Home > CD reviews > How To Destroy Angels – Welcome Oblivion

How To Destroy Angels – Welcome Oblivion

tekst: Stefan Peters

How To Destroy Angels

band:How To Destroy Angels
album: Welcome Oblivion
genre: industrial
release: 5 Maart 2013
label: Columbia

Wanneer je op muziekgebied denkt aan industrial komt er altijd één naam naar boven: Trent Reznor. Jarenlang was hij de creatieve geest van Nine Inch Nails, maar na meer dan twintig jaar vond meneer Reznor het tijd worden voor iets anders.

Samen met zijn vrouw Mariqueen Maandig en de frequent samenwerker en creatief gelijkgestemde Atticus Ross begint hij How To Destroy Angels_. Vrijwel direct wordt er een EP uitgebracht die niet heel erg anders klinkt dat het werk dat Reznor de laatste jaren met Nine Inch Nails produceerde.

Welcome Oblivion’ begint vertrouwd met ‘The Wake Up’. Een intro dat eel beloofd voor de rest van het album. In stereo word je van links naar rechts geslingerd en daar is de onoverkoombare duizeligheid, die de eerste luisterbeurt overwonnen dient te worden. Dan vraagt Mariqueen Maandig de luisteraar: “Is anybody listening”.

Die zelfde luisteraar wordt meegenomen op een reis door een muzikaal panorama. Waarin onduidelijk is of het bij vlagen buitengewoon mooi is, of juist een onheilspellend of simpelweg futiel. De eerste paar tracks liggen lekker in het gehoor dat spreekt voor dit album.

Het eerste echte nummer ‘Keep it Together’  borduurt lekker voort op de thema’s die in het intro aangesneden worden.  En ook op het fantastisch getitelde ‘And the Sky Began To Scream’  laten de muzikanten horen waar ze goed in zijn.

Wanneer je aankomt bij ‘Ice Age’  is er een flinke distinctie van de eerdere nummers. Hier worden ook de vocale kwaliteiten van Maandig meer tentoongesteld. En hoewel ze een fijne stem heeft, weet ze vocaal niet te overtuigen. Bij meerdere luisterbeurten teruggaand naar de voorgaande nummers, is het opmerkelijk dat ze veelal het zelfde trucje herhaalt.

Heel erg zou dit niet moeten zijn. Hoeveel zanger en zangeressen zijn er niet geweest dit dit hun hele carrière hebben volgehouden?  Misschien komt het toch (alweer) door de vergelijking met Nine Inch Nails. Wanneer Trent Reznor zijn naam aan een project verbindt, verwacht je er gewoon heel veel van en wat dat betreft schiet Welcome Oblivion te kort. Na een sterke sequentie van nummers beginnende met het hoogtepunt “Too Late, All Gone”  en eindigend met het wonderschone Strings and Attractors” is het laatste kwart van het album weinig imponerend.

Uiteraard zit het album qua productie uitstekend in elkaar en hoewel het zo ontoegankelijk lijkt als het conclaaf zijn er voor de doorzetter eenaantal bijzondere lichtpuntjes te ontdekken.

Conclusie

‘Welcome Oblivion’  is een verzameling nummers geworden die de trouwe fans van Trent Reznor blind zullen aanschaffen. Echter, er wordt weinig vernieuwing getoond en bij vlagen kan het album ietwat dof overkomen. Dit neemt niet weg dat er een aantal fantastische composities te vinden zijn op deze plaat. Hij is gewoon niet voor iedereen weggelegd

Rating
7.5/10

Website
http://www.howtodestroyangels.com

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: