Home > CD reviews > Steven Wilson – The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)

Steven Wilson – The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)

tekst: Stefan Peters

Steven Wilson - The Raven That Refused To Singband: Steven Wilson
album: The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)
genre: Prorgressieve rock/ Jazz Fusion
release: 25 Februari 2013
label: Kscope Records.

Steven Wilson is een man die zijn naam onlosmakelijk heeft verbonden aan vele acts. De meesten kennen hem van de internationaal befaamde band Porcupine Tree. Zo werkte hij op Blackfield samen met het Israëlische popidool Aviv Geffen en hij creëerde Storm Corrosionsamen met de Opeth zanger Mikael Åkerfeldt. Sinds 2008 brengt hij ook albums uit onder zijn eigen naam. Na ‘Insurgentes’ en de dubbelaar ‘Grace For Drowning’ is het nu tijd voor ‘The Raven That Refused To Sing (And Other Stories).’

Tijdens de tour voor  ‘Grace For Drowning’ merkte Wilson dat het muziekaal goed klikte met de band waarmee hij speelde. Een band die overigens niet uit de minste muzikanten bestaat. Marco Minnemann is één van ‘s werelds beste drummers. Nick Beggs was in de jaren tachtig lid van Kajagoogoo en verzorgt voor het grootste deel de baspartijen, spelend op de majestueuze Chapman Stick.

Voor de piano en keyboard partijen is Adam Holzman geregeld, een man die met jazzlegende Miles Davis heeft gespeeld. Theo Travis doet zijn gebruikelijke kunstje op de blaasinstrumenten. En ten slotte mag gitaarvirtuoos Guthrie Govan doen wat hij het beste kan: sublieme solo’s afleveren. Govan is trouwens de enige muzikant die niet in de tourband van Wilson zat.

The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)’ bevat zes nummers die samen een speeltijd opleveren van iets minder van vijfenvijftig minuten. Wilson heeft al voor de opnames van het album gezegd dat het speciaal geschreven is voor deze muzikanten, en dat spat er ook echt vanaf.

Iedereen krijgt gedurende de composities alle ruimte om te laten horen wat ze waard zijn. Het resultaat is glansrijk. Zelden hoor je nog een album dat zo volmaakt in elkaar is gezet. Elke noot van elk instrument valt door de aandachtige luisteraar te onderscheiden.

Wilson kreeg voor de productie hulp van Alan Parsons die voor het karakteristieke geluid van Pink Floyd’s ‘The Dark Side Of The Moon’  heeft gezorgd. ‘The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)’ is gebaseerd op verhalen over het bovennatuurlijke en al haal je dat er tekstueel niet altijd uit, muziekaal neemt Steven Wilson je mee naar plaatsen waar je voorheen alleen maar van hebt kunnen dromen. Het heeft geen zin om de nummers hier los te gaan beschrijven. Het album is een beleving die je van begin tot eind moet meemaken. Een beleving die je nog heel lang bij zal blijven.

Conclusie

Het album kent geen enkele zwakke minuut. Hoewel Steven Wilson de minste muzikant van het gezelschap is, maar zonder zijn superieure vaardigheden als componist en producent, was er nooit zoveel uit deze muzikanten gehaald. Perfectie in muziek bestaat niet maar  ‘The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)’ komt heel dicht in de buurt.

Rating
9.8/10

Website
http://www.swhq.co.uk

 

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: