Home > CD reviews > Orphaned Land – All Is One

Orphaned Land – All Is One

tekst: Ann de Langhe

band: Orphaned Land
album: All is One
genre: oriëntaalse, prog metal
release: 24 juni 2013
label: Century Media

Terwijl het geweld in het Midden-Oosten weer oplaait en de onderhandelingen tussen Israeli’s en Palestijnen opnieuw werden opgeblazen, lijkt het einde van conflict tussen Joden en Arabieren niet in zicht. En toch horen we vanuit een geheel onverwachte hoek, een vredesboodschap.

De Israëlische band Orphaned Land verenigt al jaren moslims en joden. Hun bemiddelingsmissie begon in 1991. Ze veroverden stilaan de buurlanden en werden ook razend populair in landen waar hun muziek werd verbannen. Met ‘Mabool‘ uit 2004 wordt al snel Europa veroverd.

Het succes hebben de muzikanten te danken aan de geëngageerde teksten, de eclectische muziek en de geslaagde samenwerking met artiesten uit de moslimwereld.

De nadruk ligt niet op het conflict, maar op hetgeen dat moslims en joden verbindt. Muziek is hier de gemene deler. Het overstijgt de verschillen, het breekt de barricades af en brengt hen samen.

Met ‘All is One’ gaat Orphaned Land verder op de ingeslagen weg sinds de oprichting van de band. Teksten uit de Bijbel, de Koran en de Thora worden in de teksten van de nummers verwerkt. Invloeden uit het Midden-Oosten sijpelen de metal muziek binnen. Deze keer nodigden ze een koor uit Turkije uit om bij enkele nummers een gastbijdrage te leveren.

De band pleit ook op dit vijfde album voor een harmonieuze samenleving. Het pleidooi wordt kracht bijgezet door de ontroerende muziek. Dit maakt de plaat toegankelijk, zoals blijkt vanaf de eerste song ‘All Is One’. Vooral inhoudelijk gaat de band de diepte in.

Voor de progressieve metal fan, zal het een omslag zijn omdat er minder grunts voorkomen, want het zijn vooral de ballades die de show stelen. Zoals het pakkende ‘Brother’. Ismaël, voorvader van de Arabieren, en Isaac, voorvader van de Joden, waren beide zonen van Abraham. Ze delen hetzelfde bloed en dezelfde achtergrond.

Die achtergrond en culturele gelijkenissen worden extra in de verf gezet in ‘Shama’im’ en ‘Ya Benaye’. Een Hebreeuws lied dat opgevolgd wordt door een song in het Arabisch om zo een samenhangend geheel te vormen. Samenhang, verbroedering en verzoening komen vaak terug op de plaat.

‘Let The Truce Be Known’ vertelt over de kortstondige wapenstilstand en verbroedering tussen Duitsers en Engelsen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De vicieuze cirkel van geweld kan enkel worden doorbroken wanneer men afstand neemt van religieuze dogma’s en dichter naar elkaar toe groeit. In ‘Our Own Messiah’ wordt heel mooi verwoord hoe men het heft in eigen handen kan nemen en het geweld een halt kan toeroepen.

Conclusie

Orphaned Land brengt een boodschap die veel verder reikt dan het Midden-Oosten en ook in Europa aan relevantie wint. Hun muziek, doorspekt met Oosterse invloeden, heeft voet aan wal gezet in Europa. Deze plaat zal zeker hun positie bestendigen en nog meer fans veroveren. Het is bovenal een dynamisch album, wat inhoudelijk veel diepgang kent.

Rating
8.5/10

Website
http://www.orphaned-land.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: