A Gentle Sing’ is een album dat de luisteraar mee op reis neemt naar alle hoeken van het muzikale spectrum. Bij vlagen klinkt de muziek zeer hoopvol, om direct om te slaan in een achtbaan van verdriet terug de realiteit in. De manier van schrijven die Ruud Houweling hanteert,zorgt voor een collectie verrassende nummers.

Nummers die met iedere keer wanneer  je ze luistert weer beter worden. Cloudmachine is een band waar het collectief voorop staat. Zo speelt toetsenist Marco Kuypers het gehele album de sterren van de hemel. Hoe hij nummers als “To Be Found”, “Ghost Wind” en “Broken People” naar een heel ander niveau kan tillen is fabelachtig.

De nieuwe drummer Mike Coolen bewijst zeker een meerwaarde te zijn voor de band. Hij speelt alsof hij al jaren bij deze band zit en vormt een uitstekende ritmesectie samen met bassist Ray Edgar Duyns. Het gitaarwerk van Richard Lagerweij accentueert dat van Houweling perfect. Dit komt het beste naar voren in een nummer als “Stone In The River”  en zeker na meerdere luisterbeurten hoor je hoe belangrijk hij is, in de vele nuances die dit album kent.

Op tekstueel vlak behoort ‘A Gentle Sting’ tot de absolute topklasse. Houweling staat al te boek als een exceptionele tekstschrijver, maar op deze plaat is hij in absolute topvorm. Luister maar eens goed naar de tekst van “She’s Playing With My Head Again”. zelden hoor je iemand zo meeslepend vertellen. Daarbij opgeteld dat de melodie waarschijnlijk één van de mooiste is die uit Nederland komt dit jaar en het is duidelijk: Cloudmachine is een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse bands.

 Conclusie

Cloudmachine weet met ‘A Gentle Sting’ een album af te leveren die in de kast van iedere muziekliefhebber te vinden moet zijn. Het is een plaat die van begin tot eind weet te verassen en met elke luisterbeurt kan je nieuwe dingen ontdekken in deze elf diepgaande, luisterrijke nummers. Muziek van vaderlandse bodem wordt niet veel beter dan dit.

Rating
9.0/10

Tracklist
01 Hands On Skin
02 Stone In The River
03 To Be Found
04 Jacob’s Ladder
05 She’s Playing With My Head Again
06 Ghost Wind
07 Time Passes For Everyone
08 Against The Tide
09 Edward Hopper’s Eyes
10 Broken People
11 The Mist Is Rising

Website
http://www.cloudmachine.nl

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: