Home > CD reviews > Dido – Girl Who Got Away

Dido – Girl Who Got Away

tekst: Ann de Langhe

Dido - the girl who got awayband: Dido
album: Girl Who Got Away
genre: pop
release: 4 Maart 2013
label: Sony Music

Bij de naam Dido, kan ik mij nog levendig de videoclip “Thank you” voor de geest halen. Deze planetaire hit, maakte deel uit van ‘No Angels’ een uiterst succesvol debuutalbum.

Sinds 2001 rijgt de Londense artieste Dido de succesvolle platen aan elkaar en enkele jaren na haar debuut schreef ze een Oscarnominatie op haar naam. Het jaar 2011 werd ook  een mijlpaal op persoonlijk vlak met de komst van haar eerste kindje.

Deze grote verandering was een bron aan inspiratie,  die werd verwerkt in een vierde full cd ‘Girl Who Got Away’. Het is dan ook geen wonder dat het een optimistisch album is geworden dat het leven en de liefde bejubelt in al haar facetten. Verwacht geen zeemzoete teksten, de lyrics zijn eerlijk en rechtdoorzee.

Dit wordt duidelijk vanaf het eerste nummer “No Freedom”. Het nummer gaat over liefhebben en kunnen loslaten, een delicaat onderwerp. Toch is het nummer meeslepend dankzij Dido’s warme, krachtige stem. Het aardige drumwerk wordt mooi gecompleteerd door de akoestische gitaar.

Deze mooie balans tussen drum, beats en akoestische instrumenten is de rode draad doorheen de plaat. Voor de drums werd beroep gedaan op Rollo Armstrong, bekend van Faithless. Rollo zorgde niet enkel voor de nodige beats, maar leverde ook enkele beklijvende songteksten af. Waaronder de lyrics voor de titletrack “Girl Who Got Away”.

“Let Us Move On” is een verassend nummer. Dido’s stem doet in dit nummer denken aan het Franse icoon Mylène Farmer. Het begint als een dromerig nummer tot de raptekst van Kendrick Lamar wordt ingezet. Dit geeft aan het lied een heel ander karakter. Het laat de gevoelens, die met het verwerken van verdriet gepaard gaan, nog beter uit de verf komen.

“Blackbird  is aanvankelijk alleen gecomponeerd op de gitaar, met een country gevoel. Dat verwijst terug naar het eerdere materiaal van de zangeres. Het uiteindelijke resultaat is een uptempo nummer geworden met een schitterende melodie. De arrangementen  maken dat dit nummer een hele dag in je hoofd blijft hangen, terwijl de tekst vrij hard is.

Deze paradox tussen vrolijke muziek en donkere teksten, geldt zeker voor een nummer als “End of Night” waarin een relatiebreuk wordt beschreven.“Sitting On The Roof Of The World” is een fabelachtige ballade en het rustmoment op de plaat. Het perfecte liedje om op een warme zomeravond te luisteren of gewoon om bij weg te dromen.

Na deze intermezzo is het tijd voor meer funky invloeden. Zo is “Love to Blame” per definitie funky, dankzij de toevoeging van blaasinstrumenten en de strijkers.  Nu de toon is gezet, komt een waar dance nummer aan bod. “Go Dreaming” gaat over het stellen van prioriteiten in het leven. Het is wederom een speels nummer zoals zo’n leuke titel betaamt.

“Happy New Year” is ontnuchterd en gaat qua stijl, hand in hand met het eerdere “Blackbird.” Zo vormt het album in zijn veelzijdigheid toch ook een geheel, waarin Dido veel kleur aan haar stem geeft.

“Loveless Hearts” is opnieuw een catchy dance nummer, maar de blazers zijn dit keer  ingeruild voor strijkers. Die strijkers staan ook op de voorgrond in het laatste nummer van de plaat, “The Day Before We Went To War”. Dit keer geen opzwepende beats, maar zingende vogels op de achtergrond. Zo wordt de plaat in pure schoonheid afgesloten.

Conclusie

‘Girl Who Got Away’ is voor mij een ware ontdekking. Volledig ten onrechte dacht ik aan Dido bij electronische muziek en aan kille geluiden. Niets is op deze plaat minder waar. De orchestratie en arrangementen completeren Dido’s warme stem. De muziek maakt de moeilijke onderwerpen, die in de lyrics worden aangesneden, voor iedereen toegankelijk.

Het album zorgde voor enkele kippenvel momenten. Zo heeft Dido een plaats in mijn muziekcollectie verdiend. Liefhebbers moeten zeker uitkijken naar de Deluxe versie, waarop remixen te vinden zijn van onder meer Armin Van Buuren en Benny Bennasi.

Rating
8.5/10

Website
www.didomusic.com

 

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: