Home > Festivals > Paaspop – koude zaterdag wordt warmbloedig feest

Paaspop – koude zaterdag wordt warmbloedig feest

tekst: Christianne Ridderbeekx
foto’s: Monica Duffels

Paaspop 30-03-2013 sfeer 006 door Monica DuffelsPaaspop van 2013 is anders dan eerdere jaren, om te beginnen is het een stuk kouder dan normaal. De organisatie van Paaspop heeft wel extra tenten neergezet, geen overbodige luxe.

Toch heeft Paaspop dit jaar ondanks de kou, zelfs het record qua bezoekers weer verbroken. Elke editie weet de voorgaande te overtreffen en dat is zeker bewonderenswaardig.

Op de zaterdag van Paaspop 2013 loop ik stevig ingepakt in vier lagen kleding, rond op het koude terrein. De wind is streng, maar de sfeer is goed. Het valt me op hoe druk het is, ondanks de temperatuur.

Paaspop 30-03-2013 Blaudzun 002 door Monica Duffels

Na het interview met Will And The People is het al gauw tijd voor een optreden van Blaudzun in de grote tent, daar waar hij eerdere edities al op de kleinere stage stond.

De lead zanger, de Nederlander Johannes Sigmond, heeft na jaren lang werken als achtergrondzanger en spelen in verschillende bands, met Blaudzun zijn eigen band opgericht. De naam Blaudzun is vernoemd naar een Deense wielrenner uit de jaren zeventig.

De stem van Johannes komt goed binnen bij het publiek. Een harmonieuze samenwerking van diverse muzikanten op verschillende instrumenten ondersteunt zijn zang. Met nummers als ‘Who Took The Wheel’, ‘We Both Know’ en ‘Elephants’ weet Blaudzun de zaal verder mee te nemen. De Apollo tent is vol, de sfeer is goed.

Paaspop 30-03-2013 Racoon 002 door Monica DuffelsMet het optreden van Racoon later op de dag, wordt het publiek getrakteerd op “alleen maar singles vandaag!”, zoals frontman Bart van der Weide vooraf aangeeft. Met het nummer ‘Took a hit’ wordt de zaal al direct opgezweept en komen de voeten al snel van de vloer. Het nummer ‘No Mercy’ wordt muzikaal omgetoverd in een medley, waarin ‘Englishman in New York‘ feilloos wordt opgenomen.Bij het nummer ‘Laugh About It’ wordt al volop meegezongen door het publiek.

Als het nummer  ‘Don’t Give Up The Fight’ wordt aangekondigd, wordt het eerbiedig stil in de tent. Dit nummer is geschreven voor Jayden, een jongetje dat op tweejarige leeftijd is overleden door neuroblastoom, een vorm van kinderkanker. De opbrengst van dit nummer gaat naar de stichting Neuroblastoom de Wereld Uit. Het nummer wordt met zulk eerbied en ingetogenheid gezongen, dat het kippenvel vanzelf op de armen verschijnt.

Met het nummer ‘Blue Days’ en ‘Oceaan’ zingt het publiek wederom hard mee. Wat leuk is om te zien, is dat de band daar zelf ook zichtbaar van geniet. De microfoon wordt regelmatig op het publiek gericht, dat als één stem terug zingt. Prachtig om mee te maken!

Voorafgaand aan het nummer ‘Love You More’ wordt teruggeblikt op 2005, toen Racoon definitief doorbrak. “Toen hoefden we niet meer op de vuilniswagen te staan of te studeren!” aldus de zanger. Met het nummer dat daarop volgt ‘My Town’  brengen ze een ode aan Schijndel.

Paaspop 30-03-2013 Will And The People 005 door Monica DuffelsBart van der Weide zingt vol overgave. Het is mooi om te zien hoe zijn lichaamstaal meegaat met de muziek. Zijn bewegingen zijn passioneel, soms zelfs explosief te noemen. Hij zingt met zijn hele lijf. Na een aantal liedjes, zoals onder andere ‘Close Your Eyes’ sluiten ze hun optreden af met de ontvangst van een welverdiend, daverend applaus. Racoon heeft de zaal letterlijk plat gespeeld. “Jullie zijn bikkels!” roept Bart, maar na dit optreden is de kou letterlijk de tent uit gejaagd.

‘s Avonds om negen uur is het dan eindelijk de beurt aan Will And The People, om de Apollo tent op de knieën te dwingen. Het optreden begint wat rommelig, omdat de bassist er niet bij is en daardoor wordt er meer van instrumenten gewisseld tussendoor.

Paaspop 30-03-2013 Caro Emerald 003 door Monica Duffels

Toch komt de band al snel op dreef, en wat ook niet verwonderlijk is met de nodige dosis energie. Inmiddels hebben ze een groeiende fanbase na diverse optredens op grote festivals. Een publiekstrekker die het zichzelf niet gemakkelijk maakt.

De performance is authentiek en bij de twee mega hits ‘Salamander’ en ‘Lion In The Morning Sun’ gaat het dak er af. De energie die de muzikanten met zich mee brengen op het podium is ongekend.

Ze spelen zoals ze zijn: vrij, chaotisch, maar ook verrassend strak en met wisselende tempo’s. Vele stijlen komen op een verrassend logische manier samen, van reggae naar rock en van rock naar punk. Het publiek gaat dan ook helemaal los. Op bepaalde momenten kan ik het zelfs niet laten om ook hard mee te springen. Je wordt meegezogen in hun energie!

Paaspop 30-03-2013 sfeer 004 door Monica DuffelsHet festival gaat door met niemand minder dan zangeres Caro Emerald. Aan haar de eer om de de tweede dag af te sluiten! En hoe, met een nieuw album in de maak zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Gezien het tijdstip en de kou, is het team van Muzikantenweb niet bij machte de volle set bij te wonen. Het publiek is uitermate vrolijk. De sfeer blijf gemoedelijk en men gaat de onderkoeling tegen door samen te drommen in de overdekte tenten.

Zoals eerder gezegd heeft de festival organisatie vooraf maatregelen genomen om mensen op temperatuur te houden, wat zeer gewaardeerd wordt.  Paaspop maakte van deze koude zaterdag een warmbloedige muziekdag. Een festivaldag om niet gauw te vergeten!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: