Home > Festivals > Zwarte Cross – het beste komt samen op zonnige, drukke zondag

Zwarte Cross – het beste komt samen op zonnige, drukke zondag

tekst: Silvia Deurwaarder
foto’s: Monica Duffels

Zwarte Cross 28-07-2013 Jovink 007 door Monica DuffelsJarenlang is de zondag de beste festivaldag voor de Zwarte Cross. Dit jaar heeft de organisator iets heel speciaals in de mars voor de toestromende bezoekers.

Het is dan ook geen verrassing, dat deze dag alle voorgaande records verbreekt en de teller op ruim honderdzestigduizend bezoekers zet. Dat terwijl de eerste paar festivaldagen nog niet eens waren uitverkocht met de grotere capaciteit.

Al vroeg zijn de wegen flink verstopt, de pendelbussen plakkerig warm en het terrein flink vol. Tussen de families met kinderen, vallen de echte festivalgangers met klompen en zwarte cross shirts, haast niet op.

Zwarte Cross 28-07-2013 Normaal 004 door Monica DuffelsNormaal trapt af op het hoofdpodium, klokslag om 12 uur. Bennie Jolink is de jongste niet meer, maar swingt nog stevig in pak. De band is voor de gelegenheid uitgebreid met blazers. Na jaren trouw festival bezoek is de formatie wellicht wat voorspelbaar, maar dat maakt de sfeer er niet minder om.

Het hele veld zingt alles van A tot Z mee, uit volle borst de heren vererend. Met een stralende zon komt het jaren zestig thema van het podium mooi tot zijn recht: de bloemen, roze details en kleurrijke entourage gaat mooi samen met de gemoedelijke sfeer.

De zanger met hoed, zingt niet voor niets ‘Wie Doet Ut Samen’  waarna hij vrolijk met de microfoon zwiept. Het hele veld staat vol, dat presteren deze muzikanten maar weer en dat zet meteen de toon voor de rest van de dag.

Zwarte Cross 27-07-2013 85cc 003 door Monica DuffelsMet de medley van Fats Domino wordt er geëxperimenteerd, een hommage aan de zanger die  nog leeft en de carrière van Bennie zo beïnvloed heeft met zijn bluesrock. “Sfeer Beheer is de nieuwe term voor beveiliging, dat bevalt mij wel” roept de zanger droog, waarna kalm an de band afscheid neemt: stampende voeten in de snippers van gisteren.

Het is even een ommetje naar de Superklasse, ook het cross terrein is weer goed bemand de hele dag, met een divers programma. Halverwege de middag vliegen de zware motoren door het zand, de competitie is groot. Prachtig hoe de mannen opstaan uit het zadel en hoog de heuvels over springen.

Wie denkt dat het eentonig is om iedere keer motors langs te zien racen, met een ijl geluid al ronkend en stuivend, heeft het mis. Wanneer je er langer staat dan vijf minuten wordt je vast gegrepen door de enthousiaste omroeper, die inmiddels flink hees van de toren schreeuwt.

Zwarte Cross 28-07-2013 sfeer 005 door Monica DuffelsDan weer ligt motor 26 voor, dan is het 55 of 70 die in de binnenbocht een inhaalslag slaat. Internationaal kaliber racet voorbij en dat in de Achterhoek. Begeleiders schreeuwen coureurs wat toe en de spanning loopt op bij de laatste drie minuten.

Krijtborden gaan omhoog, hevige armbewegingen en geschreeuw beklemtonen de haast die gemaakt moet worden om aan de top te eindigen. Uiteindelijk zijn de verschillen klein, maar Nederlandse mannen sieren de lijst dit weekend: chapeau!

Kittie Daisy And Lewis is ondertussen aan haar set begonnen, wat doet denken aan jaren vijftig pop met moderne invloeden. Helaas is de zangeres wat statisch, slaand met de tamboerijn.

Zwarte Cross 28-07-2013 Kitty Daisy Lewis 001 door Monica Duffels

A la Caro Emerald – die wel over een groot charisma beschikt – bestaat de begeleiding uit keyboards, zware bas en wanneer je de ogen sluit swingt het geheel best. Verder dan meeklappen komt het publiek niet, maar al met al is deze formatie lang niet zo slecht, alleen is de podium presentatie minder energiek dan de muziek doet voortkomen.

Het is goed vertoeven in de perstent, waar Tante Rikie en Tante Rikie Minie met cabaretier Andre Manuel dagelijks een ‘persconferentie’ houden. Wat er op neer komt dat de dagelijkse column van deze lokale beroemdheid op de pers wordt uitgetest, voordat het te horen is op de Theaterweide.

Deze keer wat verlaat, maar niet minder actueel. Wanneer je zelfs Tantie Rikie aan het lachen krijgt en de pers ijzig stil, dan heb je het als komediant goed gedaan.

Zwarte Cross 28-07-2013 Bloodhound Gang 002 door Monica Duffels

In het publiek is de waarnemend burgemeester VVD’er Rob Metz te vinden, afkomstig uit Amersfoort. Samen met zijn familie geniet hij met volle teugen, zo onthult hij enthousiast dat “het prachtig is om al die vrijwilligers bezig te zien, om de clubkas te spekken.

Voor wie het nog niet wist, een groot logistiek plan is opgezet samen met de lokale overheden in samenwerking met de organisatie. Zo ligt er een noodplan voor slecht weer, maar ook draaiboeken voor brand, opstopping en andere calamiteiten (zo kon er snel ingegrepen worden bij het noodweer op vrijdag). Met ondersteuning vanaf de grond (politie, brandweer), als ook in de lucht per helikopter. Dat moet de bezoeker wel een veilig gevoel geven!

Dan barst het geweld van de Blood Hound Gang los. Al snel komt de grote hit van deze Amerikanen voorbij ‘The Roof Is On Fire.’ Na deze meezinger, zakt de set al snel in. De monotone rap en harde drumbeats zijn weinig innoverend. Een spektakel is het wel, vooral wanneer de bassist verkondigt: “ You guys are more fun than in Amsterdam, honestly! I even saw a guy dressed like an Easterbunny eating mudd today.”

Na wat gegiechel van de band, gaat hij verder: “Why waisting your expensive beer, when you throw it please hit me!” waarna een bierdouche volgt, al onderschept de bassist een biertje en drinkt het zelfs op. Dat getuigt van lef, maar dat neemt niet weg dat de band muzikaal een complete chaos creëert zonder veel inspiratie.

Zwarte Cross 28-07-2013 Rainbow Band 005 door Monica Duffels

Om half zeven is de echte headliner van de zondag aan bod, namelijk de Rainbowband. Een formatie van veertig gehandicapten uit de regio, die een breed repertoire ten gehore brengen. Enthousiast staat de groep in een rij opgesteld, al zwaaiend naar de toestromende fans.

Het is vooraf groots aangekondigd, en velen komen dan ook kijken. Dirigent Tonnie Weikamp heet iedereen welkom en het spektakel kan beginnen. ‘Eye Of The Tiger’ wordt dan ook vlekkeloos gespeeld, met tamboerijnen, mondharmonica , drums en blazers.

Al snel komt organisator en gastheer Henk-Jan Lovink een deuntje meespelen. Wanneer er zelfs een zanger naar voren stapt om ‘De Clown’ van Ben Kramer te vertolken, deint iedereen mee.

Zwarte Cross 28-07-2013 Rainbow Band 006 door Monica DuffelsOok het ‘Bananenlied’ gezongen door Wouter, slaat aan. Kaskrakers van Jan Smit en Frans Bauer volgen. Zelfs tot achter het mengpaneel (zeker tweeduizend man verder) wordt alles woordelijk meegezongen.

Het jongste telg Pim, amper negen jaar, weet iedereen te plezieren met zijn ‘Rosanne’ en wanneer Tante Rikie dan ook nog acte de presente geeft, is het feest compleet. Het publiek scandeert dan ook snel “Pimmie bedankt.

Voor de oplettende bezoeker, halen een stel acrobaten halsbrekende toeren uit op een motor al fietsend over een dun koord boven de massa. Zo slingert een de ander omhoog, terwijl een derde het voertuig in balans houdt en zelfs gas geeft, duizelingwekkend om te zien.

Zwarte Cross 28-07-2013 Jovink 005 door Monica DuffelsOndertussen is het tijd voor Jovink & The Voederbietels om te verschijnen, als vaste afsluiter van de zondag. ‘Wakker Worden’ wordt samen met de Rainbowband gespeeld, een unieke performance en  Gijs Jovink hoef niet veel aan te sporen: “Geef deze groep een ommeunig groot applaus, voor de headliner uit Lichtenvoorde!

Tot de verre horizon staat het vol met festivalgangers, ieder jaar is het weer verbazingwekkend. Waar deze band ook komt, het dak dat gaat eraf! Dit jaar hebben de organisatoren beter voor zichzelf gezorgd; ze zien er dan ook uitgeslapen uit al klinkt de stem hier en daar wat hees.

In vrolijke outfits rockt de band stevig, met rook kanonnen en schuddende boxen. Het is vooral de glimlach die bij de bandleden niet ontbreekt, die de sfeer aanwakkert. Rock’N Roll zoals het bedoelt is en zelfs de meest stugge boer komt dan wel los!

Zwarte Cross 28-07-2013 Jovink 001 door Monica DuffelsBrommers Kieken’ wordt hard meegezongen en het doet er niet toe dat het ieder jaar wel weer voorbij komt. Halverwege is er een gastoptreden van Jeffrey uit Hengelo, die met zijn R&B hitje iets anders probeert en het Twentse volk is hem vast dankbaar.

Laat Jovink & The Voederbietels iedere dag spelen en dan is zeker ieder festivaldag van de Zwarte Cross uitverkocht. Deze mannen weten als geen ander de sfeer te bepalen,  ieder jaar weer. Een spectaculaire afsluiter van een geslaagd weekend!

Met dank aan: De Feestfabriek B.V, Jovink, vrijwilligers en de persmedewerkers.

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: