Home > Festivals > Paaspop – grote acts op laatste dag maakt editie tot succes

Paaspop – grote acts op laatste dag maakt editie tot succes

tekst en foto’s: Monica Duffels

Paaspop 31-03-2013 Bløf 001 door Monica DuffelsOp de laatste dag van het festival Paaspop blijkt dat er qua bezoekersaantallen een nieuw record is gevestigd. Het festival is met  ruim vijftigduizend bezoekers niet helemaal  uitverkocht , maar met zo’n duizend bezoekers méér dan vorig jaar kan de organisatie spreken van een groot succes.

Voor de bikkels van campinggasten tellen nu de laatste loodjes, velen hebben de koude tot nu toe zonder te veel te klagen getrotseerd. Aan het begin van de avond arriveer ik weer op het terrein en duik in de Apollo tent waar Bløf een optreden zal verzorgen.

Al sinds jaar en dag vormt de Zeeuwse band een solide factor op live evenementen. Er wordt uitgepakt met meezingers als “Harder Dan Ik Hebben Kan” en “Blauwe Ruis”. Er volgt een ode aan de in 2001 verongelukte drummer Chris Götte, het ingetogen nummer “Zo Stil”.

Paaspop 31-03-2013 Death Angel 002 door Monica DuffelsVervolgens is het tijd om een portie thrash metal mee te pikken in de Phoenix stage, de voormalige “Masters Of Rock Stage”. De Amerikaanse band Death Angel maakt hier zijn opwachting. De presentator kondigt ze aan met de mededeling dat de bandleden flink de beest hebben uitgehangen afgelopen nacht en dat er flink wat drank doorheen is gegaan.

Maar zo te zien en te horen is de band wel wat gewend en geeft een energiek optreden weg. Volgens vele metalliefhebbers is Death Angel één van de beste bands in zijn genre.

Paaspop 31-03-2013 BerlinskiBeat 001 door Monica Duffels

Na deze aanslag op de oren is het tijd om bij te komen in de Restolounge, een grote tent gevuld met zo’n honderd picknicktafels en standjes waar je van alles te eten kunt kopen, van friet en pizza tot Aziatische wokschotels.

De muziek die hier live wordt gespeeld is over het algemeen feestelijk van aard en nu is het de beurt aan de Duitse band BerlinskiBeat.

De bandleden  kende ik al als leden van het Duitse Mittelalter gezelschap Corvus Corax. Als BerlinskiBeat maken de bandleden ook gebruik van middeleeuwse instrumenten als doedelzak en schalmei.

Dat aangevuld met wat moderner materiaal zoals drums en trompet. Hun muziek is een allegaartje van o.a. Hongaarse zigeunermuziek, Berlijnse muziek uit de jaren twintig en de groep maakt er een feestelijke mix van.

Paaspop 31-03-2013 The Gaslight Anthem 001 door Monica Duffels

Op het hoofdpodium is het inmiddels de beurt aan The Gaslight Anthem uit New Jersey. Hun mix van rock, punk en folk lijkt niet echt aan te slaan bij het publiek. De nummers zitten goed in elkaar, maar de band komt wat statisch over en de zanger is nauwelijks te horen.

De tent waar ik dit weekend voor het eerst kom is de Jack Daniels stage, wat iets weg heeft van een knusse zaal waar zo’n driehonderd man in kan. De 3FM Serious Talent Award werd hier de dag ervoor uitgereikt aan de band Kensington.

Nu is het hier tijd voor een optreden van And You Will Know Us By The Trail Of Dead. Met name vanwege die aparte naam werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. De verwachting dat het stevige rockmuziek zou zijn, wordt al snel vervuld. Op het kleine podium geeft de band een oorverdovende en energieke show.

Paaspop 31-03-2013 Black Rebel Motorcycle Club 003 door Monica DuffelsDe groep staat erom bekend vaak hun instrumenten en apparatuur te vernielen aan het einde van hun show, maar ik weet niet of dit hier ook is gebeurd aangezien ik weer door ga naar de laatste act op de Phoenix stage.

Hier treedt de Amerikaanse band Black Rebel Motorcycle Club op. De rockband is op tour om laatste  cd “Specter At The Feast” te promoten. Op Paaspop voelen ze zich in hun element  en geven een solide performance weg. Het is harde gitaarrock met een vleugje rock & roll en new wave. Het geheel heeft een wat duistere sfeer welke wordt versterkt door de overmatige rookeffecten waardoor slechts de silhouetten van de bandleden zichtbaar zijn.

En dan is het tijd voor de headliner op de Apollo stage, Beth Hart. Al jaren heeft deze zangeres een bijzondere band met Nederland en nog elk jaar komt zij hier graag om een clubtour te doen en staat zij vaak op een of meerdere festivals.

Paaspop 31-03-2013 Beth Hart 004 door Monica Duffels

Nu is het dus de beurt aan Paaspop. Ze heeft pas een nieuwe cd uit, getiteld “Bang Bang Boom Boom” waarvan uiteraard enkele tracks de revue passeren, maar ook klassiekers als “Leave A Light On” ontbreken niet. De tent is inmiddels aan het leeglopen, maar dat is niet zo vreemd aangezien het festival bijna ten einde is en de vermoeidheid heeft toegeslagen bij de bezoekers.

Desalniettemin is Beth in haar element en geeft ze samen met haar vaste begeleidingsband een krachtig en gevarieerd optreden weg. Tussendoor glip ik nog even weg omdat ik heel graag een stukje van de Limburgse band DeWolff wil zien.

Paaspop 31-03-2013 DeWolff 001 door Monica Duffels

Het nadeel van grote festivals is dat het soms wel eens moeilijk is om keuzes te maken. Deze band wilde ik echter

persé zien omdat de muziek me aanspreekt en ik in de media al veel goede dingen over ze had gelezen en gehoord. Ik ben erg blij dat ik deze beslissing heb genomen, want wat bruist deze band van de energie!

Hun psychedelische bluesrock komt hard binnen bij het publiek en binnen een mum van tijd is de Jack Daniels tent geheel volgepakt. Later verneem ik pas dat DeWolff zojuist per vliegtuig is teruggekeerd uit Australië en dat de bandleden al 48 uur op zijn. Dat maakt het optreden extra bijzonder en toont de kwaliteit van de band, want er is geen spoortje van enige jetlag te bespeuren.

Daarna besluit ik om weer even terug te gaan naar Beth Hart. Haar optreden loopt inmiddels ook ten einde en ze vertelt dat ze het spelen op festivals geweldig vindt, maar dat ze het jammer vindt dat er zoveel afstand tussen haar en het publiek is.

Hierop springt ze van het podium af en zoekt contact met de eerste rijen. Beth Hart vormt een waardige afsluiter van Paaspop. Een daverend applaus klinkt en voldaan keert men weer huiswaarts.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Categories: Festivals Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: