Home > Festivals > Zwarte Cross – opkomend talent imponeert op zaterdag

Zwarte Cross – opkomend talent imponeert op zaterdag

tekst: Silvia Deurwaarder
foto’s: Monica Duffels

Zwarte Cross 27-07-2013 sfeer 008 door Monica DuffelsWaar de vrijdag vooral in het teken staat van de ‘NakedRun For Freedom’ waarbij vierhonderdvijftig deelnemers naakt met een motorhelm op, rennen voor vrije meningsuiting in Rusland, is de zaterdag voor de liefhebber van modder en opkomende bands.

De kop is eraf met donderdag Don Diablo en Will And The People exclusief voor de campinggasten: naast de motor crossers zijn er al velen die van ver afreizen ieder jaar weer. Met Jovink als gastheer, is het festival uitgegroeid tot een ware belevenis. Naast cross en muziek, is er nu ook theater, cabaret en zelfs lezingen (waaronder Achterhoeks voor beginners).

Zwarte Cross 27-07-2013 sfeer 004 door Monica DuffelsVoor het eerst is het campinggedeelte ook voor de dagbezoekers begaanbaar; zodat zij ook kunnen genieten van een intiem optreden bij het kampvuur.

Het festivalterrein heeft een grote metamorfose ondergaan; vanaf de hoofdingang met de leus ‘Welkom in de hemel’ ligt aan de rechterkant de megatent (die tijdens het noodweer om één uur bomvol staat).

Rondtrekkend naar links ligt daar de swingende Dansvloer, waarna een ruig stuk festival opdoemt de Meltdown; het gras is geel uitgeslagen met giftige vaten en  scheurende gitaren.

Zwarte Cross 27-07-2013 85cc 002 door Monica DuffelsDe Reggaeweide staat in groot contract met zijn fleurige entourage. Daarachter ligt al het Rennerskwartier waar het de benzinelucht overheerst, gekampeerd wordt naast wagen of motor en shirts aan portieren te drogen hangt.

Er wordt niet teruggedeinsd om met grote wagens door de blubber te ploegen. Sprekend met een jolige vriendengroep uit Limburg en Brabant, die na de carnaval de wagen bewaren voor “dit ongelooflijke festival.” Ieder jaar is binnen een half uur de inschrijving vol.

Zwarte Cross 27-07-2013 85cc 001 door Monica DuffelsVerder rondtrekkend is daar de grote brug naar de cross: het gehele weekend staan de tribunes bomvol toeschouwers en ook tijdens de regen.

De 85CC doet in de middag de modder opstuiven: vele coureurs zetten zelfs bril of vizier af omdat er niets meer te zien valt. Ze scheuren in elkaars spoor om zo slippen te voorkomen. Een voet komt in de bochten van het pedaal, al meesturend.

De cirkel eindigt bij het hoofdpodium, kleurrijk met een veld waar drieduizend man kan staan. Voor het noodweer zijn hekken weggebroken om zo een veilige doorgang te bieden.

Zwarte Cross 27-07-2013 Kate Nash 001 door Monica DuffelsWanneer in de vroege middag het noodweer los barst, is daar aan de zijkant de perstent voor een droog onderkomen. Ieder jaar weer warm welkom geheten door medewerkers van de Feestfabriek B.V. Waar met bezems duwend tegen het tentdak water wordt afgevoerd.

Om half drie maakt Kate Nash haar entree voor een handjevol verkleumende mensen, die vol goede moed in de modder rondstampen. Een band enkel bestaande uit vrouwen, dat wekt belangstelling.

Muzikaal is Kate een mix tussen Courtney Cox en Lana del Rey, wat hoog en iel zet ze in. De teksten zijn doorspekt met Engelse humor omrand met cynisme; wat niet altijd aanslaat. Vooral omdat ze soms gewoon kan krijsen en daar is niets moois aan.

Zwarte Cross 27-07-2013 Birth Of Joy 001 door Monica DuffelsZe lijkt vooral te spreken dan te zingen en wanneer drie nummers gevaarlijk op elkaar lijken, de gitaren schel zijn en de drum eentonig, dan haakt menigeen wel af.

Waar op vrijdag grote namens als Guus Meeuwis, Miss Montreal en Di-rect voorbij komen, is de zaterdag vooral een ontdekkingstocht naar aankomend talent.

Zo is aan het eind van de middag op de Meltdown weide een grote verassing. Birth Of Joy is een groep jonge muzikanten uit de regio. Met roots in de jaren zestig en zeventig.

Als geen ander doen ze The Doors herleven met grote eigenheid. Inmiddels ook bekend buiten de landsgrenzen. Zo touren ze deze zomer op festivals van Duitsland tot Amerika. Dit jaar nog te zien op Appelpop (gratis festival in Tiel).

Zwarte Cross 27-07-2013 Birth Of Joy 002 door Monica Duffels

Niet wetende wat te verwachten, dat maakt de impact des te groter. Eye-catcher is de charismatische zanger Kevin Stunnenberg, al rennend nog tot zuivere uithalen komt. Met een passend rauw randje dat wel.

Allen met ontbloot bovenlijf opgaand in de muziek; dat is het echte festivalgevoel. Jonge bands ontdekken en in aanraking komen met  andere stijlen muziek, dat is waar festivals in uit horen te blinken. Op deze editie is er veel ruimte ingeruimd voor lokaal talent.

Halverwege de set raakt de band in extase met steeds snellere en opzwepende drums van Bob Hogenelst, geen moment verslappend. De gitaren vormen een sterke interactie al gierend en jankend.

Zwarte Cross 27-07-2013 Birth Of Joy 003 door Monica DuffelsDan zet het orgel van Gertjan Gutman in al sneller en sneller met vingervlugge precisie: samen ontstaat er een sterk samenspel met grote dynamiek. Het is zelfs verslavend om naar te luisteren; jezelf afvragend waar het naar toe gaat en of het nog sneller kan.

De zanger druipt van het zweet, al blijft hij in beweging. Niets aan deze band is gemaakt en dat levert een steeds voller veld toeschouwers op.

Onder de kernreactor (inclusief toren en propellers) maakt de Zwarte Cross kennis met een van de beste bands die dag. Als je erbij was die dag mag je van geluk spreken. Deze jongens worden nog heel groot dat is zeker!

Nog bijkomend, staat er een nieuwe band klaar in de startblokken. Zij doen niet onder aan het energiepeil van de voorgaande band.

Heavens’s Basement timmert al acht jaar aan de weg en met succes. Tourend door Amerika en Engeland in de kielzog van Papa Roach is geen slecht begin. Rauwe rock’n roll omlijst met moderne invloeden.

Zwarte Cross 27-07-2013 Heavens Basement 002 door Monica Duffels

Ook hier wordt het publiek omver geblazen, door de energieke en overtuigende frontman Aaron Buchanan. De samenzang met gitarist Sid Glover doet hier en daar denken aan 3DoorsDown alleen dan de turbo versie.

Van het debuut ‘Fhilty Empire’ is ‘Welcome home’ de opener. Screams wisselende de razende drums af en snerpende gitaren. Verbazingwekkend hoeveel energie deze muzikanten tentoon spreiden.

Ook hier stroomt het veld al sneller vol. Ze hebben zelfs al een aardige fanbase opgebouwd; hier en daar wordt al meegezongen.

Raakvlakken met Nickelback zijn er zeker en dat levert een dynamische performance op. Een zanger die alles doet om het publiek erbij te betrekken zo tussen de rauwe uithalen door. Soms zelf schreeuwend en dan weer zacht en gevoelig.

Het is duidelijk dat de band voor grote zalen heeft gestaan en het geheel oogt professioneel. Met een drummer die geen seconde stopt met lachen al drummend stokjes omhoog gooiend bij ‘Streetlights Of London.’

Zwarte Cross 27-07-2013 Dragonforce 002 door Monica DuffelsNa het afzeggen van Dark Funeral op de Meltdown, is de beurt aan power –  heavy metal formatie Dragonforce. Jarengeleden toerend met Iron Maiden zo Europa veroverend. Nu op de cross met een nieuwe zanger.

Het lijkt wel of het hele festival deze band wilt vastleggen; overal camera’s en telefoons de lucht in wanneer exact om negen uur de band er staat.

Voorop staat dat de gitarist Herman Li met zijn vlugge vingers en aparte houdingen de show steelt. Hij is uniek in zijn gitaarspel en ook nog eens zo snel dat het haast niet te zien is. Dragonforce zelf is niet de meest innovatieve band als het gaat om originaliteit.

De uithalen van de torenhoge, blonde zanger zijn wel hoog maar allerminst uniek en zelfs voorspelbaar. Hij rent veel heen en weer: al lijkt dat te kosten te gaan aan zijn zuiverheid, soms lichtelijk onvast en trillerig klinkend.

Toch heeft Dragonforce een grote impact op vele fans vooraan. Zo staan een paar twintigjarige jongens in Iron Maiden shirts al luchtgitaar spelend de zanger toe te schreeuwen.

Zwarte Cross 27-07-2013 Sabaton 002 door Monica DuffelsZe blijven elkaar maar aanstoten om de snelle solo’s van de gitarist. Een imponerend spel, al zakt de set al snel in door gebrek aan pakkende nummers.

Golden Earring sluit de dag af op het hoofdpodium met de bekende hits in de set, zoals verwacht. Dan zitten vele dag-gasten al in de pendelbus op weg naar huis.

De echte headliner is voor velen Sabaton op de Meltdown. Aanstekelijke metal, die goed aanslaat. Bekende meezinger ‘Viva Victoria‘ ontbreekt niet.

Het noodweer mocht de sfeer niet drukken en ondanks de vele modder is het terrein nog begaanbaar door de hoeveelheid stro. Die besmeurde benen en vele blaren maken het geheel compleet. De cross is weer begonnen!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: