Home > Dans > Het Nationale Ballet – theatertour met Romeo en Julia

Het Nationale Ballet – theatertour met Romeo en Julia

Nationale Ballet - Romeo en Julia 2013, foto Ruud Baan.Het Nationale Ballet brengt het meest romantische ballet ‘Romeo en Julia.‘ Een grote klassieker gecomponeerd door Sergej Prokofjev naar het verhaal van William Shakespeare.

De choreografie is van, de vorig jaar overleden, Rudi van Dantzig. Hij is voor dit gezelschap allesbepalend geweest en wordt zo herinnerd.

Vanaf 14 maart tot halverwege mei zal het dansgezelschap dit ballet vertolken in Amsterdam, maar ook in andere theaters zoals Den Haag, Arnhem en Leeuwarden.

De muzikale orkestratie wordt gespeeld door de Holland Symfonia, onder leiding van Koen Kessels. Ook tijdens de theater tournee door Nederland.

De hoofdrollen worden veelal gedanst door eerste solisten Igone de Jongh en Matthew Golding. Op sommige avonden zijn onder meer Jurgita Dronina & Remi Wörtmeyer, Anna Tsygankova & Jozef Varga, Anu Viheriäranta & Casey Herd en Maia Makhateli & Artur Shesterikov in de titelrollen te zien.

Na de matinees van Romeo en Julia op zondag 17, 24 en 31 maart signeren de solisten het programmaboekje in de foyer na de voorstelling. Dit programmaboekje is ook online te bekijken.

Verhaal

Rudi van Dantzig maakte het ballet in 1967 op verzoek van Sonia Gaskell, de eerste artistiek leidster van Het Nationale Ballet. Zijn choreografie baseerde Van Dantzig zich op de oorspronkelijke balletversie van Leonid Lavrovski uit 1940, op de gelijknamige muziek van Prokofjev. Met fijnzinnige karakterschetsen en gevoelige sfeertekeningen laat hij zien hoe de vete tussen de adellijke families Montecchi en Capoletti alles kapotmaakt: niet alleen de onbezorgde jeugd en opbloeiende liefde van Romeo en Julia – een liefde die zij met de dood moeten bekopen – maar ook het leven van het arme volk van Verona.

Een nieuwe generatie dansers brengt nu deze klassieker op geheel eigen wijze. Met levendige straattaferelen, statige hofdansen, realistische gevechtsscènes en hartverscheurende ontmoetingen tussen de geliefden. De vormgeving is verzorgd door Toer van Schayk, op een schilderachtige wijze.

Tickets

Kaarten variëren van 18,00 tot 74,00 euro, afhankelijk van de rang en locatie.
De kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Het Nationale Ballet: http://www.het-ballet.nl/voorstellingen/2012-2013/romeo-en-julia/
De voorstelling duurt 3 uur, met 2 pauzes. Zowel matinee als avond voorstellingen beschikbaar.
telefonische reservering via: (020) 6 255 455

Advertisements
Categories: Dans Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: